Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Bon appetit la colţunaşi, găluşte cu prune şi supă de peşte. Bucătăria românească, prezentată într-un meniu de gastronomie fină, face furori la Paris.

Vorbim despre un proiect în care mai multe restaurante apreciate din România, care au fost incluse într-un prestigios ghid culinar, îşi trimit bucătarii în Franţa. Dar nu doar „la şcoală", ci şi ca să le trezească străinilor pofta de a veni în ţara noastră.

Aproape de Turnul Eiffel triumfă, odată cu fiecare platou construit impecabil care pleacă la masă, efortul unei echipe conduse de un bucătar român. Clienţii restaurantului din inima capitalei franceze descoperă, sub mămăligă, un adevărat regal.

Alex Petricean:Am ocazia de a mă exprima culinar unui public foarte avizat. Ne-au găsit foarte originali, gusturi noi şi toate aceste lucruri mă fac foarte încrezător în viitorul gastronomiei româneşti.''

Gauthier Moncel: „Admirăm sincer felul în care stăpâneşte tehnica şi fineţea aromelor pe care le regăsim în farfuriile lui.”

În Bucureşti, experienţa lui Alex Petricean este văzută drept una de pionierat; alţi câţiva bucătari vor fi selectaţi de evaluatorii unui ghid culinar, pentru un stagiu peste hotare.

Un meniu pentru degustare, cu 5 feluri de mâncare, costă la Paris 60 de euro. Însă nouă bucătărie românească poate fi încercată şi în multe restaurante din ţară: o caracatiţă ciobănească, servită cu spumă de mămăligă, sos de lactate de capră şi ulei de brad, 100 de lei. Şi un burger românesc, adică o scovearga umplută cu carne de vită, varză călită şi sos de muştar, 50 de lei.

Ștefan Mortici, reprezentant ghid:Gastronomia românească poate sprijini brandul de ţara şi poate acţiona ca un factor care să aducă turişti, pentru a veni în România să încerce şi la faţa locului.”

Cristi Preotu: „Organizăm traininguri în Paris, la partenerii noştri de acolo, şi vin cei de acolo în România de patru ori pe an. Este o bucătărie inventată, pur şi simplu. Sunt bucătari foarte talentaţi, care se gândesc la produsele romanesti- calcan, de exemplu, mangaliţa şi inventează reţete noi cu ele.”

În prima ediţie a ghidului Gault&Millau au fost recomadate 141 de restaurante din România; Franţa are peste 6000. Iar în ghidul Relais&Chateaux, care prezintă localuri din toată lumea, a pătruns, în sfârşit, un restaurant românesc.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO