Petrecerile au inceput la pensiunile din tara. Sorici si pomana porcului, prima masa a turistilor
Petrecerile s-au pornit in pensiunile si hotelurile din tara, unde turistii au fost primiti cu mesele pline. Au inceput cu un pahar de tuica fiarta sau vin aromat cu scortisoara, ca sa mearga bine tochitura sau pomana porcului, dupa gustul fiecaruia.
La Poiana Marului, barbatii s-au inchis in crama si au gustat din sticlele pretioase, ca sa-si pregateasca stomacul pentru ospat. Apoi s-au grabit sa ia sorici de pe porcul taiat.
Multi dintre turisti care au crescut la oras au vazut pentru prima data cum se taie porcul si au ramas uimiti: "A fost frecat cu sare si asta il inmoaie... Interesant."
Insa ospatul abia a inceput. Dupa sorici, urmeaza pomana porcului, obligatorie de ajun.
"Porcul il iei mai intai si il pui sa alerge ca sa faca muschi, dupa care il bagi la pomana porcului", explica un bucatar.
Cu asa bucate, nimeni nu a observat ca vremea aducea mai degraba a Paste decat a Craciun, iar doamnele chiar s-au bucurat de o sesiune de bronzat.
Si Maramuresul este plin de distractie si voie buna. Pensiunile sunt pline, iar gazdele pregatesc de zor mesele. Si-au intampinat oaspetii cu paine si sare, bucate traditionale si horinca, in timp ce colindatorii vesteau Nasterea Domnului.
Petrecerile sunt in toi si in nordul Moldovei.
Sursa: Pro TV
Etichete: petreceri, pensiuni, craciun, sorici, pomana porcului,
Dată publicare:
24-12-2015 19:21