Rezultatele mici obtinute la simularile pentru bacalaureat ii fac pe elevi sa renunte la examen

27-05-2013 09:19


elev la tara

 Rezultatele dezastruoase de la simularile pentru bacalaureat i-au facut pe multi liceeni sa renunte la acest examen, programat pentru luna viitoare.

 Unii se pregatesc sa invete o meserie, convinsi ca cineva, pe lumea asta, trebuie sa stie sa repare masini, frigidere sau sa lucreze pe santier. Si parintii ii incurajeaza pentru ca vor fi mai castigati daca se califica si se angajeaza decat daca vor pica bacul cu nota unu.

La Liceul Auto din Timisoara, doar 60 de elevi dintre cei 200 vor sustine examenul de bacalaureat. Ceilalti prefera sa se angajeze pe baza unei adeverinte care sa ateste faptul ca au absolvit doisprezece clase. Este si cazul lui Ioan. Tanarul vrea sa lucreze intr-un service auto si sa lase bacul… pentru mai tarziu.

"Nu sunt pregatit, deocamdata raman pe tusa. Poate la anul ma inscriu iara. Am primit o oferta de munca la un service”, a spus Ioan Pap.

La simulare, Ioan a luat nota 2 la Matematica, nota 1,20 la Limba si literatura romana, iar la Fizica nu s-a mai prezentat. Parintii ii sustin decizia de a invata o meserie. 

"Ce face cu hartia? Cati copii nu sunt care au terminat inginerie si scoli si lucra pentru 6 milioane? Ce castiga, da pe drum, pe mijloacele de transport”, a spus tatal lui Ioan.

Asa se face ca secretara scolii unde invata Ioan completeaza si listele cu cei care renunta din start la bac.

Alina Melic, director adjunct al Liceului Tehnologic Auto, Timisoara: “O treime dintre elevi opteaza pentru a sustine examenul de bacalaureat, cea mai mare parte prefera sa urmeze scoala post liceala sau se se angajeze pe piata muncii”.

In multe orase s-au organizat centre speciale, pentru meditatii gratuite, dar la care se prezinta cel mult 10 la suta dintre candidatii la bacalaureat.

In Timis, doar 3000 din cei 5000 de elevi de clasa a XII-a au venit la simularile din luna martie. Dintre acestia, 77 la suta nu au reusit sa obtina nici macar nota cinci, 20 la suta au luat intre cinci si opt si numai un procent infim, de 3 la suta, au obtinut note peste opt.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO