Primele puncte gastronomice locale din România, pe modelul celor din Grecia și Italia
Uşor, uşor, turiştii vor putea mânca şi în România, la fel ca în Grecia sau în Italia, în casele unor localnici care îţi oferă ceva cultivat, prins şi gătit chiar de ei.
Direcţiile sanitar - veterinare din ţară au început să autorizeze aşa-numitele "puncte gastronomice locale", iar în patru judeţe există deja astfel de bucătării. Vorbim de fapt despre gospodării în care gazda face mâncare nu doar pentru familie, ci şi pentru cei care bat la poartă.
În comuna Pasărea din Ilfov, vecinii ştiu că Nicoleta face cea mai bună mâncare. Pe principiul "pe masă poţi pune oricând încă un castron şi o lingură", doamna vrea să îşi deschidă acasă un "punct gastronomic local". Direcţia sanitar-veterinară îi oferă gratuit sigla: un cap cu basma, deasupra unei oale cu un polonic înăuntru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nicoleta: ”Oricum gătesc în fiecare zi! Oricum le fac astea gratis.”
Regulile spun că în aceste micro-restaurante gospodăreşti trebuie să gătească obligatoriu proprietarul sau familia acestuia. Nu vorbim de un meniu propriu-zis, ci de o listă scurtă, cel mult două supe sau ciorbe, două antreuri, două deserturi.
În Braşov, Covasna, Sibiu şi Tulcea, există deja astfel de restaurante de familie care ajută comunităţile şi dezvoltă şi turistic diferite zone.
Dorin Enache, director DSV: ”În primul rând se păstrează o tradiţie locală din punct de vedere gastronomic. Respectând acel concept de tip slow food, care conservă nişte reţete tradiţionale de valoare din zona geografică respectivă.”
Punctele de gastronomie locală readuc în atenţie vechi obiceiuri din zona Transilvaniei, unde localnicii organizează petreceri la care aduc mâncare de acasă şi o pun "la comun". Treptat, aceste petreceri s-au transformat în "brunch-uri" foarte apreciate de turişti.
Reprezentanţii ANSVSA spun că procedura de autorizare a punctelor gastronomice locale este simplă şi nu durează mai mult de trei zile.
Odată ce solicitantul are toate actele în regulă, un inspector sanitar veterinar va face o vizită la domiciliu. Autoritatea oferă apoi consultanță şi verifică periodic bucătăria, mâncărurile şi persoanele care gătesc.