Premiera la Judecatoria Timisoara: o eleva de 16 ani cere in instanta autorizarea casatoriei

06-03-2012 12:01


verighete

La Judecatoria Timisoara s-a inregistrat, anul acesta, prima cerere de incuviintare a casatoriei unui minor.

Eleva la un liceu din Timisoara, adolescenta s-a adresat instantei pentru a se putea casatori cu prietenul ei. Solicitarea ei se bazeaza pe Noul Cod Civil, potrivit caruia, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sau, dupa caz, a tutorelui, si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie isi are domiciliul minorul.

Pana la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, Codul Familiei prevedea ca autorizarea casatoriilor cu minori se face de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui.

Noutatea este data de instanta de tutela. Prin legea de intrare in vigoare, instanta de tutela preia atributiile DGASPC in ceea ce priveste autorizarea casatoriei, ea preluand si toate atributiile autoritatii tutelare. In plus fata de Codul Familiei, se reglementeaza si situatia in care unul dintre parinti nu isi da acordul pentru casatorie”, a explicat judecator Maria Antoanela Aman.

De asemenea, se reglementeaza si situatia in care unul dintre parinti nu isi da acordul pentru casatoria minorului. “In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente avand in vedere interesul superior al copilului”, a mai spus judecator Maria Antoanela Aman.

Potrivit acesteia, instanta de tutela functioneaza pe completele de dreptul familiei, in Timisoara fiind patru complete, tot ceea ce inseamna instant de tutela repartizandu-se aleatoriu acestora. “Instanta de tutela tinde a reglementa toate situatiile in care poate fi pus un minor, inclusive casatoria”, a mai declarat judecator Maria Antoanela Aman.

Pasii pe care ii urmeaza minorii care vor sa se casatoreasca

Minorii care nu au implinit 18 ani, dar doresc sa intre intr-o casatorie, trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda, in primul rand, un aviz medical care priveste dezvoltarea lor si care sa arate daca sunt apti sa intre intr-o casatorie, fizic si psihic.

De asemenea, daca parintii isi dau acordul pentru casatorie, incuviintarea acestora trebuie adaugata, in scris, la dosar. Nu in ultimul rand, tinerii trebuie sa prezinte motivele care ii indeamna sa se casatoreasca. “Procedura ar trebui sa fie de scurta durata. In momentul in care inregistreaza cererea, au deja avizul medical, deci nu ar exista niciun motiv pentru care sa se prelungeasca pe rolul instantei”, a mai aratat judecator Maria Antoanela Aman.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis a dat, in 2011, 9 aprobari pentru casatorii cu minori, iar in 2010, 21 de aprobari.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO