Stațiunea din România în care poți să faci tratamente benefice pentru sănătate și să vezi plante unice în Europa

Baile Felix
Shutterstock

Băile Felix se află în comuna Sanmartin din județul Bihor, la aproximativ 10 kilometri de municipiul Oradea și este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România.

Puțini știu că Băile Felix este pe locul doi în România ,după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare.

Apele termale de la Băile Felix

Apele termale din Băile Felix își au originea în izvoare naturale situate în zone vulcanice, de aceea au temperaturi ridicate, care variază între 20 și 63°C.

Descoperite încă din cele mai vechi timpuri, aceste izvoare termale au fost și sunt utilizate cu succes în tratarea numeroaselor afecțiuni, cum ar fi cele ale aparatului respirator sau locomotor, bolile neurologice sau de metabolism.

Iată câteva dintre efectele pozitive ale acestor apelor termale:

Citește și
Baile Govora
Stațiunea din România în care se găsește cel mai mare parc balneo din țară. Este inclusă într-un top european

Apele termale sulfuroase sunt folosite pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, având un efect analgezic asupra zonelor afectate de reumatism. Alte afecțiuni precum artrita, hernia de disc sau durerile cauzate de osteoporoză pot fi, de asemenea, ameliorate.

Datorită compoziției lor, care include hidrogen sulfurat, apele termale pot crește metabolismul cu până la 40%, producând vasodilatație și mărind cantitatea de hemoglobină și celule roșii din sânge. Temperatura ridicată a apei este esențială pentru acest efect.

De asemenea, utilizarea apelor termale în domeniul cosmetic aduce multiple beneficii, inclusiv oxigenarea și regenerarea țesuturilor, efect antiinflamator și prevenirea îmbătrânirii pielii.

Apele termale pot fi benefice în tratarea rinitelor alergice, bronșitelor cronice sau a astmului, prin aerosolii emanați, care cresc imunitatea organismului și ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii.

Proprietățile terapeutice ale apelor termale sunt apreciate și în cazul inflamațiilor urologice sau ginecologice, iar unele femei le folosesc chiar și pentru tratarea infertilității.

Persoanele care au suferit luxații, entorse sau fracturi au beneficiat de efectul regenerator al apelor termale, în special datorită conținutului de calciu.

Cu toate că apele termale sunt surse valoroase de sănătate, există și câteva contraindicații în utilizarea lor. Astfel, nu sunt recomandate în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, epilepsie, boli venerice, tumori maligne, boli contagioase sau insuficiență cardiacă.

De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să evite folosirea lor, deoarece substanțele conținute pot fi periculoase pentru sarcină.

Parcurile acvatice din Băile Felix

Baile Felix

Ștrandul Apollo-Felix din Băile Felix este cel mai modern complex acvatic termal din vestul țării. Are 10 bazine, piscină cu valuri, 4 piscine în aer liber cu apă termală, piscină cu apă termală și paturi cu hidromasaj, piscină în aer liber cu apă termală și jocuri acvatice, 2 piscine pentru copii, piscină interioară și 5 tobogane.

De asemenea, există șezlonguri, locuri de luat masa, baruri, cofetărie, magazine, teren de volei, de fotbal, saună finlandeză, masaj, loc de joacă pentru copii și asistență medicală. Ștrandul este deschis pe tot parcursul anului.

Aqua Park President din Băile Felix oferă următoarele facilități:

14 piscine interioare, 6 piscine exterioare, zonă de agrement pentru copii mici, Splash pentru copii mari, tobogan interior și exterior, 3 tobogane exterioare, saună turcească și finlandeză, 2 centre de masaj, bazin cu valuri, restaurant, terasă exterioară, șezlonguri, plajă, DJ, pool-bar și parcare.

Felixarium este un concept acvatic cu o gamă largă de facilități de distracție și relaxare.

Are două tobogane imense, șezlonguri, restaurant, piscine pentru copii, cascade, peșteri cu izvoare termale, locuri de relaxare, terenuri de sport, spații de joacă pentru copii și multe altele. Locul este ideal pentru cei care vor o zi de distracție și răsfăț și dispune și de propria cazare - Hotel Lotus Therm.

Obiective turistice în Băile Felix

Cei care vin la Băile Felix nu o fac doar pentru distracție, tratament și relaxare, ci și pentru multitudinea de obiective turistice pe care le pot vizita aici.

Lacurile cu nuferi, lotuși și pești exotici sunt încântătoare. Rezervația de nuferi este unică în Europa și vei vedea, pe lângă flori gigant de lotus și nuferi, specii rare de pești și broaște țestoase.

Baile Felix

Toate acestea le poți vedea în centrul stațiunii, așa că vei ajunge foarte ușor. Cea mai bună perioadă este în timpul verii, când lotușii sunt înfloriți iar nuferii sunt în splendoarea maximă.

Rezervația Naturală "Pârâul Peta” este un alt loc de neratat în împrejurimile stațiunii.

La doar câțiva kilometri distanță de Oradea, în stațiunea Băile 1 Mai se află Rezervația Naturală Pârâul Peța. Aici poți admira Nufărul Termal. Rezervația Naturală Pârâul Peța este un loc unic în România, Europa și în lume.

Lacul cu nuferi termali a fost declarat monument al naturii încă din 1931, iar această rezervație reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Provincia Crișana, pe care nu ar trebui să-l ratezi dacă te afli în apropiere.

Baile Felix

Un alt obiectiv turistic pe care să nu îl ratezi este Biserica cu Lună, cunoscută și sub numele de Catedrala Adormirii Maicii Domnului, care a fost edificată în perioada 1784 – 1790.

În anul 1793, a fost montat un ceas cu un mecanism inedit, format dintr-o jumătate aurie și alta neagră. Acest ceas este considerat unic în Europa, deoarece se mișcă în concordanță cu rotația Lunii în jurul Pământului.

De asemenea, nu rata avenul de la Betfia, denumit și "Craterul de la Betfia", o peșteră situată pe versantul de sud-vest al Dealului Șomleu. Această peșteră are două intrări, deschise prin dinamitare în anii 1957 și 1989.

Intrarea principală este marcantă prin arcada sa impresionantă și duce către un puț cu o adâncime de 54 de metri.

Vizitează și Biserica de lemn din Brusturi, ridicată în anul 1785, care are naosul acoperit de o boltă în arc frânt.

Dacă vizitezi cu copiii, nu rata Happyland Dino Park, cel mai mare parc de dinozauri din vestul țării. Peste 50 de dinozauri animatronici scot sunete și se mișcă, fiind în mărime naturală și încântând copii de toate vârstele.

Alte obiective turistice în Băile Felix sunt: capela de la Haieu, Felixarium, Oradea, ștrandurile din stațiune, peștera Urșilor, sau Biserica lui Popa Tanda.

Dacă ai mașină personală vei ajunge destul de ușor la toate aceste obiective turistice. Se poate ajunge și cu mijloacele de transport în comun, însă va trebui să îți rezervi mai mult timp.

Baile Felix

Unde se află și cum ajungi

Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor, Crișana, România. Se află la 10 kilometri de municipiul Oradea.

Oradea poate fi accesată foarte ușor, indiferent de punctul de plecare. Biletul de tren poate fi achiziționat doar până la Oradea, deoarece ruta Oradea - Băile Felix și retur este operată de TFG (Transferoviar Grup), iar biletele pentru această rută se vând în tren.

Dacă prefera transportul în comun, poți ajunge la Băile Felix cu tramvaiul și autobuzul (de la capătul liniilor de tramvai, situat la marginea orașului).

Trebuie să ajungi în stația de tramvai situată vizavi de gară, prin pasajul subteran. Tramvaiul 3 este cel care ajunge în cartierul Nufărul, punctul de plecare al autobuzului către Băile Felix.

Călătoria cu tramvaiul durează între 25 și 35 de minute.

În Oradea poți ajunge atât cu trenul, cu avionul, cât și cu mașina personală, iar din oraș poți ajunge ușor la Băile Felix cu mijloacele de transport în comun sau taxiul.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Stațiunea din România fondată de împăratul roman Traian și făcută celebră de împărăteasa Sisi
Stațiunea din România fondată de împăratul roman Traian și făcută celebră de împărăteasa Sisi

Cea mai veche stațiune turistică din România este și astăzi unul dintre cele mai importante și populare locuri de tratament balnear.

Stațiunea din România în care se găsește cel mai mare parc balneo din țară. Este inclusă într-un top european
Stațiunea din România în care se găsește cel mai mare parc balneo din țară. Este inclusă într-un top european

Stațiunea Băile Govora este unul dintre principalele obiective turistice din județul Vâlcea, este situat în zona depresionară subcarpatică din nord-estul Olteniei, la o distanță de 21 km de Râmnicu Vâlcea, pe o derivată a șoselei către Horezu.

Ținutul de poveste din România în care timpul stă pe loc. Stațiunea Bilbor oferă experiențe de neuitat
Ținutul de poveste din România în care timpul stă pe loc. Stațiunea Bilbor oferă experiențe de neuitat

Pășuni cât vezi cu ochii, turme de oi, căpițe de fân şi izvoare ce aduc la suprafață apă minerală. Este un tablou care îți tăie răsuflarea când ajungi în stațiunea Bilbor, din Harghita.

Stațiunea din România pentru care turiștii renunță la vacanțele în străinătate. Te simți ca în Alpii Elvețieni
Stațiunea din România pentru care turiștii renunță la vacanțele în străinătate. Te simți ca în Alpii Elvețieni

Dacă încă nu v-ați hotărât unde veți petrece vacanța de vară, la mare sau la munte, noi vă propunem o soluție... combinată.

Stațiunea din România de care puțini au auzit. Îi face concurență serioasă celebrului Techirghiol
Stațiunea din România de care puțini au auzit. Îi face concurență serioasă celebrului Techirghiol

Stațiuni mici, apreciate de cei care au probleme de sănătate, încep acum să renască. După o serie de investiții în modernizarea bazelor de tratament și a spațiilor de cazare, numărul rezervărilor a crescut.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului
Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului

Un incendiu s-a produs, joi dimineață, la Spitalul Colentina din București. La fața locului au fost trimise, printre altele, zece autospeciale de stingere și cinci ambulanțe SMURD.