Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 19:07
Categorie: Travel

Bon appetit la colţunaşi, găluşte cu prune şi supă de peşte. Bucătăria românească, prezentată într-un meniu de gastronomie fină, face furori la Paris.

Vorbim despre un proiect în care mai multe restaurante apreciate din România, care au fost incluse într-un prestigios ghid culinar, îşi trimit bucătarii în Franţa. Dar nu doar „la şcoală", ci şi ca să le trezească străinilor pofta de a veni în ţara noastră.

Aproape de Turnul Eiffel triumfă, odată cu fiecare platou construit impecabil care pleacă la masă, efortul unei echipe conduse de un bucătar român. Clienţii restaurantului din inima capitalei franceze descoperă, sub mămăligă, un adevărat regal.

Alex Petricean:Am ocazia de a mă exprima culinar unui public foarte avizat. Ne-au găsit foarte originali, gusturi noi şi toate aceste lucruri mă fac foarte încrezător în viitorul gastronomiei româneşti.''

Gauthier Moncel: „Admirăm sincer felul în care stăpâneşte tehnica şi fineţea aromelor pe care le regăsim în farfuriile lui.”

În Bucureşti, experienţa lui Alex Petricean este văzută drept una de pionierat; alţi câţiva bucătari vor fi selectaţi de evaluatorii unui ghid culinar, pentru un stagiu peste hotare.

Un meniu pentru degustare, cu 5 feluri de mâncare, costă la Paris 60 de euro. Însă nouă bucătărie românească poate fi încercată şi în multe restaurante din ţară: o caracatiţă ciobănească, servită cu spumă de mămăligă, sos de lactate de capră şi ulei de brad, 100 de lei. Şi un burger românesc, adică o scovearga umplută cu carne de vită, varză călită şi sos de muştar, 50 de lei.

Ștefan Mortici, reprezentant ghid:Gastronomia românească poate sprijini brandul de ţara şi poate acţiona ca un factor care să aducă turişti, pentru a veni în România să încerce şi la faţa locului.”

Cristi Preotu: „Organizăm traininguri în Paris, la partenerii noştri de acolo, şi vin cei de acolo în România de patru ori pe an. Este o bucătărie inventată, pur şi simplu. Sunt bucătari foarte talentaţi, care se gândesc la produsele romanesti- calcan, de exemplu, mangaliţa şi inventează reţete noi cu ele.”

În prima ediţie a ghidului Gault&Millau au fost recomadate 141 de restaurante din România; Franţa are peste 6000. Iar în ghidul Relais&Chateaux, care prezintă localuri din toată lumea, a pătruns, în sfârşit, un restaurant românesc.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Borșul a devenit produs de export în Statele Unite sau Canada
Borșul a devenit produs de export în Statele Unite sau Canada
VIDEO PROTVPLUS.RO
Turism Apuseni
Jurnaliștii CNN, fascinați de satele din Apuseni. Turiștii vin aici chiar și in Australia
Târgul de Crăciun din Sibiu, pe model bavarez, atrage turiști din Canada, SUA sau Japonia
Turiștii veniți în Poiana Brașov, dezamăgiți de vreme: „Au plecat, au cedat psihic”
Un american a muncit 40 de ani la decoraţiunile de Crăciun de pe casă. Ce a rezultat
Condiții excelente pentru turiștii de la munte. Prețurile, la fel ca în 2017
Reacția unor turiste din China când mănâncă o ureche de porc pârlită
Mos Craciun
Pregătiri în satul lui Moş Crăciun din Laponia. Câte scrisori vin în fiecare zi
O turistă din Moldova a izbucnit de ce a găsit la prima vizită în România: ”Dezamăgită”
Decor de Crăciun. Ce recomandă Adela Pârvu
Reacţia unor italieni care au ajuns în Maramureş, în satul preferat al prinţului Charles
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”