Iti poate fi dor de Romania atunci cand traiesti in Paradis? Interviu cu romanul care s-a "exilat" pe plajele din Thailanda

Tedoo

Romanii s-au indragostit de destinatiile exotice, iar agentiile de turism vand din ce in ce mai multe pachete de vacanta. Un roman care traieste acolo, in Paradisul thailandez, ne povesteste insa ce inseamna sa-ti fie Dor de Romania.

Pe Bradut Florescu il stiu toti cei care isi propun o vacanta exotica in Thailanda sau in alte tari din Asia de Sud-Est. Si asta pentru ca blogul lui, Tedoo.ro, e acel "go-to-place" pentru toti cei care vor sa se intereseze de una, de alta, inainte sa plece. Pana la urma, nu e tocmai usor sa zbori aproape 8.000 de kilometri fara sa stii unde ajungi. "Profet in exil", Bradut traieste de ani de zile in Thailanda, in zone pe care le poti cataloga cu adevarat drept Raiul pe Pamant. Asa ca intrebarea care-ti vine firesc e simpla: "Iti mai poate fi dor de Romania?"

"Sigur ca da. Mi-e dor de Baraganul unde am copilarit. Lanurile de grau sau de floarea soarelui imi sunt mai dragi decat imaginea oceanului. La fel si muntii si raurile din zona Buzaului, pe unde mi-am coclaurit week-end-urile ani de zile", ne spune Bradut. "Dar dincolo de referintele strict geografice si imagistice ale dorului de Romania vorbim despre o stare, despre o vibratie specifica locurilor noastre. O regasesc, fragmentar, in alte locuri din lume si franturile respective, cautand intregul, se intruchipeaza intr-un dor naucitor."

Multi dintre romanii care pleaca in Thailanda au fost convinsi sa-si asume aceasta aventura chiar de postarile de pe Tedoo. La schimb, ei ii ofera lui Bradut o reintalnire cu Romania. Una chiar mai variata decat cea pe care a lasat-o in urma.

"Pe vremuri, cand lucram in publicitate, anturajul meu era alcatuit aproape exclusiv din colegi de breasla. De unde si discutiile noastre, care se centrau majoritar pe piata de comunicare.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Astazi, dupa sapte ani de publicat povesti de calatorie din toata lumea, descopar ca am un anturaj virtual extrem de variat. Cu cateva sute de cititori m-am si intalnit pana acum in Thailanda. Oameni de o calitate deosebita, din domeniile cele mai variate: medici, programatori, petrolisti, muzicieni, economisti, actori, creatori de moda, antreprenori, avocati si asa mai departe.

Intalnirile cu ei imi sunt extrem de utile pentru ca ma ajuta sa-mi fac o idee despre evenimentele din diverse domenii. Descopar lucruri noi, foarte interesante, dintre care unele se transforma in pasiuni sau subiecte de cercetare personala."

Cum convingi un thailandez sa se indragosteasca de Romania?

"Incerc sa ma comport in asa maniera incat vecinii mei thailandezi sa gandeasca frumos despre Romania. Deja in oraselul unde locuiesc Romania este privita cu multa prietenie. S-a intamplat de mai multe ori ca cititori sau prieteni de-ai mei sa intre intr-un magazin iar vanzatorul, dupa cateva secunde in care i-a masurat, sa-i intrebe: "Romania?" Cred ca romanii sunt in primele 5 locuri ca numar de vizitatori in Khanom", ne spune Bradut.

Cel mai probabil, nu exista niciun alt roman care sa cunoasca mai bine aceasta zona a Asiei de Sud-Est. S-a plimbat prin toate zonele turistice si mai putin turistice, asa ca inevitabil l-am intrebat daca a gasit vreo zona sau vreo tara care sa-i aminteasca de casa.

"Indonezia imi aminteste adesea de Romania. Nu neaparat ca geografie sau cultura, ci ca destin. O tara extrem de frumoasa si de bogata, sfasiata de coruptie si politicianism steril. Si Indonezia, ca si Romania, se afla intr-o permanenta campanie electorala. Puterea se disputa non-stop, motiv pentru care nu mai are cand sa fie folosita in folosul oamenilor."

 

#DorDeRomania

Samsung i-a provocat pe cititorii Tedoo sa-i faca dor de Romania lui Bradut. Toti cei care au publicat imagini pe Instagram cu hashtag-urile #DorDeRomania si #tedooro au intrat intr-un concurs care are ca premiu un Samsung K-Zoom. Un telefon extrem de interesant pentru cei pasionati de fotografie, asa cum e si Bradut Florescu, care l-a si testat. Merita sa-ti lasi acasa DSLR-ul pentru el?

"Da, m-am jucat si ma joc in continuare cu placere. Desi e o joaca destul de serioasa, pentru ca "jucaria" K-Zoom inglobeaza tehnologii de varf pentru clasa lui. DSLR-ul l-am lasat acasa demult, fotografiez cu camere mirrorless. Dar K-Zoom este camera de care nu ma despart niciodata. Si, din acest punct de vedere, face cat toate DSLR-urile din lume. Stii cum se zice in fotografie: cel mai bun aparat e cel pe care il ai la tine. Folosesc K-Zoom pentru fotografie atat de serios incat la un moment dat m-am speriat cand a inceput sa sune. Uitasem ca e totusi un telefon", ne-a spus Bradut.

Mai multe despre acest concurs puteti citi pe pagina oficiala de Facebook a Samsung Romania

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Un roman e in finala pentru
Un roman e in finala pentru "Job-ul de vis al Asiei". Cum poate sa ajunga ambasador turistic si "Noul Marco Polo"

40,000 de euro, titlul de ambasador turistic, supranumele de "Noul Marco Polo" si o excursie de doua saptamani in orasul pe care-l va reprezenta. Acesta este marele premiu, iar un roman a ajuns in marea finala.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.