Cramele din Ostrov au devenit atractie turistica, asemenea domeniilor din Franta si Italia. Cum sunt asteptati vizitatorii
Dupa exemplul domeniilor din Franta sau Italia, la Ostrov, in judetul Constanta, a aparut un loc de poveste, unde degustati cele mai bune vinuri, apoi va plimbati cu sania trasa de cai.
Si ii puteti vedea pe oameni la munca, pentru ca de la 1 februarie a inceput noul an viticol.
La cramele din Ostrov, turistii sunt intampinati cu bucate traditionale. Nu lipseste bineinteles painea facuta in casa, in cuptor de lut.
Apoi, sunteti invitati in via asupra careia vegheaza Dunarea, de-un farmec aparte, acum cand este inghetata. Un vechi obicei este dezgropat in februarie, la inceperea noului an viticol: "A fost ingropat anul trecut exact de 1 februarie, vom ingropa in acelasi loc, pentru anul viitor, trei sticle de vin."
Fiecare proprietar de vie trebuie sa taie cateva corzi din care cei prezenti trebuie sa isi faca cingatori si coronite.
Petrecerea continua cu muzica populara. Desigur, turistii isi trag sufletul la un pahar de vin. Printre ei intalnim si cativa bulgari.
Intre timp, gospodinele din sat pregatesc masa de pranz. Sunt supravegheate de Claudia, care a renuntat la o cariera de 15 ani in multinationale pentru pasiunea gatitului.
Claudia Romana Rista: "Am mers impreuna cu oamenii din sat in gopspodariile dobrogenilor, am cautat retete pe care ei le fac si servesc la masa."
Turistii sunt invitati sa se odihneasca in hotelurile si pensiunile din zona.
Lucian Velciu, proprietar: "In loc de roti, punem caii la sanie si o luam printre vii si printre livezi."
Un apartament se poate inchira cu 180 de lei pe noapte, iar o camera dubla cu 150 de lei. Din pachetele turistice nu lipsesc degustarile de vin sau plimbarile la Dunare.