Sarbatori cu bucate traditionale, la poalele muntilor Retezat. Caltabosul si sangeretele sunt preparate dupa retete stravechi
Cel mai bun gust il au bucatele traditionale de la poalele Retezatului sau cel putin asa se lauda localnicii.
Sunt facute din carne din porc si vitel, animale ce se hranesc cu iarba si cereale cultivate la baza muntelui.
Familia Iancu, din satul Salasu, este faimoasa in zona pentru toba, caltabosul si sangeretele pe care le prepara in cantitati mari, astfel incat sa poata sa ii serveasca si pe turisti, dar sa trimita si comenzi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anul acesta, familia Iancu a taiat doi porci de peste 100 de kilograme fiecare, dar si un vitel. Toate animalele sunt crescute in grajdurile gospodariei si hranite cu porumb si cartofi cultivate de pe terenul propriul si fan cosit de la poalele muntelui Retezat.
Ingrasamintele chimice sunt excluse din meniu: "Asta-i gelatina facuta din sorici si rasoale din vita, gelatina naturala, nimic artificial."
Toata familia participa la prepararea bucatelor. Capul familiei, macelar priceput, prepara toba, iar bunicul si nepotii dau prin masina carnea pentru sangerete si caltabos.
Mihai Iancu: "Nepotii mei aici tot timpul stau langa mine si le-am explicat: cum se taie carne, cum se alege, cum se macina cum se framanta, ce condimente se pun."Sangeretele e un produs specific Retezatului. La el, carne macra de porc si putina vita, cu mirodenii din gradina: mult cimbru, ceapa si alte codimente secrete pe care nu vi le putem divulga."
Gospodina casei este cea responsabila de gustul sarmalelor. Si ca iasa perfecte, le amesteca cu sangeretele.
Maria Iancu: "Foarte consistent, daca mananci sangerete stii ca mananci ceva proaspat, sanatos. Da un gust deosebit."
Ca sa aiba spor la treaba, spun adultii, mai beau din cand in cand cate-un paharel de tuica .
Cei care trec pragul familiei Iancu, se rasfata cu bucatele. Si cand vine vremea sa plece acasa, turistii iau cu ei si mancare la pachet.