Stațiunea din România în care se găsește cel mai mare parc baleno din țară. Este inclusă într-un top european

Baile Govora
Shutterstock

Stațiunea Băile Govora este unul dintre principalele obiective turistice din județul Vâlcea, este situat în zona depresionară subcarpatică din nord-estul Olteniei, la o distanță de 21 km de Râmnicu Vâlcea, pe o derivată a șoselei către Horezu.

Aceasta se află la o altitudine cuprinsă între 360 și 380 de metri, într-o regiune plină de dealuri și coline acoperite de păduri de fag, stejar, molid, brad și salcâm. Stațiunea este un loc pentru vindecare, dar peisajele o fac să fie o destinație turistică pentru mulți români.

Băile Govora - apa termală

Stațiunea Băile Govora este printre primele 16 stațiuni balneare din Europa și respectă normele stabilite de Federația Internațională de Termalism și Chimatologie (FITEC).

Istoria izvoarelor minerale datează încă din anul 1849, când localnicii și vizitatorii Mănăstirii Govora foloseau apele pentru diverse scopuri.

Lucrările de captare a apelor termale în scopuri terapeutice au fost realizate și coordonate de către inginerul Iranlic Bochet, cunoscut pentru captările de la Vichy și Aix-les-Bains. Primele tratamente terapeutice în Băile Govora au început în anul 1898.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Stațiunea balneară a fost oficial inaugurată la 1 iulie 1889, marcând introducerea iluminatului public (cu petrol) și a sistemului de apă potabilă.

Odată cu descoperirea apelor minerale, Govora a devenit rapid o destinație balneară de prestigiu la nivel european.

Între anii 2010 și 2013, Primăria orașului Băile Govora a implementat proiectul „Reabilitarea infrastructurii turistice a stațiunii balneare Băile Govora, județul Vâlcea”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

Acest lucru a dus la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii publice de turism din stațiune.

Aici se găsește cel mai mare parc balnear din România, iar apele minerale din Govora sunt recunoscute în toată țara.

Printre ele se numără: ape minerale de mare concentraţie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, ape minerale sulfuroase hipotone, ape minerale bicarbonatate, sulfuroase, sodice, calcice, hipotone, izvoare minerale pentru crenoterapie.

Baile Govora

Unde se află Băile Govora și cum ajungi aici

Situată în județul Vâlcea, Băile Govora reprezintă un loc al vindecării. Această stațiune, alcătuită din localitățile componente Curăturile, Gătejești și Prajila (reședința), își atrage vizitatorii cu apele sale termale și atmosfera liniștită și reconfortantă.

Numele de Govora are origini în limba slavă, cu termenii "govora" sau "govornih", semnificând vorbă sau sunet. Orașul este ușor accesibil, fiind situat la intersecția drumului național DN67, care leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu și Târgu Jiu.

Poți ajunge la Băile Govora cu mașina, urmând următoarea rută:

București - Pitești (pe Autostrada A1) - Râmnicu Vâlcea (pe DN7) - Băile Govora (pe DN67)

Toate trenurile fac opriri în Gara Govora sau Gara Râmnicu Vâlcea, de unde poți lua curse auto către stațiune.

Aeroporturile din apropiere sunt următoarele:

Aeroportul Internațional Sibiu - la 100 km distanță

Aeroportul Internațional București - la 200 km distanță

Aeroportul Internațional Craiova - la 110 km distanță

Indiferent de modul de transport ales, vei fi întâmpinat de peisaje frumoase, mai ales vara, și de atmosfera liniștită și primitoare a stațiunii Băile Govora.

În plus, distanța față de principalele orașe din zonă îți permite explorezi și să te bucuri ușor de împrejurimi.

Iată distanțele față de principalele orașe:

Pitești – 80 km

Sibiu – 120 km

Craiova – 150 km

București – 200 km

Brașov - 210 km

Târgu Jiu – 100 km

Băile Govora - tratament

Baile Govora

Băile Govora este recunoscută ca stațiune balneoclimaterică, oferind numeroase facilități pentru turiști.

Stațiunea Băile Govora este una dintre cele mai bogate stațiuni în ape iodurate și bromurate din Europa, caracterizate prin originea organică a iodului și bromului.

Climatul moderat continental al stațiunii, cu influențe mediteraneene, aduce o alchimie unică de factori de vindecare, creând un mediu sănătos, îmbogățit cu predominanța aeroionilor negativi și o incidență minimă a polenurilor alergogene, în timp ce umiditatea relativ constantă completează această atmosferă benefică.

Băile Govora sunt recomandate în special pentru tratarea unei game variate de afecțiuni medicale, între care se numără:

Afecțiuni respiratorii:

· Bronșită cronică

· Traheobronșite

· Emfizem pulmonar

· Astm bronsic alergic

· Infecții respiratorii

· Afecțiuni infecțio-alergice

Afecțiuni O.R.L:

· Rinosinuzite cronice: catarale, alergice, hipertrofice, ozenoase

· Sinuzite operate

· Rinofaringite cronice hipertrofice

· Laringite

Afecțiuni ale aparatului locomotor:

· Reumatism degenerativ

· Reumatism secundar infecțios

· Disfuncții post-traumatice

Afecțiuni asociate:

· Gastroduodenite cronice

· Dispepsii gastro-intestinale

· Afectiuni hepatobiliare care necesită cure de colereză

· Afecțiuni ale aparatului renal

· Afecțiuni metabolice

· Nevroze astenice

Stațiunea balneară Băile Govora este recomandată în tratamentul bolilor respiratorii (astm bronșic, bronșite cronice, emfizem pulmonar, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, sinuzite, faringite etc.), bolilor degenerative (spondiloze, artroze, poliartroze) și a bolilor reumatice articulare (tendonite, periatrite scapulohumerale), precum și în tratamentul disfuncțiilor neurologice periferice și centrale (pareze ușoare, sechele după poliomielite etc.) și a unor disfuncționalități post-traumatice și boli asociate (ginecologice, endocrinologice, cardiovasculare, digestive, urinare).

Complexele balneologice moderne sunt dotate cu facilități pentru băi cu ape minerale iodate și sulfuroase, aplicații cu nămol cald, pneumoterapii, electroterapii, kinetoterapii și tratamente cu produse apicole. De asemenea, există și un sanatoriu pentru boli reumatice și respiratorii destinat copiilor.

Climatul stațiunii balneoclimaterice Băile Govora este continental moderat, cu influențe mediteraneene, având un efect sedativ datorat predominanței aeroionilor negativi și o incidență minimă a polenurilor alergogene, în timp ce umiditatea este relativ constantă. Astfel, se creează condiții ideale pentru desfășurarea activităților de tratament balnear.

Hoteluri în Băile Govora

Baile Govora

Pentru cei care ajung în această stațiune există o varietate de hoteluri și pensiuni din care să aleagă.

Iată hotelurile cu patru și cinci stele:

Hotel Palace Băile Govora

Oltenia Hotel

Hotel Belvedere

Hotel Cascada Welness&Spa

Hotel Parc

Noblesse Hotel Boutique

Hotel Aurora

Pensiuni și vile în Băile Govora:

Vila Crizantema

Pensiunea Magic

Felix

Vila Perla Govorei

Pensiunea Virginia Gardens

Vila Iris

Prețurile pentru o cameră pornesc de la 120 de lei și pot ajunge la sume de 700 de lei, dacă vorbim despre un hotel de lux. La unele pensiuni poți avea și micul dejun inclus în preț.

De asemenea, există unități de cazare în stațiune care oferă și tratamente.

Hotel Parc este aproape de centrul stațiunii, are o capacitate de cazare de 195 de locuri și oferă condiții bune de cazare pentru turiști.

Hotel Belvedere se află în centrul stațiunii și oferă camere cu Tv, minibar, telefon, baie proprie și acces la toate facilitățile.

Hotel Palace este unul dintre cele mai vechi din județul Vâlcea. Are patru stele și un centre de spa și tratament.

Hotel Oltenia are restaurant tradițional românesc și oferă facilități de tratament, dar și un centru spa sezonier.

Băile Govora - obiective turistice

Dacă ajungi în Băile Govora, nu te rezuma doar la tratamente și vindecare. Locul este o adevărate oportunitate pentru a te bucura de natură și are câteva obiective turistice pe care nu vrei să le ratezi.

În împrejurimile stațiunii Băile Govora se găsesc peste 300 de monumente istorice și de artă, care oferă o incursiune fascinantă în trecutul bogat al zonei. De la tezaure neolitice la vestigii dacice și romane, precum și necropole paleocreștine, aceste relicve sunt păstrate în muzeele din Râmnicu Vâlcea și Govora, dar și în siturile de la Cosota – Ocnița, Slatioara, Bivolaru, Costești și în Complexul Muzeal Măldărești.

La doar 6 kilometri de stațiune se află Mănăstirea Govora, una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară, începută de Vlad Dracul în secolul al XV-lea și refăcută de Radu I, fiind înzestrată ulterior de Matei Basarab cu o tiparniță, unde s-a tipărit prima carte de legi românească.

Printre cele mai impresionante obiective turistice se numără Mănăstirea Horezu, un exemplu remarcabil de arhitectură românească în stil brâncovenesc, ridicată în 1693 de către Constantin Brâncoveanu și inclusă în patrimoniul UNESCO în 1995.

De asemenea, Mănăstirea Dintr-un Lemn (secolul al XVII-lea) ascunde o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei. Alte mănăstiri de o importanță deosebită sunt Mănăstirea Bistrița (1491), Cotmeana (1387), Arnota (1634) și Surpatele (secolul al XV-lea), precum și legendarul lăcaș de cult Mănăstirea Cozia, aflat pe malul Oltului, construit de Mircea cel Bătrân.

În plus, din Băile Govora poți pleca în excursii pentru a vizita stațiunile Ocnele Mari și Ocnița. Ajungând în municipiul Râmnicu Vâlcea, poți explora Muzeul Județean, Casa Memorială Anton Pann, Parcul Zăvoi și Complexul Muzeistic Memorial Gheorghe Magheru. De asemenea, poți merge în cunoscutele stațiuni balneare Călimanești – Căciulata și Cozia, și apoi spre valea Lotrului către stațiunea Voineasa.

Băile Govora nu e doar o stațiune balneară, ci o adevărată comoară pentru cei pasionați de istorie, artă și tradiție.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel
Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel

Un angajat al industriei hoteliere a dezvăluit care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac turiștii în momentul în care ajung la hotel.

 

Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai
Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai

Litoralul a revenit la viață, cu soare și veselie, în vacanța deja începută de 1 Mai și Paște. În Vama Veche, turiștii au stat la plajă și s-au bucurat de atmosfera boemă, în sunet de chitară.

Insula Sanda, făcută celebră de Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare. Preţul neașteptat pentru care poate fi cumpărată
Insula Sanda, făcută celebră de Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare. Preţul neașteptat pentru care poate fi cumpărată

O insulă privată, aflată în largul coastei de vest a Scoţiei, a fost scoasă la vânzare.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.