Castelul Bran: de la Dracula, la adevărul istoric. Tarife, program și toate informațiile pentru vizitare

Castelul Bran
Pixabay

Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute din România, dar și-a câștigat faima și la nivel mondial, după ce a fost asociat cu faimosul conte vampir Dracula, personajul din romanul lui Bram Stoker.

În realitate, acest castel nu este menționat explicit în romanul autorului britanic, iar asocierea legendei seducătorului vampir cu castelul Bran a apărut ulterior. Prin urmare, care este adevărul istoric? Îți răspundem în acest articol, în care îți prezentăm și alte informații utile și te invităm să vizitezi ineditul castel, situat la doar 30 de kilometri distanță de Brașov.

Istoricul castelului Bran

Povestea castelului începe în anul 1226, când cavalerii teutoni (un ordin religios înființat de cruciații germani) primesc de la regele Ungariei Țara Bârsei și construiesc aici o fortăreață. Nu s-a păstrat aproape nimic din acea construcție, pentru că în 1377 locuitorii Brașovului obțin dreptul de a construi aici un castel, chiar pe stânca dintre Măgura și Dealul Cetății, o amplasare ideală pentru supravegherea zonei, care pe atunci reprezenta granița dintre Transilvania și Țara Românească. De altfel, castelul, finalizat în 1388, va îndeplini și funcția de vamă și de fortăreață de pază împotriva atacurilor otomane.

Urmează perioade agitate în istoria castelului, care a asistat la numeroase conflicte militare, pierzându-și rolul de vamă abia în anul 1836, când granița s-a mutat la Pajura. Din acest moment, castelul Bran va avea doar o funcție administrativă.

Pe 1 decembrie 1920, locuitorii Brașovului oferă castelul Bran cadou Reginei Maria, după formarea României Mari. Astfel, cetatea devine reședința de vară a familiei regale, este renovat de arhitectul care a proiectat castelele Peleș și Pelișor și capătă aspectul din prezent. La moartea Reginei Maria, fiica ei, principesa Ileana, moștenește castelul Bran.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

În anul 1956, guvernul comunist transformă castelul într-un muzeu, dar în decursul timpului se degradează tot mai mult și este restaurat complet abia în 1993. Reintră în proprietatea familiei Habsburg, nepoții Reginei Maria, în anul 2006 și de atunci turiștii se pot bucura de acest complex muzeal deosebit.

Legătura dintre Castelul Bran și Dracula

În romanul „Dracula”, publicat de Bram Stoker în 1897, misteriosul conte care se dovedește a fi un vampir sângeros locuiește într-un castel construit pe un vârf de stâncă. Deși cetatea din poveste nu este denumită, scriitorul s-a inspirat probabil din descrierea castelului Bran, pentru că aceasta corespunde, la fel și amplasarea construcției, pe malul unui râu, deasupra unei prăpăstii, în mijlocul unei păduri.

Tot din cauza unei menționări din roman, vampirul Dracula este asociat cu domnitorul valah Vlad Țepeș, care a fost membru al Ordinului Dragonului, unul dintre ordinele cavalerilor cruciați. În realitate, Bran nu a fost castelul lui Vlad Țepeș, dar domnitorul a stat închis aici în toamna anului 1462, timp de două luni, ca prizonier al regelui Ungariei, Matei Corvin. Aceasta este, practic, singura legătură reală dintre Vlad Țepeș și castelul Bran.

Castelul Bran - program de vizitare

La fel ca multe alte obiective turistice, programul de vizitare a castelului Bran diferă în funcție de sezon. Astfel, programul de vară (1 aprilie - 30 septembrie) este următorul:

●      Luni: 12 - 18

●      Marți - Duminică: 9 - 18.

Programul de iarnă (1 octombrie - 31 martie) este după cum urmează:

●      Luni: 12 - 16

●      Marți - Duminică: 9 - 16.

De asemenea, există un program special de vizitare în perioada Sărbătorilor Pascale, dar cum acestea cad în zile diferite de la un an la altul, ar fi bine să verifici orarul de vizitare cu ceva timp înainte. De obicei, programul este de la 9 sau 10 dimineața până la ora 18, inclusiv în prima și a doua zi de Paște.

Castelul Bran - bilete online

Biletele pentru vizitarea castelului Bran se pot cumpăra de la fața locului, dar și online, cu mai mult timp înainte, de pe site-ul dedicat castelului: http://www.castelulbran.ro/program.html. Prețul diferă în funcție de sezon și variază de la 55 de lei un bilet întreg pentru adulți în sezonul de iarnă, până la 60 de lei în lunile de vară. Studenții beneficiază de reducere - 30 de lei, respectiv 35 de lei biletul, la fel și elevii, care plătesc doar 15 lei, și pensionarii - doar 40 de lei, respectiv 45 de lei pentru un bilet. Pentru grupurile organizate de copii (peste 20 de persoane) se face o reducere semnificativă - doar 10 lei va plăti fiecare copil.

Există și zone din castel care nu se pot vizita decât dacă plătești un preț suplimentar, pe lângă taxa generală de acces. Astfel, pentru a te plimba prin Tunelul Timpului trebuie să mai achiți 20 de lei, iar pentru a putea admira expoziția de instrumente medievale de tortură vei scoate din buzunar încă 10 lei.

Cum ajungi la Castelul Bran

Cel mai ușor este să ajungi la castelul Bran cu mașina personală. Dacă vii de la București, mergi pe DN1/E60, după ce treci de Azuga cotești la stânga pe DN73A, la Râșnov cotești iar, pe DN73/E574, și după aproximativ 10 kilometri ajungi la castel. Dacă vii dinspre Brașov, mergi pe DN73/E574 spre Râșnov, apoi spre Bran.

Dacă nu ai mașină personală, poți merge cu trenul sau cu autocarul până la Brașov, iar de acolo poți să iei un taxi sau o cursă locală (autobuz) până în localitatea Bran. Plecările sunt programate la fiecare 30 de minute sau la fiecare oră.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
100 de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la “Destinația Anului 2024 în România”. Vezi rezultatele parțiale
100 de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la “Destinația Anului 2024 în România”. Vezi rezultatele parțiale

S-a dat startul votului pentru Destinația Anului 2024 în România și în prima săptămână de votare au fost exprimate peste 100.000 de voturi. 

Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia

Pentru vacanța de Paște românii nu vor să cheltuiască foarte mult. Potrivit unui sondaj recent, când își caută cazare, două treimi dintre ei exclud camerele care costă peste 300 de lei pe noapte.  

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.