FOTO. Castelul Iuliei Hasdeu, de la Campina. Misterul unui "templu" incarcat de legende si simboluri
Mai putin cunoscut ca domeniul Peles, castelul Iuliei Hasdeu de la Campina este un obiectiv turistic deosebit, pe care oricine ajunge pe Valea Prahovei ar putea sa-l viziteze.
Cladirea atrage prin arhitectura bizara, prin simbolurile mistice prezente in fiecare ungher al cladirii si prin legendele tulburatoare tesute in jurul sau.
Castelul Iuliei Hasdeu a fost construit de tatal ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu, intre anii 1894-1896, ca un templu inchinat memoriei tinerei, care murise la numai 19 ani.
Copil supradotat, la numai 5 ani Iulia scria poezii, iar la 11 ani termina Colegiul National Sfantul Sava. In 1887 a publicat primul volum de poezii, sub pseudonimul Camille Armand. Doi ani mai tarziu, Iulia a murit de tuberculoza.
Planurile constructiei au fost desenate chiar de faimosul carturar, Bogdan Petriceicu Hasdeu, care, coplesit de durere dupa pierderea fiicei sale, s-a dedicat practicilor spiritiste si a sustinut mereu ca acest castel a fost ridicat dupa ideile Iuliei, care i-ar fi spus, din lumea de dincolo, cum isi doreste sa arate templul ei.
Initial, planul cladirii semana cu o catedrala, insa ulterior a fost modificat. Constructia este alcatuita din 3 turnuri cu creneluri, cel din mijloc adapostind altarul inchinat memoriei Iuliei.
Intregul castel este incarcat de simboluri mistice, greu de inteles pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest domeniu. Totul pare construit pe principiul cifrelor 3 si 7, care au o puternica semnificatie religioasa: 3 turnuri, 3 pivnite, scari formate din cate 7 trepte.
Intrarea principala in castel se face printr-o usa din piatra masiva, plasata pe un ax in jurul caruia usa se roteste, in functie de rotatia pamantului.
Usa este flancata de doua tronuri pe care sta cate un Sfinx cu cap de femeie. Tot aici sunt scrise cele 7 reincarnari posibile ale Iuliei si diferite semne pitagoreice, printre care pentagrama. Cel mai impresionant este, cu siguranta, Ochiul lui Dumnezeu, care pare sa vegheze de deasupra intrarii.
Caragiale, care a vizitat aceasta cladire alaturi de Hasdeu, a fost foarte tulburat de ce a vazut aici: "usa este loc de trecere intre doua stari, intre doua lumi, intre cunoscut si necunoscut, (…) intre domeniul profan si cel sacru."
Acum, chiar daca marele carturar nu mai este aici sa dea explicatii privind ciudatele simboluri, vizitatorii vor primi toate lamuririle necesare de la ghidul care ii va insoti.
In interior, turistii pot vedea portrete ale familei Hasdeu, obiecte care au apartinut acestora, fotografii si documente originale, manuscrise, tablouri si mobilier vechi.
Turnul din partea dreapta adaposteste biroul unde studia Hasdeu, camera de zi si ciudata “camera de spiritism”, unde savantul, alaturi de prietenii lui, incerca sa intre in contact cu spiritul Iuliei. Pentru a usura “deplasarea” sufletului ei prin castel, peretii din birou au o gaura speciala, care face legatura cu camera de spiritism.
Bodgan Petriceicu Hasdeu si-a petrecut aici ultimii ani de viata, iar dupa moartea sa si-a dorit ca templul Iuliei sa devina muzeu. Dorinta i s-a indeplinit abia dupa primul razboi mondial, cand castelul a fost deschis pentru publicul larg.
Grav afectat de cutremurul din 1977, cladirea a fost reintrodusa in circuitul turistic in 1995.
Complexul Hasdeu de la Campina mai include, pe langa castel, o anexa care adaposteste acum biblioteca si arhiva muzeului. Alte doua cladiri construite de familia Hasdeu in acest parculet au fost demolate dupa Al doilea razboi mondial.
La finalul vizitei la castel, merita sa va plimbati prin centrul orasului Campina. Aici puteti manca la o terasa linistita si puteti savura o bere Silva, rememorand traseul prin misterioasa cladire pe care putini se opresc s-o vada in drumul lor spre munte.
La Campina puteti ajunge foarte usor cu trenul, microbuzul sau masina, din Bucuresti sau de pe Valea Prahovei.
Puteti avea parte de un sejur gratis in aceasta frumoasa regiune a tarii, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane pe Valea Prahovei, in perioada 10-12 mai 2013.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.
(foto: www.infoghidromania.com)