Frumusetile din Transilvania atrag mii de straini in fiecare an. Ce spun turistii despre Romania
Ciulinii de pe margine de drum sau florile salbatice din fanete, fiarele padurii sau orataniile din curte, sunt detalii care ii farmeca pe turistii din Vest. Mii straini vin in satele noastre si regasesc paradisul disparut de mult din Europa.
Magura, judetul Brasov. Un sat de poveste, de care un grup de austrieci nu se mai satura. Ca sa se bucure de florile de camp, umbla cu caruta sau strabat la pas dealurile verzi de la poalele Pietrei Craiului.
Pentru a fi gazda acestor oameni, satenii trebuie doar sa fie ei insisi.
Pe inserat, in liniste deplina, trei nemti pandesc ursii dintr-un foisor aflat in inima padurii virgine de la Sinca Veche, una dintre ultimele din Europa. Au platit 40 de euro fiecare pentru acest privilegiu.
Si in Mures, pe Valea Nirajului, 20 de gospodari si-au transformat "camera din fata", in locuri de cazare cu 17 euro pe noapte.
Problema este ca, pentru a descoperi astfel de frumuseti, turistii trebuie sa o ia singuri la drum prin Transilvania.
Ministerul Turismului nu are un sistem de certificare ecologica pentru cazare, in gospodarii autentice, sau pentru traseele din teritorii salbatice. Asa ca multe destinatii pline de farmec raman invaluite in mister.