Primele puncte gastronomice locale din România, pe modelul celor din Grecia și Italia

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 17 Noiembrie 2018 18:50
Categorie: Travel

Uşor, uşor, turiştii vor putea mânca şi în România, la fel ca în Grecia sau în Italia, în casele unor localnici care îţi oferă ceva cultivat, prins şi gătit chiar de ei.

Direcţiile sanitar - veterinare din ţară au început să autorizeze aşa-numitele "puncte gastronomice locale", iar în patru judeţe există deja astfel de bucătării. Vorbim de fapt despre gospodării în care gazda face mâncare nu doar pentru familie, ci şi pentru cei care bat la poartă.

În comuna Pasărea din Ilfov, vecinii ştiu că Nicoleta face cea mai bună mâncare. Pe principiul "pe masă poţi pune oricând încă un castron şi o lingură", doamna vrea să îşi deschidă acasă un "punct gastronomic local". Direcţia sanitar-veterinară îi oferă gratuit sigla: un cap cu basma, deasupra unei oale cu un polonic înăuntru.

Nicoleta: ”Oricum gătesc în fiecare zi! Oricum le fac astea gratis.

Regulile spun că în aceste micro-restaurante gospodăreşti trebuie să gătească obligatoriu proprietarul sau familia acestuia. Nu vorbim de un meniu propriu-zis, ci de o listă scurtă, cel mult două supe sau ciorbe, două antreuri, două deserturi.

În Braşov, Covasna, Sibiu şi Tulcea, există deja astfel de restaurante de familie care ajută comunităţile şi dezvoltă şi turistic diferite zone.

Dorin Enache, director DSV: ”În primul rând se păstrează o tradiţie locală din punct de vedere gastronomic. Respectând acel concept de tip slow food, care conservă nişte reţete tradiţionale de valoare din zona geografică respectivă.

Punctele de gastronomie locală readuc în atenţie vechi obiceiuri din zona Transilvaniei, unde localnicii organizează petreceri la care aduc mâncare de acasă şi o pun "la comun". Treptat, aceste petreceri s-au transformat în "brunch-uri" foarte apreciate de turişti.

Reprezentanţii ANSVSA spun că procedura de autorizare a punctelor gastronomice locale este simplă şi nu durează mai mult de trei zile.

Odată ce solicitantul are toate actele în regulă, un inspector sanitar veterinar va face o vizită la domiciliu. Autoritatea oferă apoi consultanță şi verifică periodic bucătăria, mâncărurile şi persoanele care gătesc.

 

Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită
Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită
VIDEO PROTVPLUS.RO
decor de craciun
Decor de Crăciun. Ce recomandă Adela Pârvu
Reacţia unor italieni care au ajuns în Maramureş, în satul preferat al prinţului Charles
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”
A nins în Poiana Brașov. Sezonul de iarnă s-a deschis oficial în stațiunile de munte
Se deschide oficial sezonul de schi în Poiana Brașov. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut
cabana munte
Prețurile pentru o vacanță de sărbători la o cabană izolată, pe munte
Angajații de la stat vor primi și în următorii doi ani vouchere de vacanță
Cât costă o noapte de cazare într-o căsuță cochetă ridicată într-un copac
Sărbătoare cu 30 de Moşi Nicolae, într-un orăşel din Sibiu. Reacţia localnicilor
Locul din România considerat ideal pentru o ”detoxifiere digitală”
Ziua Națională, sărbătorită pe pârtie. Bugetul pentru 3 zile: 1.500 de lei