Destinația perfectă pentru Anul Nou. Turiștii sunt cuceriți de frumusețea locului: „Tradiții ce nu le văd în alte locuri”
Mărginimea Sibiului poate fi o destinaţie cu adevărat relaxantă pentru un sejur de Anul Nou, iar după câteva zile petrecute acolo plecați cu bateriile încărcate.
La doar 20 de kilometrii depărtare de orașul Sibiu se află fermecătorul sat Sibiel. Acolo turiștii găsesc zeci de case ţărăneşti transformate în pensiuni primitoare.
Ideea unei astfel de forme de turism, care se adresează celor nepretențioși, le-a venit localnicilor încă de la sfârșitul anilor '70.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iar oaspeții sunt cuceriți de frumusețea locului și de bucatele simple și gustoase, ca din bucătăria bunicilor.
Văzut de pe dealuri, satul Sibiel din Mărginimea Sibiului pare ușor adormit, însă dincolo de porțile înalte, gazdele nu-și mai văd capul de treabă.
În pensiunea familiei Ciortea, de la mic la mare, toată lumea dă o mână de ajutor pentru pregătirea bucatelor. Gazdele spun că turiștii care vin la Sibiel nu sunt mofturoși, iar preparatele din bucătăria bunicilor nu dau niciodată greș.
Ana Ciortea, gazdă: „O să gătesc o supă cu găină de casă și tăieței de casă și din zarzavat o să fac salată de boeuf. Avem telemea de oaie, avem cârnăciorii făcuți de noi, mușchiulețul de porc afumat, slăninuţa, jumările. Totul făcut aici.”
Nici dulciurile de casă nu au fost uitate - de la cozonaci până la cornulețe rostogolite în zahăr cu vanilie.
Adina Ciortea: „Prăjiturile sunt iarăși foarte apreciate de turiștii noștri, cornulețele, prăjituri fine cu unt, cu nucă. Și bineînțeles o țuică și o vișinată sunt de primire pentru turiștii noștri.”
În ogradă, la afumătoare, bărbații casei mai numără odată cârnații afumați.
Aurel Pau, proprietar de pensiune: „Acestă zonă este atractivă atât prin arhitectura locului, prin modul de viețuire a oamenilor, prin obiceiuri, tradiții. Aici la noi sunt pensiuni mici cu puține camere și atunci turiștii se simt ca la mama acasă.”
Primii turiști au ajuns deja și abia așteaptă să guste ce au pregătit gazdele. Vor avea câteva zile tihnite departe de agitația marilor orașe.
Turistă: „Aici e un loc special în care întâlnesc oameni speciali, văd tradiții ce nu le văd în alte locuri, unde meniul este cu totul și cu totul deosebit.”
Cei ce ajung în Sibiel își pot umple timpul cu plimbări lungi și odihnă, dar se pot aventura și la Sibiu sau în stațiunea Păltiniș. Pentru trei nopţi de cazare într-o căsuță țărănească, cu trei mese pe zi, prețurile încep de la 1.000 de lei, pentru o singură persoană.