Amsterdam - obiective turistice. Tot ce trebuie să știi când călătorești aici

De la celebrele coffeeshop-uri, la parcurile minunate și pistele de biciclete din abundență, Amsterdam este unul dintre cele mai în vogă orașe europene, cu un farmec unic.
Deși este cu siguranță un loc ideal pentru escapade de neuitat, există câteva aspecte utile de înțeles despre acest oraș și cultura locală. Iată ce trebuie să știi înainte de a vizita Amsterdamul pentru prima dată. De la transport, obiective turistice de neratat, localuri și restaurante pe care trebuie să le bifezi, până la prețuri și cele mai instagramabile locuri.
Aeroport - cum ajungi în oraș
Mai multe companii aeriene operează zboruri directe de la Otopeni la Aeroportul Schipiol din Amsterdam. Printre ele se numără KLM, Tarom, Air Serbia, LOT Polish sau Wizz Air. Prețurile diferă în funcție de perioadă, durata șederii și compania aeriană. De exemplu, pentru un zbor dus-întors cu KLM de pe 3 martie până pe 7 martie, prețurile încep de la 206 euro (tarif de bază).
Aeroportul Schiphol din Amsterdam este principalul aeroport internațional din Olanda. Se află la 12 kilometri sud-vest de Amsterdam, în municipalitatea Haarlemmermeer.
Călătoria între Aeroportul Schiphol și Amsterdam cu transportul public este ușoară, ieftină și rapidă. Cea mai bună opțiune: trenul (poți lua doar trenul sau în combinație cu un abonament de transport public pentru oraș).
Majoritatea vizitatorilor călătoresc cu transportul public între aeroport și cazarea din Amsterdam. Cei mai mulți călători se îndreaptă mai întâi spre Gara Centrală din Amsterdam. De acolo, orice destinație din oraș este ușor de accesat cu transportul public. Majoritatea călătorilor preferă trenul. Este rapid, ieftin și oferă o legătură directă, fără transferuri. Este mai rapid decât un taxi și mult mai ieftin. Trenul pleacă dintr-o stație subterană ușor accesibilă din hala principală de sosiri.
A doua opțiune cea mai populară este autobuzul Amsterdam Airport Express - autobuzul 397, care circulă în fiecare zi de la 5:30 a.m până la miezul nopții. Între 00:00 și 5:30 a.m, circulă autobuzul de noapte N97 (Niteliner), pe aceeași rută. Momentan, un bilet doar dus costă 6,50 euro, în timp ce un bilet tur-retur costă 11,75 euro. Biletele nu le poți cumpăra direct de la șofer, ci trebuie să le cumperi online de pe connexxion.nl sau din aplicația Amsterdam Airport Express.
Nu există linii de metrou sau tramvai la Aeroportul Schiphol.
Trenurile de la Gara Centrală din Amsterdam către Aeroportul Schiphol pleacă de pe peroanele 13, 14 sau 15. Acestea sunt ultimele trei peroane, situate în partea din spate a gării — partea cea mai apropiată de râul IJ.
Vei observa fie un „a”, fie un „b” în spatele numărului de peron — „a” indică partea vestică a peronului (cu spatele către râul IJ, care se află pe partea dreaptă), iar „b” indică partea estică.
Trenurile care deservesc Aeroportul Schiphol pleacă la fiecare 7 minute și jumătate – atât de frecvent încât nu este necesar să îți planifici un anumit moment. În funcție de trenul pe care îl iei, călătoria durează între 13 și 17 minute.
Seara sunt mai puține trenuri. În timpul nopții, între 1:00 și 5:00, pleacă câte un tren pe oră către aeroport.
Când vii spre aeroportul Schiphol, trenul tău va ajunge într-o stație subterană, unde scările rulante sau lifturile te vor duce un etaj mai sus, la hala centrală. De acolo poți merge spre zona de Plecări 1, 2 sau 3.
Obiective turistice principale și prețuri
Amsterdam oferă mult mai mult decât lalele și canabis. Aici găsești Muzeul Van Gogh de renume mondial, Rijksmuseum-ul impresionant și posibilitatea de a face cumpărături pe cele Nouă Străduțe Mici pentru iubitorii de cultură.
Vondelpark
· Distanta față de centrul orașului: 2,2 km
· Cost: Gratuit
Vondelpark este cel mai mare parc din Amsterdam și un loc de relaxare foarte apreciat. O combinație de spații verzi, iazuri, locuri de joacă și un teatru în aer liber. Este ideal pentru plimbări, picnicuri și, mai ales, pentru a te bucura de natură. Ia-ți o cafea și plimbă-te într-o dimineață însorită și leneșă sau ia-ți gustările preferate și fă un picnic aici. Atmosfera este perfectă pentru o zi de vacanță leneșă și fără planuri.
Canal Ring
· Distanța față de centrul orașului: Aproape 1 km
· Cost: Gratuit
Iubitorii de arhitectură și istorie se vor bucura de zona Canal Ring din Amsterdam. Această înșiruire de canale datează din secolul 17 și este acum un loc declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Fațadele elaborate specifice arhitecturii olandeze sunt vizibile în numeroasele case din cărămidă. Locuri de interes includ Rembrandtplein (o importantă piațetă publică, numită după Rembrandt, care deținea o casă în apropiere), depozite istorice, biserici protestante și foste biserici catolice. Verifică online orele de vizitare pentru locurile de interes.
Mediul construit este atracția principală aici, deși vizitatorii recenti au găsit multe de admirat și în interiorul clădirilor istorice – există multe locații de cumpărături, restaurante și locuri de distracție. Vizitatorii vin atât pentru vederi cât și pentru mâncare, așa că este recomandat să planifici să mănânci într-unul din restaurantele cu vedere din zonă (Incanto și Brasserie Ambassade sunt deosebit de apreciate). Mulți au observat că aceasta este o zonă bună pentru a porni într-o aventură cu bicicleta sau cu barca.
Oud-West
· Distanta față de centrul orașului: Aproape 2,5 km
· Cost: Gratuit
Împrejmuit de atracții de neratat precum Vondelpark și Rijksmuseum, Oud-West este un cartier rafinat din Amsterdam, plin de magazine, restaurante și locuri de distracție. Vizitează Oud-West în timpul zilei pentru a descoperi buticuri elegante și magazine de design după o vizită la Vondelpark. Sau planifică o seară în cartier pentru a lua masa – găsești De Hallen (un food hall și cinematograf), mâncare de stradă, restaurante și cafenele nesfârșite. Restaurantul de lux Adam este foarte apreciat, la fel și opțiunea mai accesibilă, Staring at Jacob. După masă, poți dansa toată noaptea la unul din locurile de muzică alternativă din Amsterdam.
Oud-West, ca multe dintre cartierele Amsterdamului, este plin de detalii urbane excentrice. Poți face o oprire la statuia Boomzagertje (o mică sculptură amuzantă a unui bărbat care taie o ramură de copac reală) sau la Gevelbibliotheek – un omagiu adus unei foste biblioteci din zonă. Vizitatorii din Oud-West apreciază în mod deosebit atmosfera mai puțin turistică, abundența de arhitectură frumoasă și locurile prietenoase cu copiii.
Jordaan
· Distanta față de centrul orașului: 0,8 km
· Cost: Gratuit
Dacă îți plac istoria, cultura și mâncarea, vei dori să îți faci timp pentru o plimbare sau un tur ghidat prin cartierul Jordaan din Amsterdam. Situat la câțiva pași vest de gara principală a orașului și înconjurat de canalele Brouwersgracht, Prinsengracht, Leidsegracht și Lijnbaansgracht, acest cartier pitoresc este plin de restaurante, magazine de specialitate, baruri și galerii de artă. De asemenea, vei găsi Casa Annei Frank și cele Nouă Străduțe Mici chiar la est de cartier.
Atmosfera sa rafinată, peisajul minunat și cafenelele și restaurantele de top justifică din plin o vizită. Nu uita să îți aduci aparatul foto, deoarece vizitatorii spun că zona oferă numeroase oportunități de a face poze. Dacă vrei să explorezi mai detaliat scena culinară a cartierului, ia în considerare înscrierea la Turul Culinar al Jordaan organizat de Eating Europe Food Tours. Sau, vizitează zona sâmbăta, între orele 9:00 și 16:00, pentru a te bucura de Biologische Noordermarkt (un târg cu vânzători care vând produse de patiserie, legume, brânzeturi locale, clătite și multe altele).
Anne Frank House (Casa Annei Frank)
· Distanta față de centrul orașului: Aproape 1 km
· Cost: €14
În interiorul Casei Annei Frank, vizitatorii vor vedea locul unde, nu cu mult timp în urmă, Anne Frank, în vârstă de 15 ani, a scris un jurnal care avea să devină un best-seller. Frank era o fată evreică care s-a ascuns după ce naziștii germani au invadat Țările de Jos și au început să transporte forțat evreii olandezi în lagărele de concentrare. Astăzi, casa este un muzeu și vizitatorii își pot imagina cum ar fi fost să rămâi ascuns de naziști mai bine de doi ani, doar pentru a fi trădat și dus într-un lagăr de concentrare.
Printre artefactele din muzeu se numără documente istorice, fotografii, imagini de film și obiecte personale ale celor care s-au ascuns și ale celor care i-au ajutat. Jurnalul original al lui Frank și alte caiete sunt, de asemenea, expuse, deși obiectele originale din anexă nu sunt expuse, deoarece aceasta a fost golită de conținut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un ghid audio gratuit – disponibil în nouă limbi – este inclus în prețul bileului de intrare.
Dam Square (Piața Dam)
· Distanta față de centrul orașului: 0,3 km
· Cost: Gratuit
Europa este cunoscută pentru piețele sale publice grandioase, iar Amsterdamul se mândrește cu destule dintre ele. Cei care ajung la Gara Centrală din Amsterdam pot merge doar cinci minute până ajung în aglomerata Piață Dam. Clădirile istorice din secolul al XIII-lea sunt pline de restaurante, magazine și cafenele. Există și tarabe cu mâncare. Cei care caută mai multe oportunități de vizitare ar trebui să noteze Palatul Regal, Biserica Nouă și să ia în considerare o vizită la Madame Tussauds.
Vizitatorii au lăudat piața pentru frumusețea și locația sa centrală. Deși mai mulți călători anteriori menționează că este o destinație turistică – cu prețuri pe măsură – ei tot recomandă o vizită. Este frumoasă noaptea, când este luminată. Fii atent la împrejurimi, deoarece zona poate atrage hoți de buzunare, sfătuiește travel.usnews.
Verzetsmuseum (Muzeul Rezistenței Olandeze)
· Distanta față de centrul orașului: 1,4 km
· Cost: €12
Verzetsmuseum (Muzeul Rezistenței Olandeze), situat lângă Grădina Zoologică Regală Artis, a fost numit de unii drept cel mai bine păstrat secret al orașului. Muzeul informativ – chiar inspirațional – povestește despre cei care au trăit în Olanda în timpul ocupației naziste și explică cum au avut loc atrocitățile din Al Doilea Război Mondial. Prin obiecte autentice, fotografii și documente, fragmente de film și sunet, vizitatorii vor afla cum s-a manifestat rezistența în Olanda.
Muzeul Van Gogh
· Distanta față de centrul orașului: 1,4 km
· Cost: 24 euro adulți
Muzeul Van Gogh deține cea mai mare colecție de picturi și desene ale lui Van Gogh din lume, inclusiv „Floarea-soarelui” și „Florile de migdal”. Muzeul în sine este unul dintre cele mai vizitate muzee nu doar din Amsterdam, ci și din întreaga Olandă. Călătorii vin din colțuri îndepărtate pentru a vedea lucrările realizate de artistul chinuit, care și-a tăiat propria ureche și a murit prin sinucidere din cauza îngrijorărilor legate de viitorul său financiar și boala mentală recurentă.
Datorită popularității lui Van Gogh, ar fi bine să îți iei biletele online din timp pentru a evita cozile lungi la muzeu.
Leidseplein
· Distanta față de centrul orașului: 800 m
· Cost: gratis
Dacă ești în căutarea unei alternative mai calme la faimosul cartier Red Light din Amsterdam, Leidseplein sau Piața Leiden ar putea fi locul pentru tine. Centrul scenei de divertisment din Amsterdam, Leidseplein se află la sud-vest de centrul orașului și este plin de cluburi de noapte, cinematografe, săli de concert, cazinouri și, desigur, câteva cafenele. Pentru artele spectacolului, sălile de concert Melkweg (Calea Lactee) și Teatrul Internațional din Oraș merită o atenție specială.
Leidseplein este locul ideal pentru cei care se bucură să se amestece cu mulțimile. Dacă aglomerațiile nu sunt pe gustul tău, ar trebui să eviți această zonă – nu rezerva un hotel sau hostel aici – sau poate ar trebui să te îndrepți către apropiatul Vondelpark.
Amsterdam - scurt istoric
Amsterdam are o istorie îndelungată, care datează din secolul al XII-lea. Deși există urme de locuire umană în regiunea Amsterdamului încă din perioade mai vechi, se consideră, în general, că fondarea oficială a orașului a avut loc în jurul anului 1275.
Originea Amsterdamului este strâns legată de construirea unui baraj peste râul Amstel. Acest baraj a fost ridicat pentru a controla nivelul apei și a devenit un punct central pentru activitățile comerciale din zonă.
În timp, așezarea din jurul barajului s-a extins și s-a transformat într-un important centru comercial. Amsterdam a obținut drepturi de oraș în anul 1300, ceea ce i-a conferit mai multă autonomie în administrare.
Războiul de Optzeci de Ani a fost un conflict început în 1568 și încheiat în 1648. Acest război a fost purtat împotriva unei mari puteri mondiale, Imperiul Spaniol, condus de regele Spaniei, Filip al II-lea.
În Evul Mediu și în Epoca de Aur, între secolele al XVI-lea și al XVII-lea, Amsterdam a prosperat ca oraș comercial. Datorită poziției sale strategice pe râul Amstel și pe IJ, precum și datorită construirii inelului de canale, Amsterdam a devenit un important centru comercial european. Inelul de canale, construit între 1613 și 1662, este astăzi inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și contribuie la caracterul distinct al orașului.
Numele Amsterdam provine de la barajul construit peste râul Amstel în secolul al XIII-lea. Orașul era cunoscut inițial sub denumirea de „Amstelredamme”, făcând referire la acest baraj.
Amsterdam a devenit capitala Țărilor de Jos în secolul al XIX-lea, mai exact în anul 1814.
După dominația franceză și căderea lui Napoleon în 1813, Țările de Jos au redevenit un regat independent. Prințul Willem Frederik de Orania-Nassau, fiul ultimului stadhouder, Willem al V-lea, a fost proclamat regele Willem I al Țărilor de Jos. Acesta s-a stabilit în Amsterdam, care a fost desemnat drept noua capitală a regatului.
Orașul Amsterdam a apărut în secolul al XIII-lea în jurul barajului de pe râul Amstel. Datorită poziției sale strategice la gura râului Amstel și a IJ-ului, Amsterdam a devenit un centru comercial puternic în Epoca de Aur (secolul al XVII-lea). Orașul a jucat un rol esențial în comerțul și navigația internațională, devenind un centru economic și politic important.
În momentul fondării Regatului Țărilor de Jos în 1814, Amsterdam a fost ales ca capitală datorită importanței sale economice și culturale de dinainte.
Unde să mănânci în Amsterdam
Mâncăruri tradiționale
Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute preparate din Țările de Jos:
· Patat – Cartofii prăjiți sunt în topul mâncărurilor de tip street food în Amsterdam și în orașe apropiate precum Bruxelles. De obicei, sunt serviți într-un con de hârtie, cu o porție generoasă de ketchup sau maioneză.
· Maatjesharing – Heringul crud, cunoscut și sub numele de hering marinat, este vândut în piețele de street food din Amsterdam. Peștele este servit în mod tradițional cu ceapă sau castraveți murați și se mănâncă întreg, dintr-o înghițitură.
· Kaas – Brânza olandeză (Kaas, în olandeză) este renumită în întreaga lume, în special sortimentele Gouda și Edam.
· Bitterballen – Aceste chifteluțe prăjite din carne sunt servite alături de muștar și sunt un aperitiv popular în baruri.
· Hutspot – Similar cu hotchpotch din engleză, acest preparat constă într-un piure de cartofi, morcovi și ceapă. Se consumă în special iarna.
· Erwtensoep – Această supă de mazăre este un preparat tradițional de iarnă în Țările de Jos și are mai multe variante.
Fast food peste tot
Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău și să nu petreci prea mult timp la masă, Amsterdam este locul ideal. Capitala Olandei oferă sute de lanțuri de fast food, inclusiv clasicele localuri cu doner kebab.
FEBO este cel mai faimos lanț olandez de fast food, unde poți cumpăra hot dogs, crochete, hamburgeri și alte gustări calde.
Bere
Berea este una dintre cele mai populare băuturi naționale ale Olandei. Cea mai comună este Pilsner, un tip de bere blondă ușoară. Cele mai faimoase beri Pilsner olandeze sunt Heineken și Grolsch, urmate de Witbier, o bere albă, tulbure, servită cu o felie de lămâie. Dacă preferi o bere mai închisă la culoare, poți încerca Bokbier.
Prețuri
Mâncatul în oraș în Amsterdam este relativ scump. Prețul mediu de persoană, fără vin, este de aproximativ peste 20 €. Dacă vrei să economisești bani, orașul este plin de restaurante de tip fast food pentru toate gusturile.
Programul meselor
În Țările de Jos, la fel ca în alte țări din nordul Europei, prânzul se servește în jurul orei 12:00, iar cina între 17:00 și 20:00. Din fericire, restaurantele au program extins, de obicei între 12:00 – 14:30 și 17:00 – 22:00. Dacă vrei să mănânci după ora 22:00, poți merge la un fast food.
Cele mai bune zone pentru a lua masa
Centrul Amsterdamului este plin de restaurante, cafenele, baruri și lanțuri de fast food. Totuși, cele mai populare zone pentru luat masa sunt Piața Dam și Spui, alături de împrejurimile acestora. Pentru cină, îți recomandăm să mergi în zona Leidseplein.
Locuri de neratat în Amsterdam
P.C. Hooftstraat este o stradă populară de shopping, plină de magazine de lux de la cele mai renumite branduri. Chiar dacă nu vrei să cumperi nimic, poți admira vitrinele frumos aranjate. Tot aici se află și Cafe Georgette - o cafenea cu tematică pariziană, unde poți lua micul dejun, prânzul și te poți bucura de o cafea delicioasă și de produse de patiserie. Este și un loc foarte instagramabil.
După ce ai terminat brunch-ul, fă o plimbare până la Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh și Vondelpark, toate la o distanță mică de Cafe Georgette. Aceste locuri sunt de neratat în Amsterdam.
De asemenea, o experiență de neratat este să închiriezi o bicicletă. Cu bicicleta, poți vedea mult mai multe într-un timp mai scurt decât dacă ai merge pe jos, dar în același timp faci mișcare și te bucuri de aer curat. Amsterdam este, fără îndoială, orașul bicicletelor. Bicicliștii sunt respectați (pentru că aproape toată lumea în Amsterdam merge cu bicicleta), așa că te vei simți destul de în siguranță pedalând prin oraș, chiar dacă nu ești expert.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Tarile de Jos, Olanda, amsterdam, obiective turistice,
Dată publicare:
20-02-2025 12:14