Castelul de lut, desprins parca din povesti, care atrage sute de turisti in Valea Zanelor: "Nu ne asteptam sa fie asa frumos"

21-05-2016 18:03

Si acum ne luam o pauza de visare pentru ca langa Sibiu, in Valea Zanelor, se ridica mandru un castel de lut ca pentru Alba-ca-Zapada si cei 7 pitici.

Constructia nu este inca gata, dar frumusetea ei atrage deja turistii care merg pana acolo doar ca sa faca fotografii. Proprietarul spera sa-i poata caza peste cateva luni.

La nici 50 de km de Sibiu, la Porumbacu de Sus, in Valea Zanelor, gasim Castelul de Lut desprins parca din povestile fratilor Grimm: in mijlocul muntilor, pe malul unui rau, inconjurat de vegetatie. Turistii vin pana aici doar ca sa-l vada si sa faca fotografii.

Turist: "Am si zis ca nu stiu de unde si-a facut proiectul, din desene animate. Exact ca in povesti e! Foarte frumos!"

Turist: "Am venit din Brasov sa vedem daca e chiar castel de lut in valea zanelor. Pentru zane ca avem si noi doua zane! Pentru ele."

Turista: "E o frumusete care nu stiu, nu stiu cum sa zic. Nici nu ma asteptam sa fie asa de frumos! E asa ca in povesti. Suntem tot copii. Suntem. Cand ajungem aici suntem copii, uitam de tot."

Turist: "Pacat ca nu e gata, dar mai revenim in toamna."

Cel care a ridicat Castelul de Lut, Razvan, a lucrat intr-o agentie de publicitate, dar a abandonat zgomotoasa Capitala pentru liniste si natura. Impreuna cu sotia si baietelul lor si-au propus in 2015 sa ridice un mic castel din piatra, lemn, lut si paie si spera ca in cateva luni sa poata gazdui turisti.

Razvan Vasile, proprietar castel de lut: "Deja vine foarte multa lume care vrea sa vada, sunt curiosi. Multi ma intreaba daca intr-adevar este de lut. Am lasat o camera ca sa poata intra sa vada si sa-si dea seama ca nu glumesc cand am spus ca este de lut. Ne pare rau ca nu putem sa le oferim nimic, momentan."

Castelul de lut din Valea Zanelor va avea 10 camere din care 4 sunt chiar mici apartmente cu scara interioara.

Proprietar: "Interiorul este facut pe o structura de lemn, care sunt stalpi de lemn care sunt imbracati in acest lut care este un amestec de lut, paie, balast si nisip. Zidul are o grosime de 60 de cm exterior, iar cel interior de 45. Din cauza asta e foarte bun izolant si fonic si termic."

Pana acum constructia a costat 230 de mii de euro. Proprietarul vrea sa amenajeze si un restaurant.

Tags: castel, sibiu, turism,


VIDEO PROTVPLUS.RO