Destinația perfectă pentru tot ce-i mai bun din bucătăria transilvăneană: satul Alma Vii

24-09-2018 19:34


Mesele organizate în satele româneşti de poveste au atras şi anul acesta mii de turişti, dornici să descopere farmecul gastronomiei locale, dar şi locuri neştiute.

Pe lângă Transilvania, pe harta tururilor au apărut mai nou Muntenia şi Oltenia iar organizatorii ar vrea ca din 2019 să extindă conceptul şi în restul ţării.

Pe mesele întinse în curtea bisericii fortificate din satul Alma Vii, situat la 60 de kilometri de Sibiu, gospodinele au aşezat tot ce-i mai bun din bucătăria transilvăneană: brânzeturi, caş proaspăt, slănină, cârnaţi afumaţi, ciocănele de pui şi curcan, pâine de casă, gogoşi, prăjitura săsească cu ciocolată şi fasole sau hencleș.

Localnică: "Brânză topită făcută aici în sat, ar mai fi fasole frecată cu usturoi, cârnaţi făcuţi la grătar şi cu mere, merg foarte bine, plăcintă de casă cu varză."

În faţa unei asemenea oferte musafirii s-au predat fericiţi.

Turist: "E foarte fain, e o experienţă şi nu e vorba doar de mâncare. Am aflat ceva şi despre istoria locului, noi fiind sibieni, ne tot propunem să vizităm locurile astea şi nu apucăm."

După o masă atât de gustoasă şi de săţioasă unii dintre turişti au pornit în plimbare.

Turnurile şi zidurile bisericii din localitate au fost restaurate acum 2 ani după ce organizaţia Mihai Eminescu Trust a obţinut 1,7 milioane de euro, din bani europeni.

Prin aceste tururi, organizatorii reuşesc să strângă bani pentru comunităţile din satele mai puţin promovate. Numai în acest sezon, au fost 52 astfel de evenimente în Transilvania.

Participanţii plătesc 75 de lei taxa de acces. Sumele strânse se împart între localnicii care gătesc şi diverse proiecte din comunitate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO