Proiect science fiction pentru Timisoara: metrou, bulevard nou si cale ferata subterana

03-06-2013 13:24


Metrou

Specialistii din Primaria Timisoara lucreaza la ultimele detalii ale Planului Urbanistic General. Acesta va dezvalui planuirle edililor pentru oras din urmatorii ani, care ar putea contribui la dezvoltarea municipiului.

Printre prevederile noului Plan Urbanistic General se numara si un proiect care ne duce cu gandul la un oras science fiction.

Practic toata calea ferata care imparte orasul in doua parti va fi mutata in subteran, iar la suprafata va fi amenajat un bulevard cu o latime de 60 de metri, care va traversa Timisoara. In subteran nu vor circula insa numai trenuri, asta pentru ca primarul Nicolae Robu vrea ca pe sub pamant sa circule si mai multe tramvaie, precum si... metrouri.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei: „Vrem sa avem o fasie care traverseaza tot orasul, cu o latime de 60 de metri, unde sa se poata amenaja un bulevard la nivelul secolului XXI. Cu cladiri care vor fi elemente ale unei conceptii unitare, cu alei pietonale, spatii verzi, benzi pentru biciclete, cu benzi speciale pentru mijloacele de transport in comun si benzi corespunzatoare pentru traficul obisnuit. (...) Am analizat si varianta ca linia de cale ferata sa iasa din oras, complet, dar pana la urma concluzia cea mai potrivita a fost ducerea in subteran a liniilor de cale ferata. Pe acele linii s-ar putea sa avem si transport in comun... sa-i zicem metrou”.

Acest Plan Urbanistic General va fi supus prima data dezbaterii publice, apoi va fi votat in Consiliul Local la sfarsitul acestei luni. Dupa ce va primi acceptul consilierilor locali, proiectul are nevoie de aprobari de la mai multe ministere. Daca reprezentantii Guvernului vor da avizele necesare, Planul Urbanistic General va intra in vigoare in urmatoarele 6-8 luni.

Planurile edililor, nu au ajuns inca la urechile reprezentantilor CFR. De asemenea, alesii locali nu stiu la ce suma s-ar putea ridica aceasta investitie si nici de unde ar putea face rost de acesti bani.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO