Experienta traita de un canadian si un englez porniti intr-un tur culinar in Delta Dunarii: "Nu gasesti asa ceva nicaieri"
Daca va place pestele atunci, puteti sa faceti de Paste o schimbare radicala de meniu, intr-un tur culinar al celor mai delicioase retete din Delta Dunarii.
Suntem in post, intr-adevar, insa lipovencele deja ne imbie cu bucate fantastice. Ca sa ne convingem, pornim impreuna prin localitatile Crisan-Caraorman si Mila 23 si de fiecare data ne asezam la masa.
Alex si Christian vin din Canada si Anglia. Au ajuns in Delta Dunarii fascinati de peisajele minunate pe care le-au vazut initial pe internet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar nu s-au asteptat si la minunile din... ceaun. Borsul de peste facut la foc de lemne le-a dat ameteli. De paine au si uitat si cer numai mamaliga. Iar astazi au incercat pentru prima data chiftelute din peste: "Bun! Trebuie sa o imparti cu prietenii tai. Au o multime de retete. Orice poti face cu porc, cu vita, poti face cu pestele. Te simti usor, sanatos, excelent, dupa ce mananci. Nu este ca celelalte mancaruri pe care le gasesti in Europa", spune Alex.
Christian, turist: "Nu sunt impresionat doar de pasari si de peste, ci si de modul de viata de aici, pe care nu il vezi in alta parte a Europei. Este un mod autentic, oamenii traiesc in armonie cu natura."
Localnicii incearca sa ii aduca in casele lor si pe romani. Fostul mare campion la canotaj, Ivan Patzaichin, nascut si crescut in inima deltei, a pus la punct un traseu culinar cu nume sugestiv: "Peste ca la Mila 23".
Mamele si bunicile gatesc in cuptorul traditional din lut, vopsit in albastru: turte, ciorba cu varza si crap sau somn cu sos
rosu.
O alta specialitate este budinca de peste, insa la cateva case distanta ne imbie mirosul unei supe de perisoare din stiuca.
Petre Trofimov, pescar: "Sunt retete de stiuca umpluta, ciorba de peste autentica de la noi, din Delta, saramura."
Trei mese pe zi si cazarea va costa la Mila 23 intre 100 si 150 de lei de persoana. Ajungeti aici doar pe apa. Puteti lasa masina la Murighiol, iar de acolo pescarii va iau cu barca.
Cei mai comozi se pot opri la Tulcea.
Fara nicio indoiala, Delta este o alegere culinara de top, insa oamenii locului au un "of". Pentru ca ei sa poata supravietui in fata invaziei de hoteluri si pensiuni cu zeci de camere, autoritatile ar trebui sa schimbe legislatia si sistemul de impozitare.