Cele mai frumoase sate pitorești din Europa. Cum poți să le găsești și modul de a ajunge acolo
Cele mai frumoase sate din Europa rareori rămân ascunse pentru mult timp. Noțiunea de orașe mici și fermecătoare a inspirat călătorii să cutreiere lumea în căutarea acestor destinații de vis.
Pentru ca un sat să fie pitoresc și desprins din basme, locația trebuie să fie ea însăși una frumoasă. Vei găsi cele mai frumoase așezări în țări precum Italia, Spania, Grecia sau Elveția.
Cele cinci sate de pescari din Cinque Terre, Italia, sunt superbe, dar foarte aglomerate. Totuși, la doar o oră de mers cu mașina din Cinque Terre se află Tellaro, un alt sat uimitor de pe malul mării, care este mai puțin accesibil și își păstrează încă farmecul de sătuc pitoresc, potrivit Treasure and Leisure.
Cele mai frumoase sate pitorești din Europa
Să ajungi la unele dintre aceste frumuseți europene necesită efort suplimentar, dar posibilitatea de a te bucura de un loc minunat în propriul tău ritm — în loc să te lupți pentru spațiu — merită pe deplin.
Așadar, data viitoare când plănuiești o vacanță pe aceste tărâmuri, ia în considerare să închiriezi o mașină ca să poți vedea frumusețile ascunse ale acestor orașe europene. Merită pe deplin efortul și te poți bucura și priveliști spectaculoase în drumul tău.
Alberobello, Italia
Frumosul sat Alberobello, situat în regiunea Puglia din Italia, este cunoscut pentru locuințele sale din piatră cu acoperișuri conice (trulli), incluse în patrimoniul UNESCO. Este una dintre cele mai renumite atracții ale regiunii, Drumeția către Alberobello prin Valea Itria este fascinantă și traseele te duc prin câmpuri de migdali și flori sălbatice. De asemenea, te poți bucura de picnicuri și degustări de ulei de măsline la fermele de pe drum.
Zermatt, Elveția
Zermatt este un oraș de munte de poveste la baza impunătorului Matterhorn din Elveția. Cabanele elvețiene emblematice din lemn, străzile șerpuite și peisajele de poveste te vor fascina. După ce explorezi Zermatt, poți face drumeții până la cătunul Zmutt (1.935 m) și până la stația de munte Furi. De aici poți lua un telecabină până la Schwarzsee (2.555 m) - un lac pitoresc, chiar sub Matterhorn.
Hallstatt, Austria
Orașul Hallstatt din centrul Austriei se bucură de o așezare de poveste pe malul lacului Hallstätter See, între lacul curat și un munte luxuriant care se înalță dramatic de la marginea apei. O istorie a mineritului de sare care datează de mii de ani a adus prosperitate durabilă orașului, vizibilă în piața frumoasă înconjurată de clădiri acoperite de iederă.
Folegandros, Grecia
Străzile din Santorini sunt supraîncărcate de turiști, dar pe insula vecină Folegandros din Ciclade vei găsi o combinație similară de elemente vizuale — străzi pavate cu ardezie, clădiri văruite decorate cu flori colorate și ocazional o biserică ortodoxă grecească cu o cupolă albastră strălucitoare. Pentru o baie retrasă, poți merge până la Plaja Katergo, o întindere adăpostită unde valurile se sparg pe o plajă cu pietriș.
Manarola, Italia
Experimentează minunile coastei Liguriene a Italiei urmând traseele de pe stâncă ce leagă satele pitorești de pe malul mării din Cinque Terre. De la nord la sud, cele cinci sate frumoase sunt Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. E greu să alegi un favorit, dar Manarola - al doilea cel mai mic dintre orașele celebre - are case multicolore, demne de o carte poștală, cocoțate pe dealuri cu vedere la mare.
Gordes, Franța
Explorează peisajul clasic provensal din Luberon, cu satele sale medievale înalte, abații vechi, câmpuri de lavandă și livezi de măslini. Pe drum, oprește-te în Gordes, unde casele din piatră aurie se ridică în cercuri abrupte deasupra Văii Calavon. Plimbă-te pe străzile sale labirintice pavate cu piatră înainte de a porni pe dealurile împânzite de cimbru spre Abația Senanque, o colecție de structuri romanice de 850 de ani ascunse printre câmpurile de lavandă.
Ronda, Spania
Privind peste impresionanta cheie El Tajo de 100 de metri adâncime, orașul vechi Ronda din Andaluzia pare desprins dintr-un vis. Podul său de piatră ce traversează canionul pe toată înălțimea sa, clădirile albe construite extrem de aproape de prăpastie și punctele de belvedere incredibile de pe marginea abisului formează unul dintre cele mai spectaculoase panorame din lume. Restul orășelului este extrem de fermecător: un amestec armonios de palate Mudéjar, clădiri Nasrid și reședințe nobile renascentiste sau gotice.
Giethoorn, Olanda
Înconjurată de mlaștinile Parcului Național Weerribben-Wieden, la două ore de Amsterdam, Giethoorn (2.700 de locuitori) este un sat lacustru incredibil de frumos: legat de mici poduri de lemn, străzile sale pot fi explorate cu barca și sunt însoțite de straturi impunătoare de flori, case tradiționale cu acoperișuri de stuf frumos întreținute și verdeață peste tot. Un sat demn de o poveste de basm.
Rovinj, Croația
Dacă îți place Veneția și orașele renascentiste de pe coasta italiană, Rovinj te va fermeca: centrul său vechi dominat de un turn cu clopot venețian, case colorate în tonuri calde, portul roșu și ocru stabilit la capătul unei lagune albastre intense și cele treisprezece insule care îl înconjoară fac din „perla Istriei” un loc magic de o frumusețe incredibilă la apus.
Alte sate frumoase din Europa
Primesc mențiuni de onoare și următoarele sate:
Bled, Slovenia: cu biserica sa pierdută în mijlocul lacului și castelul său de pe deal, acest stațiune balneară pitorească oferă un cadru de carte poștală.
Monschau, Germania: un sat încântător cu un râu care curge prin el, căsuțe de lemn și străzile înguste pavate cu piatră. Este un peisaj mai mult decât pitoresc.
Pyrgi pe insula Chios, Grecia: prin străzile sale înguste și inegale, Pyrgi își etalează cu mândrie casele decorate cu motive geometrice tradiționale somptuoase.
Cinque Terre, Italia: Orice sătuc ai alege dintre cele cinci, vei fi cu adevărat impresionant. Cu casele colorate ce par a fi stivuite unele peste altele pe marginea stâncii, aceste cinci sate portuare de pe coasta Liguriei sunt mai frumoase ca niciodată în zori sau amurg. Totuși, dacă ajungi în Cinque Terre, asigură-te că nu o faci în plin sezon. Experiența nu va fi deloc plăcută, pentru că seara vei simți că te plimbi în centrul vechi al oricărui oraș european: aglomerat și prea mic pentru toți localnicii și turiștii. În schimb, alege perioade precum septembrie sau octombrie, când temperaturile se mai liniștesc și turiștii încep să dispară.