LISTA produselor romanesti care ar putea fi protejate in UE. Disputa care a aparut pe Novacul Afumat
Branza de burduf in scoarta de brad, carnatii de Plescoi, dar si alte 11 preparate traditionale romanesti ar putea intra pe lista produselor cu identitate protejata la nivel european.
O astfel de eticheta ridica valoarea alimentului. O spune chiar ministrul Agriculturii. In acest moment, Romania are doar trei produse recunoscute in occident, spre deosebire de Franta, care se lauda cu peste 250.
In cazul novacului afumat, dosarul de acreditare este deja la Bruxelles, doar ca au aparut dispute pentru ca acesta este un peste chinezesc.
In acelasi timp, o asociatie a trimis si documentatia pentru carnatii de Plescoi. Cei care se ocupa cer ca aceasta specialitate sa fie produsa doar in trei zone din judetul Buzau.
Ion Ghita, producator carnati de plescoi: ''In aceste conditii, ceilalti producatori din tara nu vor mai putea sa produca. Cel care va vrea sa produca va trebui sa produca in aceasta zona.''
Cu alte cuvinte, producatorii care nu-si muta fabricile in Buzau ar putea fi scosi de pe piata.
Pita de Pecica, pe vremuri preferata a sotilor Ceausescu, este si ea in asteptare. La fel si gemul de rubarba, atat de laudat de Printul Charles.
Lista produselor este completata de salamul de Nadlac, Covrigul Muscelean, Scrumbia afumata de Dunare sau Mierea De Tei din Codrul Cicurova. Toti acesti producatori trebuie sa convinga autoritatile europene ca au retete unice.
Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii: "Eticheta cu protejat la nivel European nu doar ca ridica valoarea produsului, dar in plus este protejat ca sa nu fie copiat atat pe piata UE."
In prezent, Romania are doar trei produse recunoscute: Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu si Branza de Ibanesti. Sapte firme au dreptul sa le produca. Daca exista si alti doritori, acestia trebuie sa se acrediteze.