Cum arată palatele romilor din Moldova. Un bulibaşă şi-a făcut o copie a Capitoliului, apoi a abandonat-o

Ultima actualizare: 07-11-2020 11:29
case romi
AFP

Conacele extravagante deținute odinioară de romii bogați contrastează puternic cu casele tradiționale modeste din Soroca din nordul Moldovei.

Într-un cartier cunoscut sub numele de „Dealul romilor”, membrii comunității de romi au construit case care seamănă cu Teatrul Bolșoi din Moscova sau cu Capitolul SUA din Washington pentru a-și etala averea într-una dintre cele mai sărace țări din Europa, potrivit france24.com.

Dar multe dintre aceste case sunt acum abandonate, după ce proprietarii lor au părăsit orașul în căutarea unui viitor mai prosper.

„Proprietarii au murit sau au plecat peste mări”, a spus un localnic.

Stilurile arhitecturale reflectă destinațiile pe care le-au frecventat proprietarii
 

Stilurile lor arhitecturale diverse reflectă destinațiile pe care comunitatea le-a frecventat în drumul spre găsirea unui loc de muncă.

Artur Cerari, care se descrie ca fiul unui „baron de romi”, spune că oamenii săi s-au stabilit în țări din spațiul post-sovietic.

„Din 1999 au început să meargă în Rusia, apoi de acolo, mai departe, în Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan și Azerbaidjan”, a spus Cerari, în vârstă de 41 de ani.

O clădire cenușie austeră, după modelul unui templu grecesc, stă peste drum și o copie exactă poate fi găsită în aceeași zonă.

Alți localnici au explicat că proprietarul a construit două case identice pentru fiicele sale care au emigrat.

„Dacă mergi în dreapta vei vedea o replică a Schitului din Sankt Petersburg. Pe de altă parte, a Teatrului Bolșoi", intervine un tânăr.

Doar câteva dintre case mai sunt locuite
 

Dintre cele aproximativ treizeci de case mari care alcătuiesc cartierul, doar câteva dintre ele sunt locuite.

Unele construcții au început în anii 1980, când Moldova era încă parte a Uniunii Sovietice. Alte conace mai recente nu au fost niciodată finalizate, după ce proprietarii au rămas fără bani sau au plecat, potrivit spuselor locuitorilor.

Casele sunt văzute ca o expresie a „prestigiului și a succesului” și sunt presărate în tot estul Europei, potrivit arhitectului român Rudolf Graf.

Proprietarii concurează uneori construind turnuri sau coloane suplimentare.

Dar în Soroca, perdelele sunt trase în majoritatea caselor uriașe și nu există semne de viață.

Cerari speră că liniștea este temporară și că „dacă vrea Dumnezeu, romii noștri se vor întoarce în Moldova”.

Vezi imaginile în Galeria Foto.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO