Maramuresenii au sarbatorit "Caslegii de toamna" cu preparate traditionale si voie buna. Semnificatia acestui eveniment
Mai sunt doua saptamani pana la postul Craciunului, iar in Maramures toata lumea a participat la Caslegii de toamna, o traditie frumoasa a morosenilor: oamenii se aduna in jurul meselor imbelsugate si petrec cu joc, voie buna si cantec.
"Caslegii de toamna" reprezinta intervalul dintre doua perioade de post, cand se poate manca de dulce, dar si un prilej minunat pentru o mare petrecere. Localnicii au fost mandri de straiele lor populare, dar si de bucatele pregatite dupa retete traditionale.
Gospodina: "Slanina de casa, sunca, carnati, sarmale cu orez si carne, placinta cu branza si varza."
Localnic: "Mancare traditionala ca aici nu gasesti in alta parte. Sarmalele, sau cum se zice pe aici, boace, sunt delicioase, iar bucatele din porc, pregatite traditional, sunt delicioase."
De pe mesele care geameau de atatea bucate nu puteau lipsi nici paharele pline.
Batran cantand: "Dupa pui de morosan sa nu dai cu bolovan. Ca daca li nimerii, vai de capul tau a fi."
Domnul Gheorghe lucreaza ca ambulantier, dar de 30 de ani se dedica si pasiunii sale - transforma lemnul in mici opere de arta.
Gheorghe Breha, artizan: "Avem brandul Cavnicului, lenkerul in miniatura. Porti maramuresene si bisericute din lemn. E multa migala si rabdare."
Ioana Petrut, manager Casa de Cultura Oraseneasca: "Incercam sa promovam traditiile maramuresene prin bucate, port popular si muzica. "
Cantareti: "Maramures noi horim si la lume povestim."