Sarbatori cu bucate traditionale, la poalele muntilor Retezat. Caltabosul si sangeretele sunt preparate dupa retete stravechi

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai bun gust il au bucatele traditionale de la poalele Retezatului sau cel putin asa se lauda localnicii.

Sunt facute din carne din porc si vitel, animale ce se hranesc cu iarba si cereale cultivate la baza muntelui.

Familia Iancu, din satul Salasu, este faimoasa in zona pentru toba, caltabosul si sangeretele pe care le prepara in cantitati mari, astfel incat sa poata sa ii serveasca si pe turisti, dar sa trimita si comenzi.

Anul acesta, familia Iancu a taiat doi porci de peste 100 de kilograme fiecare, dar si un vitel. Toate animalele sunt crescute in grajdurile gospodariei si hranite cu porumb si cartofi cultivate de pe terenul propriul si fan cosit de la poalele muntelui Retezat.

Ingrasamintele chimice sunt excluse din meniu: "Asta-i gelatina facuta din sorici si rasoale din vita, gelatina naturala, nimic artificial."

Citește și
munte Craciun
"Sa nu mananc o fripturica de porc, e pacat". Dupa orele petrecute pe partie, turistii au avut grija si sa-si refaca fortele
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Toata familia participa la prepararea bucatelor. Capul familiei, macelar priceput, prepara toba, iar bunicul si nepotii dau prin masina carnea pentru sangerete si caltabos.

Mihai Iancu: "Nepotii mei aici tot timpul stau langa mine si le-am explicat: cum se taie carne, cum se alege, cum se macina cum se framanta, ce condimente se pun."Sangeretele e un produs specific Retezatului. La el, carne macra de porc si putina vita, cu mirodenii din gradina: mult cimbru, ceapa si alte codimente secrete pe care nu vi le putem divulga."

Gospodina casei este cea responsabila de gustul sarmalelor. Si ca iasa perfecte, le amesteca cu sangeretele.

Maria Iancu: "Foarte consistent, daca mananci sangerete stii ca mananci ceva proaspat, sanatos. Da un gust deosebit."

Ca sa aiba spor la treaba, spun adultii, mai beau din cand in cand cate-un paharel de tuica .

Cei care trec pragul familiei Iancu, se rasfata cu bucatele. Si cand vine vremea sa plece acasa, turistii iau cu ei si mancare la pachet.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Informatii utile pentru cei care obisnuiesc sa consume alcool de Sarbatori: In cat timp se elimina din organism 750ml de vin
Informatii utile pentru cei care obisnuiesc sa consume alcool de Sarbatori: In cat timp se elimina din organism 750ml de vin

Un pahar de vin rosu merge ca uns cu friptura de Craciun. Avem dezlegare de la nutritionisti, care pot demonstra stiintific cum licoarea ajuta digestia.

"Sa nu mananc o fripturica de porc, e pacat". Dupa orele petrecute pe partie, turistii au avut grija si sa-si refaca fortele

Miroase a sarmale peste toti Carpatii. Romania intreaga se bucura de Craciun.

Cate sarmalute aveti voie sa mancati pentru a nu lua kilograme in plus de Craciun. GALERIE FOTO: Portiile corecte de mancare
Cate sarmalute aveti voie sa mancati pentru a nu lua kilograme in plus de Craciun. GALERIE FOTO: Portiile corecte de mancare

Sarmale, friptura, carnati, ciorba de porc, slaninuta, salata boeuf , acestea reprezinta doar o mica parte din meniul care va umple mesele de Craciun in zilele ce urmeaza.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.