Priveliște minunată asupra Lacului Roșu, din refugiile montane construite pe buza prăpastiei. Sunt gratuite pentru turiști

Dată publicare: 22-06-2021 08:20
Dată actualizare: 22-06-2021 09:47


Avem un pont pentru cei care își doresc un sejur cu adrenalină și senzații tari! În Munții Hășmaș din județul Harghita au fost ridicate două refugii montane panoramice care oferă drumeţului imagini unice cu Lacul Roșu și Cheile Bicazului.

 

Montate chiar în buza prăpastiei, refugiile pot fi folosite gratuit de turiști. fie pentru un popas în timpul drumeției de o zi, fie ca adăpost pentru noapte în cazul excursiilor mai lungi.

Imaginile din dronă cu cele două refugii montane, unice în ţara noastră, îţi tăie răsuflarea. Au fost amplasate în aşa fel încât să ofere turiştilor o privelişte panoramică asupra Lacului Roşu şi a Cheilor Bicazului.

Salamon Laszlo, Salvamont Harghita: „De aicea se vede foarte frumos Lacul Roşu, care acum chiar ne demonstrează de unde provine şi denumirea Lacul Roşu, în partea dreaptă se vede Suhardu Mic, unde este este montată şi via ferată şi unde va fi montat şi un telescop panoramic.”

Misiunea de amplasare a refugiilor le-a revenit salvamontiştilor, care au fost ajutaţi de mai mulţi voluntari, dar şi de un elicopter. Pentru că se afla în incinta Parcului Naţional Cheile Bicazului, au fost obligaţi să găsească soluţii de montare care să nu afecteze stânca.

Fekete Ors - Șef Serviciu Salvamont Harghita: „Am avut o sarcină dificilă pentru că suntem la o înălţime de peste 250 de metri, chiar pe marginea stâncii, când a venit elicopterul, abia nr-am putut ţine aicea”.

Lukacs Lehel, Salvamont Harghita: „Nu a fost voie să folosim niciun punct betonat, a fost nevoie de prinderi speciale. construcţia a fost realizată 100% cu materiale reciclabile.”

Refugiile montane pot fi folosite gratuit de orice drumeţ care are nevoie să se adăpostească peste noapte sau vrea doar să facă un popas pe traseu.

Salamon Laszlo, Salvamont Harghita: „Acesta este un spaţiu nefolosit, şi hai să dăm o funcţie, în caz de vreme ploioasă se poate refugia aicea, pentru un loc de repaus, se odihneşte omul aicea şi ascultă muzica naturii”

Cele două refugii panoramice fac parte dintr-un plan mai amplu al Consiliului Judeţean Harghita, care şi-a propus să atragă cât mai mulţi turistri dornici de aventură. Astfel, au fost montate în zonă şi două trasee via-ferata, accesibile chiar şi celor mai puţin experimentaţi.

Fekete Ors, şef serviciu Salvamont Harghita: „Este un traseu de escaladă, special amenajat prin care, cu ajutorul scărilor metalice, oricine poate să-l parcurgă.”

Salamon Laszlo, Salvamont Harghita: „O să mai fie montat şi un pod suspendat peste pârâul Bicajelu şi o platformă panoramică la Lacul Roşu, pe balconul de piatră. În aceste puncte mai instalăm şi trei binocluri fără unitate de monedă prin care se poate vedea şi orizontul.”

Prin acelaşi program, Consiliul Județean Harghita a susţinut reabilitarea a 2600 de kilometri de poteci montane şi amenajarea mai multor trasee de escaladă.


VIDEO PROTVPLUS.RO