Cetatea Rupea – unul dintre cele mai interesante obiective turistice de lângă Brașov

cetatea rupea
Shutterstock

Cetatea Rupea se află la 50 de km de orașul Brașov și este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România. Se mai numește și Cetatea Cohalmului și prima atestare documentară datează din anul 1324.  

Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea Rupea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc.

Cetatea Rupea – origini și istorie

Cetatea Rupea se întinde pe o suprafață de aproape 11 hectare și este o prezență remarcabilă, fiind vizibilă și de pe drumul național care leagă Brașovul de Sighișoara. Această creație medievală este de-a dreptul impresionantă, având turnuri și curți interioare.

Componentele cetății sunt Cetatea de sus, Cetatea de mijloc și Cetatea de jos, însă fiecare au o zidărie aparte, care corespunde unei epoci diferite.

De asemenea, turnurile au câte un nume propriu, printre care Turnul cu gratii, Capela sau Turnul Pentagonal, care este unic în Europa și reprezintă poarta de intrare în cetate.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Prima atestare documentară a cetății datează din 1324, iar aceasta a servit de-a lungul secolelor drept fortificație și refugiu pentru oamenii care locuiau pe dealurile și valea din împrejurimi.

În plus, așezarea ei a fost strategică: ea se afla la îmbinare drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Aici s-au găsit diverse obiecte precum unelte din piatră, urne funerare, etc.

În vremea dacilor, aici a fost ridicată dava cunoscută sub numele de Rumidava.

A devenit apoi castrul roman Rupes, care făcea parte din centura de fortificații romane pentru apărarea rutelor care legau Valea Târnavelor, Valea Oltului, Râșnov și Hoghiz.

În 1716, zidurile cetății i-au adăpostit pe supraviețuitorii epidemiei de ciumă care a izbucnit în localitatea de lângă cetate.

În 1790, cetatea a fost abandonată definitiv, după ce o furtună i-a distrus acoperișul. Ulterior, cetatea Rupea a devenit un important centru cultural săsesc.

Apoi, în timpul regimului comunist, cetatea a rezistat la distrugerea ei completă de către autorități. În 1954 s-a încercat restaurarea, însă proiectul a fost abandonat.

În 2009 a fost semnat un contract de finanțare pentru reabilitare și extindere a infrastructurii turistice a orașului Rupea, iar cetatea a fost restaurată în întregime în 2013.

Ea se află pe lista monumentelor istorice din Brașov, iar turiștii ajung aici pentru a vedea pe viu o bucățică importantă de istorie.

cetatea rupea

Cum ajungi la Cetatea Rupea

Poți ajunge rapid la Cetatea Rupea, care se află la aproximativ 50 de kilometri de Brașov. Poți folosi mașina personală, dar și trenul.

Cu mașina, cel mai scurt traseu din București este pe DN1 până la Brașov, apoi DN13 până la Cetatea Rupea.

Din Sibiu, poți merge pe DN1 în direcția Avrig, apoi DJ105 până la Cetatea Rupea.

Cu trenul, ajungi rapid din București sau Brașov până la cetate.

Intrarea este de 15 lei pentru adulți și 8 lei pentru copiii de sub 18 ani, iar în perioada 1 noiembrie – 31 martie, programul de vizitare este de la ora 9:00 la ora 17:00.

Ce poți vedea în Cetatea Rupea

De îndată ce pătrunzi în cetate și te vezi înconjurat de zidurile înalte de câțiva zeci de metri, vei simți atmosfera medievală de aici. Aflată pe dealul Cohalmului, cetatea este unul dintre punctele care oferă o panoramă senzațională asupra împrejurimilor.

Poți vedea dealurile din jur, pădurile, satele tradiționale transilvănene și frumusețea peisajelor naturale.

Cetatea are trei incinte. Cetatea de sus a fost construită între secolele X-XIV, cea de mijoc între secolele XV-XVII, iar Cetatea de jos a fost construită în secolul al XVIII-lea.

Accesul se face prin cetatea de jos, unde vei putea vedea Turnul Slăninii, unul dintre turnurile construite recent ale cetății, în secolul XVII.

Este complet ieșit în afara zidurilor și era folosit pentru păstrarea rezervelor de slănină, de unde îi vine și numele.

Turnul Slujitorilor a fost construit la începutul secolului XVII, iar în 1644 au fost făcute câteva reparații la el. Are trei nivele și este spectaculos.

Apoi, vei întâlni Magazia Militară, care este poziționată chiar lângă Turnul porții. A fost supraetajată în 1819 și era folosită ca magazie sau grajd pe vremuri.

În Casa Praznicului vei întâlni Fântâna, care are o adâncime de 41 de metri.

Apoi, vei găsi un zid incintă. Zidurile au fost construite în secolele XIV-XV, însă au fost modernizate ulterior.

Turnul Cercetașilor se ridică pe 3 nivele și a fost complet refăcut în secolul XVII. Apoi vei vedea Capela și Rondela, o instalație militară.

Turnul Pentagonal a fost construit în sexolul XVI și este unul dintre cele mai bine conservate turnuri din cetate. Era folosit pentru apărarea părții de nord a cetății.

Turnul Scribilor care adăpostea vechea poartă a cetății de mijloc este și el spectaculos.

Vizitează Camera Scaunului, unde se întâlneau funcționarii publici și căsuțe. În cetate existau până la 100 de locuințe, iar căsuțele din această parte a cetății au fost conservate foarte bine.

Căsuța din Vârf este din secolul XVII și trebuie să ajungi până la ea măcar pentru a vedea priveliștea.

cetatea rupea

Ce altceva poți vizita în împrejurimi

Dacă ai ajuns la Cetatea Rupea, nu rata Biserica Evanghelică Rupea. Un obiectiv turistic impresionant.

Ansamblul are două monumente: Biserica Evanghelică și Zidul de incintă cu turn-clopotniță. O găsești în partea de nord-est a pieței orașului.

Tot în împrejurimi se află și muzeul etnografic Gheorghe Cernea, unde poți găsi expuse costume, mobilier, unelte, toate lucrurile care îți arată cu ce se ocupau în trecut locuitorii din zona Rupea.

Totodată, zona este superbă, așa că nu rata cele mai populare obiective turistice din împrejurimi: Castelul Bran, Biserica Neagră, Grădina Zoologică din Brașov, Canionul 7 Scări sau Cetatea Râșnov.

Brașovul este plin de obiective turistice, așa că asigură-te că îl iei la pas, vizitând mănăstirile, bisericile, Centrul Vechi, muzeele și obiectivele naturale spectaculoase pe care orașul le are de oferit.

În această zonă, natura este cu adevărat impresionantă, așa că dacă o vizită în această regiune, ia-ți cu tine echipamentul de drumeție. Toamna, peisajele sunt și mai frumoase, așa că nu rata o plimbare lungă prin natură. 

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Cum arată hotelul din Manhattan în care o cameră costă 11.000 de dolari pe noapte. Este în top 50 locații de lux din lume
Cum arată hotelul din Manhattan în care o cameră costă 11.000 de dolari pe noapte. Este în top 50 locații de lux din lume

Dacă sunteți în căutarea unui loc unde să stați o noapte în Manhattan și aveți la dispoziție 11.000 de dolari, hotelul Equinox din New York City are disponibil un penthouse la acest preț.  

Papa Francisc, despre pericolele supraturismului: „Veneția ar putea să înceteze să mai existe”
Papa Francisc, despre pericolele supraturismului: „Veneția ar putea să înceteze să mai existe”

Papa Francisc a tars un semnal de alarmăm, duminică, la Veneţia, cu privire la impactul supraturismului asupra mediului înconjurător, în timpul unei slujbe oficiate în faţa a peste 10.000 de credincioşi în Piaţa San Marco.

 

O insulă de vis din Europa a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați
O insulă de vis din Europa a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați

Localnicii din faimoasa insulă italiană Capri, din Marea Mediterană, se revoltă din cauza fluxului tot mai mare de turiști.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodocși celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.