Conacele boierești se reinventează în acest an. Clienții pot comanda decorațiuni și platouri cu bunătăți

14-12-2020 18:34


Renumite pentru eleganță și frumusețe, vechi conace boierești încearcă să se reinventeze în acest an greu.

Pentru că nu mai pot organiza mese festive de Crăciun și Anul Nou, reprezentanții lor trimit totul acasă la cei care vor să experimenteze traiul de viță nobilă. Clienții pot comanda decorațiuni speciale sărbători, dar și platouri cu bunătăți.

Prețurile sunt mai mari, dar chiar și așa, comenzile au început să se adune.

Anul acesta a fost primul în care artizanii conacului Polizu din Iași au creat veselă pentru vânzare. Farfuriile fine pictate manual sunt completate cu decorațiuni de sezon. Un aranjament pentru masa de Crăciun pornește de la 360 de lei și poate ajunge la 800 de lei.

Andreea Ștefănucă, designer florar: „Am dorit să aducem frumosul în casele oamenilor. Sunt gândite pentru 2, 4 sau 6 persoane, evident, pentru că vom sărbători în număr mic.”

Decorul special vine cu mâncare în ton cu sărbătoarea. De la mușchiuleț afumat, la cârnați, cu pâine de casă și vin din podgoria conacului. Un platou poate costa de la 300 de lei până la 1.000. Ridicat în secolul al XIX-lea, conacul Polizu a fost numit „locul de întâlnire al boierilor" și i-a fost gazdă chiar și Reginei Maria.

Constantin Ștefănucă, administrator Conac Polizu: „Imaginați-vă că acest domeniu are o istorie și o aristocrație în spate, care ne obligă să fim și noi la aceeași înălțime.”

Tot la Iași găsim și Castelul Sturza, din comuna Butea. În aceste zile, de aici pleacă și în străinătate pachete care conțin zacuscă de ardei cu miere și muștar, ardei iuți în oțet, vinuri de tot felul și alte bunătăți comandate de clienți.

Paula Șoimar, bucătar șef Castel Sturza
: „În Ajunul Crăciunului pregătim păstrăv afumat, cotlet, mușchiuleț, afumate tradițional, după rețete vechi și facem numai la comandă. Avem cetățeni care văd site-ul nostru sau care ne urmăresc și au dat comandă și din străinătate.”

Sebastian Marcoci, ghid turistic: „La Miclăușeni, totul începe cu o poveste de dragoste. Un prinț, George Sturza și soția lui, Maria Ghica, construiesc un castel neogotic, în perioada „la belle epoque".”

Și restaurantele și-au mutat activitatea, la cerere, în casele clienților, cum este un local din Brașov, renumit pentru meniul rafinat și servirea elegantă. Nicoleta așteaptă musafiri de Crăciun și a comandat, pe lângă mâncare, ospătar, bucătar, veselă și chiar decorațiuni.

Clientă: „Să am restaurant la mine acasă mi se pare o idee absolut excepțională pentru că, mai mult decât mâncare, acest serviciu oferă respect față de mine.”

Andreea Popescu, managerul restaurantului: „Putem să mergem oriunde în țară, oriunde suntem solicitați. Am fost și la Constanța, am fost și la București.”

O astfel de experiență costă între 250 și 300 de lei de invitat, în funcție de meniu, serviciile comandate și durata petrecerii.


VIDEO PROTVPLUS.RO