Motivul pentru care o franțuzoaică a venit în România să viziteze Maramureșul

Dată publicare: 19-08-2018 18:03
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Maramureşul, cunoscut în toată lumea pentru horinca de prune, portul popular spectaculos şi obiceiuri, începe să îşi facă un nume solid şi ca destinaţie culinară.

Fie că vorbim despre plăcinte cu brânză, magiun ori sarmale, toate îi ademenesc pe musafirii care sunt convinşi că au ajuns în raiul bucătarilor.

Cu mesele întinse şi pline de bucate, aşa au fost aşteptaţi turiştii în Baia Sprie. Un adevărat rai al mâncărurilor tradiţionale din Maramureş a prins contur în acest cadru de poveste. Şi a fost şi un adevărat festival al aromelor. Toţi bucătarii au trudit de zor pentru un ospăţ de pomină.

Iar vizitatorii cu greu s-au abţinut să nu guste din toate.

"Aşa plăcinte numai în Maramureş găseşti. Te lasă fără cuvinte", spun turiștii.

În timp ce unii s-au înfruptat de zor din bunătăţile pregătite de gazde, o turistă din Bucureşti a găsit loc liber la amestecat într-o căldare cu magiun de prune.

"Ca pe vremea bunicilor, este ceva nou pentru mine, ceva inedit. Mai punem şi nuci, o să fie bun. M-am îndragostit de această zonă, de Maramureş", a transmis aceasta.

Doamna Marița, în schimb, are experienţă de peste o jumătate de secol în bucătărie şi frământă cu spor cocuți din faină de mălai.

"Coc de mălai cu borcut. Ca la noi la Chiuzbaia. Asta-i tradiţională. Aşa se mănâncă la noi, cu sarmale. Fără borcut n-ar creşte, fără drojdie, doar sare şi ulei, să-l frăgezească", spune doamna Marița.

Meniul a fost completat de un bucătar care a pregătit gulaş la ceaun, pe lemne de stejar.

"Unsoare de porc, chimen, ceapă, prima dată trebe făcută dulceaţă de ceapă, după carnea, cartofi, bere şi vin", spune bucătarul.

"Tot ce vedeţi aici pe masă sunt bio, nu sunt stropite. În schimb, castraveţii sunt stropiţi cu lapte de capră, fructe legume, toate de la noi din grădină", spune un producător local.

Petru turiştii străini aflaţi în vacanţă în Maramureş, experienţa este unică.

"Iubesc Maramureşul şi am venit în zonă să descopăr regiunea, să fac fotografii cu satele şi peisajele. Iubesc peisajle, costumele tradiţionale şi zâmbetul celor tineri", spune o turistă venită din Franța.

Evenimentul culinar, aflat la prima ediţie, promovează bucăţele tradiţionale ale micilor producători.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO