Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei. Cât costă o noapte de cazare aici

Castelul Bethlen-Haller
Shutterstock

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, Județul Alba, este un ansamblu de monumente istorice și arhitecturale de excepție din România.

Istoria edificiului se întinde pe parcursul a mai multor secole și a suferit transformări spectaculoase de-a lungul anilor. Astăzi, castelul este unul dintre cele mai impresionante din România.

A fost construit de tatăl cancelarului Transilvaniei, Milos Bethlen, în stil renascentist între anii 1615-1624. 

Având patru turnuri amplasate în cele patru colțuri, castelul a fost construit după modelul celor de pe Valea Loarei. 

Istoria castelului

Castelul Bethlen-Haller are patru turnuri amplasate în cele patru colțuri și a fost inițial gândit drept un castel de vănătoare și agrement.

Citește și
tulcea
Tulcea – locul de vacanță care le are pe toate: oraș, deltă, litoral

De-a lungul secolelor, castelul a cunoscut perioade atât bune, cât și nefaste. A fost moștenit, donat, pierdut la cărți, intrat în grija autorităților, răscumpărat și renovat. A avut peste 45 de proprietari, iar între anii 1770-1773, familia Haller a restaurat castelul, aducându-i modificări în stil baroc.

Familia Haller a locuit în castel până la naționalizare, iar blazonul acestei, care se afla încastrat pe vechea poartă de intrare, a fost găsit spart pe marginea râului Târnava Mică, fiind ulterior restaurat.

Blazonul avea printre elemente un șarpe, un măr, o coroană și un cap de iobag. Toate acestea reprezentau înțelepciunea, proprietatea și gradul de noblețe al familiei.

În sala mare de primire se află un portal de piatră în stil renascentist, care decorează intrară din Turnul cu ceasuri.

Accesul la nivelele superioare se făcea pe o scară de lemn de stejar, construită într-o spirală perfectă.

Castelul Bethlen-Haller

Asta până să se construiască frontispiciul la finalul secolului XVIII.

În Europa există doar câteva scări de lemn din perioada respectivă, motiv pentru care aceasta este o piesă unică. Pe zidurile scării există o colecție de ceasuri țărănești și pendule de la începutul secolului XIX până la începutul secolului XX.

Se spune că pe partea de jos a scării se poate intra într-un tunel prin care se poate circula cu trăsura și care lega Castelul Bethlen-Haller de Castelul Bethlen din Sânmiclăuș, de la 15 km distanță.

Legenda nu s-a confirmat niciodată, deși era larg răspândită.

În 1983, un incendiu puterii a afectat al doilea etaj, turnurile și o parte din acoperiș. Etajul a fost restaurat și s-au făcut patru camere de oaspeți în turnuri.

Spațiile dintre turnuri au fost gândite pentru expoziții, tot aici aflându-se și Salonul de Muzică, unde se găsesc piese autentice de mobilier și un pian vechi restaurat.

Din sala mare de primire se coboară în sala mare de degustare pe trepte de lemn de stejar care datează din 1560.

Castelul este înconjurat de un șanț de apărare, pe care se intră mergând pe un pod care se poate ridica. În perioada comunistă, castelul a aparținut IAS Jidvei, secția de șampanizare, iar în turnuri au fost amenajate spații de locuit pentru muncitori.

În această perioadă s-au adus modificări și au avut loc distrugeri semnificative, dispărând o mulțime de piese de mobilier și argintăria.

După 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat în 1999 de la compania Jidvei. După un proces greu de restaurare, castelul a fost readus la lumină și a venit un simbol al Jidvei și al vinurilor din Transilvania.

Ce să vizitezi în castel și cât te costă dacă vrei să petreci o noapte aici

Cum intri în satul Cetatea de Baltă vei vedea turnurile castelului în vârful unei coline. Arhitectura a fost inspirată de un castel renascentist de pe Valea Loarei - Chateau de Chambord.

Castelul are patru turnuri, în fiecare fiind amenajată câte o cameră. Dacă vrei să petreci o noapte aici, prețul unei camere este de 900 de lei. De asemenea, poți avea parte de un weekend all inclusive în acest decor de poveste, pentru prețul de 2.800 de lei.

Castelul Bethlen-Haller

Castelul are și o herghelie cu cai pur sânge. De asemenea, poți să te cazezi pe domeniul castelului Jidvei, la una dintre cele opt camere amenajate în stil tradițional, aflate într-o clădire anexă.

Prețul unei camere este de 300 de lei, iar fiecare cameră are un pridvor propriu.

Aici se află și capela romano-catolică, aparținând comunității din Cetatea de Baltă.

Pivnițele castelului sunt spectaculoase. Aici sunt depozitate vinuri de colecție și se organizează degustări. În sala de intrare se află frontispiciul cu blazonul restaurat al familiei.

Scara de lemn în formă de evantai, care leagă parterul de etajul 1 și 2 al castelului, este spectaculoasă și impresionează prin faptul că în urmă cu 500 de ani, astfel de scări erau realizate doar din piatră.

Totuși, această piesă este din lemn și rezistă și în zilele noastră. Sub scară este un tunel care ar face legătura cu Bethlen din Sânmiclăuș. Legenda rezistă și astăzi, dar nimeni nu știe dacă e adevărată.

Pe pereții care înconjoară scara vei vedea ceasuri cu pendul, care aparțin lui Claudiu Necșulescu și care în fiecare an aniversar primește cadou un ceas care să alătură colecției expuse.

Castelul este folosit și pentru organizarea de vânătoare, iar în 2017, Donald Trump Jr., fiul cel mare al fostului președinte al SUA, a participat la o vânătoare organizată la Castel.

Program de vizită și tarife

Orele de Vizită:

Program de Vară: Marți - Duminică

Tururi Ghidate: 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

Program de Iarnă: Marți - Duminică

Tururi Ghidate: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00

Tarife:

Adulți: 40 de lei

Copii sub 12 ani: Gratuit

Cum ajungi în Cetatea de Baltă

Din Alba Iulia, ajungi ușor în Cetatea de Baltă și apoi la Castelul Bethlen-Haller.

Din Alba Iulia sunt 60 de kilometri până la Cetatea de Baltă prin Santimbru – Blaj – Jidvei – Cetatea de Baltă.

Din București, distanța este de aproximativ 350 de km și traseul este: București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Slimnic – Cetatea de Baltă

Cetatea de Baltă este conectată la rețeaua feroviară prin Calea Ferată Blaj–Praid, inaugurată în 1896.

Există rute de autobuz care leagă Cetatea de Baltă de orașele și localitățile înconjurătoare.

De asemenea, stația de cale ferată din Cetatea de Baltă asigură conexiuni cu alte orașe și destinații feroviare.

Drumul județean DJ 107 traversează localitatea și facilitează accesul cu mașina personală sau transportul public.

Dacă nu ai mașină personală, trenul te va aduce aici și apoi vei găsi ușor autobuze cu care să ajungi la toate obiectivele turistice. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Suspendare-record în fotbalul românesc: 24 de meciuri! Anunțul FRF
NEWS ALERT Suspendare-record în fotbalul românesc: 24 de meciuri! Anunțul FRF
Citește și...
Tulcea – locul de vacanță care le are pe toate: oraș, deltă, litoral
Tulcea – locul de vacanță care le are pe toate: oraș, deltă, litoral

Atunci când visezi la o vacanță de vară care să îmbine natura sălbatică cu farmecul urban și cu liniștea unei plaje ascunse, Tulcea e răspunsul.

Atracții turistice în Malta. Curiozități și locuri de vizitat dacă ajungi pe mica insula din Mediterană
Atracții turistice în Malta. Curiozități și locuri de vizitat dacă ajungi pe mica insula din Mediterană

Dacă plănuiești o escapadă în Malta, această bijuterie din Marea Mediterană te va surprinde cu peisaje spectaculoase, situri istorice și plaje de vis. Malta oferă o mulțime de atracții turistice care merită descoperite.

Balconul unei bijuterii arhitecturale din Oradea a devenit scenă pentru Filarmonică
Balconul unei bijuterii arhitecturale din Oradea a devenit scenă pentru Filarmonică

Balconul uneia dintre cele mai frumoase clădiri în stil art-nouveau din Oradea a fost transformat în scenă de orchestra Filarmonicii din oraș.

Recomandări
Israelul a atacat mai multe ținte din Iran, unde s-ar fi defășurat activități nucleare. Iranul a lansat 100 de drone
Israelul a atacat mai multe ținte din Iran, unde s-ar fi defășurat activități nucleare. Iranul a lansat 100 de drone

Israelul a atacat vineri dimineață mai multe ținte Iran, în cadrul unei operațiuni militare de amploare.

Israel - Iran. Secretarul general al NATO cere aliaţilor, inclusiv SUA, să acţioneze imediat în vederea unei dezescaladări
Israel - Iran. Secretarul general al NATO cere aliaţilor, inclusiv SUA, să acţioneze imediat în vederea unei dezescaladări

Secretarul general al NATO Mark Rutte estimează vineri că este ”crucial să se acţioneze în vederea unei dezescaladări”, după ce Israelul a atacat instalaţii nucleare şi militare în Iran, relatează AFP.  

Rusia avertizează asupra unui „al Treilea Război Mondial”, după escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu
Rusia avertizează asupra unui „al Treilea Război Mondial”, după escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu

Rusia și-a manifestat vineri „îngrijorarea” față de atacurile Israelului asupra unor obiective nucleare și militare din Iran, condamnând „escaladarea puternică a tensiunilor” din Orientul Mijlociu, potrivit AFP.