Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită

Ultimul update: Joi 04 Octombrie 2018 12:12
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 19:07
Categorie: Travel

Bon appetit la colţunaşi, găluşte cu prune şi supă de peşte. Bucătăria românească, prezentată într-un meniu de gastronomie fină, face furori la Paris.

Vorbim despre un proiect în care mai multe restaurante apreciate din România, care au fost incluse într-un prestigios ghid culinar, îşi trimit bucătarii în Franţa. Dar nu doar „la şcoală", ci şi ca să le trezească străinilor pofta de a veni în ţara noastră.

Aproape de Turnul Eiffel triumfă, odată cu fiecare platou construit impecabil care pleacă la masă, efortul unei echipe conduse de un bucătar român. Clienţii restaurantului din inima capitalei franceze descoperă, sub mămăligă, un adevărat regal.

Alex Petricean:Am ocazia de a mă exprima culinar unui public foarte avizat. Ne-au găsit foarte originali, gusturi noi şi toate aceste lucruri mă fac foarte încrezător în viitorul gastronomiei româneşti.''

Gauthier Moncel: „Admirăm sincer felul în care stăpâneşte tehnica şi fineţea aromelor pe care le regăsim în farfuriile lui.”

În Bucureşti, experienţa lui Alex Petricean este văzută drept una de pionierat; alţi câţiva bucătari vor fi selectaţi de evaluatorii unui ghid culinar, pentru un stagiu peste hotare.

Un meniu pentru degustare, cu 5 feluri de mâncare, costă la Paris 60 de euro. Însă nouă bucătărie românească poate fi încercată şi în multe restaurante din ţară: o caracatiţă ciobănească, servită cu spumă de mămăligă, sos de lactate de capră şi ulei de brad, 100 de lei. Şi un burger românesc, adică o scovearga umplută cu carne de vită, varză călită şi sos de muştar, 50 de lei.

Ștefan Mortici, reprezentant ghid:Gastronomia românească poate sprijini brandul de ţara şi poate acţiona ca un factor care să aducă turişti, pentru a veni în România să încerce şi la faţa locului.”

Cristi Preotu: „Organizăm traininguri în Paris, la partenerii noştri de acolo, şi vin cei de acolo în România de patru ori pe an. Este o bucătărie inventată, pur şi simplu. Sunt bucătari foarte talentaţi, care se gândesc la produsele romanesti- calcan, de exemplu, mangaliţa şi inventează reţete noi cu ele.”

În prima ediţie a ghidului Gault&Millau au fost recomadate 141 de restaurante din România; Franţa are peste 6000. Iar în ghidul Relais&Chateaux, care prezintă localuri din toată lumea, a pătruns, în sfârşit, un restaurant românesc.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Borșul a devenit produs de export în Statele Unite sau Canada
Borșul a devenit produs de export în Statele Unite sau Canada
VIDEO PROTVPLUS.RO
vacanta de lux
Vacanțe exotice ieftine la final de toamnă. Plaje superbe unde masa costă un dolar
„Bărbați pe Mătăsari”. Un tânăr a renunțat la vopsitul de avioane ca să facă pantofi
Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”
Preţurile uriaşe la care ajung deja sejururile de Revelion. Hotelier: "În Austria sau Germania nu găsiţi aşa ceva"
”Monştri” pe străzile din Braşov. "Să declanşez iadul pe Pământ, atât vreau"
Plimbări cu caiacul, în Prahova. Cât au plătit amatorii de aventură
plimbare caiac
Experiență de neuitat sâmbătă, pentru turiștii din Prahova
Cele mai tari locuri în care să-ți petreci Halloweenul
Programul UE prin care tinerii pot călători, gratuit, cu trenul o lună prin Europa
Reprezintă ”aurul” Munților Rodnei și atrag anual mii de turiști
Sărbătoare în Slănic Moldova. Bunătăți de la producători locali și hore, de Răvășitul oilor
O veche tradiție a sașilor, reînviată într-un sat din Brașov. Turiștii au mâncat bunătățile gazdelor