Timisoara ieri si astazi. Cum s-a transformat orasul de-a lungul timpului. GALERIE FOTO

17-05-2013 13:18


Gara de Nord Timisoara

 Timisoara, orasul premierelor si, de multe ori, al peisajelor de poveste. Premierele raman, insa peisajele dispar odata cu trecerea anilor.

 Asta s-a intamplat cu mai multe zone importante din oras, imortalizate in urma cu zeci de ani de catre fotografii din Timisoara. Aceste imagini au fost publicate de reprezentantii institutiei Arhivele Nationale, si, daca le comparam cu fotografiile facute in prezent in aceleasi locatii, putem observa o diferenta ca de la cer la pamant.

Primul exemplu ar fi zona Complexului Studentesc. In imaginea imortalizata in anul 1971, de catre un fotograf amator se observa Liceul de Muzica in departare, dar si sapte camine studentesti. Astazi, zona este plina de baruri, cafenele si fast-food-uri. De asemenea, in cei peste 30 de ani care au trecut de la realizarea fotografiei pastrata in Arhivele Nationale, au aparut mult mai multe camine studentesti, iar numarul studentilor veniti din alte orase a crescut semnificativ.

Intr-o fotografie surprinsa in anul 1970, in Piata 700, putem vedea ca la vremea aceea in zona exista o singura linie de tramvai. Aceeasi piata a devenit astazi un punct de aglomeratie, intrucat in zona circula atat tramvaie cat si troleibuze. O movila mare de pamant era bucuria tinerilor la acea vreme, in sezonul rece. In fiecare iarna, copiii scoteau sania din pod si, de dimineata pana seara se dadeau pe derdelus. “Tin minte cand m-am dat cu sania de pe movila, cu fratele meu mai mare, si am rupt gardul din PAL de la constructia cladirii IELIF. Aveam poate vreo 5-6 ani”, marturiseste nostalgic un timisorean.

In 1932, strada Ciprian Porumbescu, din zona Balcescu era traversata de linia de tren care venea de la Bazias. Acum pe acolo mai trec doar tramvaiele si miile de masini care circula zilnic in Timisoara.

Gara de Nord. Un loc cochet si civilizat in 1907. Astazi, un loc care aproape ca a devenit camin pentru oamenii strazii si care arata ca dupa bombardament. “As schimba gara actuala cu gara din imagine fara sa stau pe ganduri”, spune o timisoreanca pe o retea de socializare.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO