Telpark inlocuit cu Timpark. Vezi care va fi noul regulament de parcare din Timisoara

Ultima actualizare: 21-02-2013 07:00
masini parcate iarna

Noul sistem de parcare din Timisoara, asemanator cu cel din San Francisco, incepe sa prinda contur. Administratia locala a stabilit un regulament de parcare, insa pana sa fie implementat complet, vor mai trece cel putin doua anotimpuri.

Telpark va fi istorie de la 1 martie. Acesta va fi inlocuit cu Timpark, un sistem de parcare care va fi implementat in mai multe etape si care aduce cateva noutati pentru timisoreni. Acest regulament va fi supus votului in Consiliul Local la sfarsitul acestei luni, insa pana atunci Primaria va mai organiza o dezbatere publica, dar si o dezbatere... in mediul virtual.

Noul regulament Timpark

Pana in momentul in care timisorenii isi vor verifica de pe telefonul mobil care e este cea mai apropiata parcare, cate locuri disponibile sunt si care este tariful pentru fiecare zona, ei trebuie sa se familiarizeze cu cateva noutati, pe care le va aduce noul sistem.

Cea mai importanta schimbare este modificarea tarifului. Astfel, Timisoara va fi impartita in trei „inele de tarfic”. Primul inel va cuprinde zonele centrale orasului, acolo unde pretul pentru o ora de stationare va fi de 1,5 lei. Celelalte inele vor fi stabilite in zilele urmatoare, iar tariful pentru a parca o ora in a doua zona (cea mediana) va fi de 1 leu, respectiv 0.5 lei in a treia zona (cea periferica). Prin aceasta metoda, administratia locala vrea sa „descurajeze lasarea masinilor in zonele centrale si incurajarea soferilor sa parcheze in zonele mai indepartate din centrul orasului”, dupa cum a declarat primarul Nicolae Robu.

Masinile parcate pe spatiile verzi nu vor mai fi ridicate. Ce se va intampla cu acestea

In noul sistem Timpark, timisorenii nu vor mai trebui sa isi faca griji ca masina le va fi ridicata daca parcheaza unde nu trebuie. Totusi, ei nu scapa de o metoda costisitoare. Rotile masinilor vor fi blocate si pentru a le debloca, ei ar trebui sa plateasca o suma care va avea o valoare similara cu cea pe care trebuiau sa o achite in caz ca masina era ridicata de pe strada. Aceeasi sanctiune o vor primi si cei nu isi vor plati in mod constant amenzile.

De asemenea, noul sistem prevede 15 minute de gratuitate de parcare, iar gratuitate totala vor avea cei care conduc masini electrice. „Ne gandim la viitor, vrem sa dam un semnal in acest sens si din acest motiv am introdus aceasta facilitate”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Daca pana acum in sistemul Telpark erau introduse peste 15 strazi, unde nu s-a investit nici macar un leu in locul de parcare, insa acestea erau locuri cu plata, din luna martie, acestea vor fi scoase in afara sistemului Timpark. Este vorba de strazi precum Pestalozzi, Vasile Parvan, Liviu Rebreanu, Cluj, Gheorghe Doja, Dambovita sau Calea Martirilor.

Care va fi sistemul de plata Timpark

Chiar daca nu s-a finalizat Proiectul de Hotarare, primarul Nicolae Robu, a declarat ca vor fi doua forme de plata: prin abonament si prin telefonie mobila. „Daca nu au credit, nu ii obliga nimeni pe soferi sa parcheze in mijlocul orasului. Va fi un sistem prepaid, platesti un voucher, apoi ti se descarca din acesta. Suni la un numar special in momentul in care vei parca masina, apoi suni din nou in momentul in care vrei sa pleci. Vei plati la minut, exact cat ai stat”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Din nefericire, cei care parcheaza masina si apoi uita sa sune la numarul pus la dispozitie de catre primarie, in momentul cand elibereaza locul de parcare, vor trebui sa plateasca in plus. Vor plati echivalentul unei zile intregi de parcare, plus o penalizare de 25%.

Sistemul Timpark va functiona si pe baza de abonament. Acestea vor fi fi la fel ca pana acum, insa vor avea preturi mai mici. Riveranii isi pot face si ei un astfel de abonament si vor avea preturi mai mici pentru strazile din apropierea zonei in care locuiesc.

Maine acest proiect va fi supus ultimelor discutii si ajustari in comisiile de specialitate din cadrul primariei, iar la sfarsitul lunii va fi votat in Consiliul Local. Daca va primi unda verde din partea consilierilor, acesta va fi implementat de la 1 martie. Sistemul impreuna cu aplicatia pe telefonul mobil, care iti spune care este cea mai apropiata parcare, dupa modelul din San Francisco, va fi implementat in totalitate abia din toamna acestui an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO