Obiective turistice în Bistrița-Năsăud. Locuri de vizitat pentru iubitorii de natură și de istorie
Bistrița-Năsăud are câteva obiective turistice pe care nu le poți rata. Această zonă din România este superbă! Aici ai ocazia de a te conecta cu natura și de a face plimbări și drumeții în care vei vedea peisaje uimitoare.
Situat în partea de nord a României, Bistrița-Năsăud este un județ din regiunea Transilvaniei. Aici vei vedea munți, păduri și râuri de o frumusețe aparte.
Se învecinează cu județele Maramureș, Sălaj, Cluj și Mureș. Reședința județului este orașul Bistrița. Județul are o suprafață de aproximativ 5.300 de kilometri pătrați, iar municipiul reședință de județ este Bistrița, un oraș săsesc plin de obiective turistice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Generalități despre turismul din Bistrița-Năsăud
Bistrița-Năsăud este o destinație turistică populară în România. Oferă o mulțime de atracții vizitatorilor, mai ales datorită naturii și peisajelor, potrivit portalbn.ro, site-ul oficial al județului.
Cu pădurile sale dese, văile adânci și munții Rodnei din nordul județului, Bistrița-Năsăud nu e doar o oază de relaxare în natură, ci și o sursă de aventură.
Aici poți face drumeții și alpinism, activități de agremente precum pescuit și sporturi nautice.
Este popular pentru arhitectura sa medievală, clădirile bine conservate din perioada gotică și renascentistă, precum Biserica Evanghelică și Cetatea Bistriței.
Prelucrarea lemnului, olăritul și țesutul se numără printre tradițiile județului, iar rezultatele pot fi fi văzute la muzeele și atelierele din zonă.
Pasul Tihuța este un loc aparte, iar drumul care trece pe aici este considerat printre cele mai dificile trasee din România.
Județul este cunoscut și pentru stațiunea balneoclimaterică Sângeorz-băi, cu ape puternic mineralizate și nămol mineral.
Lacul Colibița este un alt simbol din Bistrița-Năsăud. Este un lac de acumulare la doar 50 de kilometri de orașul Bistrița. Format artificial, în anii 1970, acest lac este situat la poalele munților vulcanici Călimani și are proprietăți curative datorită aerului plin de ozon.
Bistrița-Năsăud, locuri de vizitat
Dacă ajungi în Bistrița-Năsăud, trebuie neapărat să vezi aceste câteva obiective turistice. Cine a fost în zona aceasta, s-a îndrăgostit iremediabil de peisajele de aici.
Orașul Bistrița, reședința județului, a fost atestată documentar în anul 1241. Are o istorie bogată care datează încă din perioada medievală, când era un important centru comercial și cultural.
Astăzi, istoria orașului se reflectă în multe clădiri istorice, biserici și monumente. Poți vedea aici Primăria Bistrița, Biserica Evanghelică, Turnul Dogarilor, Pădurea Schullerwald, muzeul Județean, Șirul Sugălete, Parcul Municipal Regele Mihai I sau Pădurea Codrișor.
Cetatea din Bistrița este un complex de clădiri fortificate din secolul al XIII-lea, situat în centrul orașului.
Biserica Evanghelică este construită în stil gotic și a fost ridicată în secolul al XV-lea. O altă biserică interesantă este Sfânta Treime, un lăcaș de cult ortodox, cu o arhitectură impresionantă.
Muzeul de artă Bistrița are o colecție de artă modernă și contemporană și poți vedea aici picturi, sculpturi și fotografii.
Piața Centrală din Bistrița este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi. Cu clădiri istorice frumoase, terase, cafenele și restaurante, este un loc ideal pentru plimbări și relaxare.
Obiective turistice naturale în Bistrița-Năsăud
Fiind o regiune muntoasă, Bistrița-Năsăud oferă numeroase obiective turistice naturale impresionante, perfecte pentru iubitorii de natură.
Printre ele se numără munții Rodnei, în partea de nord-est a județului, care fac parte din Carpații Orientali și sunt cunoscuți pentru peisajele lor imaculate și biodiversitatea bogată.
Poți face drumeții, alpinism și poți observa fauna sălbatică. Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din regiune, iar Parcul Național Rodna este o zonă protejată, care oferă o floră și o faună unice. Un loc în care te poți relaxa, poți face picnicuri, drumeții, excursii sau poți doar să te plimbi, în speranța că vei vedea o mulțime de specii de plante și animale rare.
Pasul Tihuța din Munții Bârgău leagă județul Bistrița-Năsăud de județul Suceava. Este cunoscut pentru peisajele sale uimitoare, cu drumuri sinuoase, stânci abrupte și priveliști panoramice ale munților din jur. Un loc ideal pentru a face fotografii și a te bucura de aerul proaspăt.
Parcul Național Călimani este o arie protejată, de mari dimensiuni, situată în partea de est a județului. Acesta este cunoscut pentru peisajele sale diverse și cu puțin noroc, poți vedea aici urși bruni, lupi sau linx.
Defileele râului Bistrița oferă priveliști uimitoare ale stâncilor, cascadelor și formațiunilor stâncoase din jur și sunt un loc popular pentru drumeții și escaladă.
Întreaga regiune este cunoscută pentru peisajele sale naturale spectaculoase, biodiversitatea bogată și oportunitățile de activități în aer liber.
Colibița, marea de la munte
Colibița este un sat de pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani, pe malul lacului Colibița, numit și Marea de la munte. Dacă ajungi aici, e ușor să îți dai seama de ce se numește așa. Locul are o însemnătate aparte și rămâne în sufletele celor care îl vizitează.
Inițial, localitatea se afla pe locul în care în prezent se regăsește lacul. În 1979, a fost strămutată pe dealurile din apropiere, pentru ca în vale să se amenajeze lacul de acumulare.
Zona este una cu adevărat spectaculoasă și poți face drumeții și excursii, fiind disponibile trasee marcate, posibilități de ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit sau plimbări cu sania, iarna, dacă ești curajos.
Lacul este situat într-un peisaj montan și e o destinație turistică foarte populară. Are o suprafață de aproximativ 170 de hectare și este înconjurat de munți acoperiți de păduri. Nu e de mirare că mulți vin în județ doar pentru a vedea acest lac popular și priveliștea care îl înconjoară.
De aici poți ajunge la rezervația naturală Tăul Zânelor, un lac lung de 75 de metri la care se ajunge după un traseu de doar două ore.
Pe malul lacului Colibița se găsesc hoteluri, pensiuni, restaurante și terase. Totodată, aici se organizează diverse evenimente și festivaluri, concerte, spectacole și activități culturale.
Stațiunea Sângeorz-Băi și împrejurimile
Stațiunea Sângeorz-Băi este o stațiune balneo-climaterică din județul Bistrița-Năsăud.
Este renumită pentru izvoarele sale minerale, climatul său temperat și peisajele pitorești din împrejurimi. Iată ce există în împrejurimi și ce poți face în stațiune:
Băile Sângeorz-Băi sunt principala atracție a stațiunii. Aici se găsesc izvoare minerale, recunoscute pentru proprietățile lor terapeutice. Izvoarele de ape minerale carbogazoase, bicarbonatate și sulfuroase sunt recomandate în tratarea afecțiunilor reumatismale, digestive, endocrine, dermatologice și ale sistemului nervos.
În stațiune există numeroase facilități pentru tratamente balneare, cum ar fi băi cu apă minerală, băi de nămol, hidroterapie, kinetoterapie și alte proceduri.
Parcul Central din Sângeorz-Băi este un loc ideal pentru relaxare și plimbări în natură. Acesta este situat în centrul stațiunii și oferă o oază de liniște și relaxare, alei umbroase, bănci, foișoare, locuri de joacă pentru copii și terenuri de sport. Este un loc potrivit pentru o plimbare relaxantă sau pentru a petrece timp în aer liber într-un mediu frumos și natural.
Dacă te afli aici, poți face excursii în Munții Rodnei, cunoscuți pentru frumusețea lor naturală și varietatea de trasee montane, care pot fi potrivite atât pentru începători, cât și pentru experți în drumeții.
De asemenea, nu uita să vizitezi cascada Cheilor - Valea Cormaia, care se află la 4 kilometri de stațiunea Sângeorz Băi.
Totodată, poți să ajungi pe vârful Ineu, dacă nu îți este teamă să faci alpinism. Este al doilea cel mai înalt vârf din Munții Rodnei. Peisajele de la înălțime îți taie răsuflarea și merită tot efortul.
Un alt obiectiv în zonă este lacul Lala, cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei. Ajungi cu greu aici, dar peisajul este spectaculos. În plus, poți campa chiar lângă lac, o experiență cu adevărat interesantă.
În Bistrița-Năsăud este greu să te plictisești, mai ales dacă ești amator de mișcare în aer liber, drumeții și excursii. Județul are o mulțime de lucruri de oferit pentru cei care sunt pregătiți să îl exploreze.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: turism, evergreen, bistrita nasaud, obiective turistice,
Dată publicare:
25-04-2023 11:35