Nane: „Muzica, facultatea si orasul Timisoara m-au ajutat sa nu intru la inchisoare”

nane

Nane are 21 de ani si locuieste in Timisoara. Canta hip hop si prin muzica lui a reusit sa isi creeze pana acum una dintre cele mai mari comunitati de fani ai genului. Chiar si asa, considera ca inca nu a simtit gustul succesului.

 „Totusi, succesul va veni foarte curand”, spune fericit tanarul artist. De curand a fost contactat de o casa de discuri si va lansa un single prin care, spera el, numele sau va fi cunoscut si peste granitele retelelor de socializare.

Tatal sau are o colectie impresionanta de casete. La 10 ani, le-a luat pe toate la rand si atunci s-a nascut pasiunea pentru muzica. Culmea este ca muzica tatalui sau nu era deloc in genul pe care il canta acum. Queen, AC/DC, Lenny Kravitz erau artistii care rasunau zilnic din difuzoarele casetofonului. Nu prevesteau deloc ca tanarul Stefan Cherescu din Orsova, judetul Mehedinti, va deveni artistul Nane.

Primul cantaret hip hop pe care l-am ascultat a fost MC Hammer, era perioada de inceput a acestui gen muzical. Apoi am dat de formatiile romanesti, BUG Mafia, Parazitii, RACLA, si imi placea ce auzeam. Apoi am fost la Zilele Orasului Orsova, iar pe scena au urcat niste localnici care cantau hip-hop. Mi-a placut mult atitudinea lor si atunci a fost prima oara cand m-am gandit ca pot fi eu in locul lor. Am urcat pe scena prima data in clasa a IX-a la Balul Bobocilor si am simtit ca tot stomacul meu nu mai este la locul sau. A fost cel mai puternic sentiment pe care l-am simtit cand am fost copil”, povesteste Nane.

A ales sa se promoveze pe internet si aproape in fiecare an scotea cate un mixtape. La inceput, piesele sale aveau cateva sute de ascultari, insa cu timpul numarul lor a inceput sa creasca tot mai mult. Incerca sa spuna care sunt greutatile din orasul sau si cu ce probleme se confrunta el zi de zi. „La un moment dat am pus o piesa pe internet si imediat dupa ce am facut-o publica, cineva a descarcat-o si a pus-o si pe contul ei. In doar cateva luni, acea melodie a ajuns la doua milioane de vizualizari. Acela a fost momentul in care am realizat ca pot sa fac muzica intr-un mod mult mai serios”, spune artistul.

Citește și
batrani cor
Tu ce ai face daca bunicii tai ar canta hip hop in biserica?
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Primele probleme

Copilaria nu si-a petrecut-o doar printre casete si carti, ci s-a lovit si de multe probleme cu legea. Avea doar 17 ani si un anturaj care nu era deloc potrivit varstei.

Am trait niste drame nasoale cand eram copil. A venit politia sa ma ia din pat, iar tatalui meu a aflat pentru prima data ce faceam. Am stat 14 ore la sectie, apoi cand am plecat de acolo tatal meu, in loc sa ma certe, m-a tratat ca pe un om matur, nu ca pe un copil. Mi-a spus ca trebuie sa decid daca vreau sa merg la inchisoare si oamenii sa vorbeasca despre mine ca despre un nimeni sau daca vreau sa fac ceva maret cu viata mea. Fara sa stau pe ganduri am ales a doua varianta”, isi aminteste Nane.

Un alt moment greu pentru artist a fost atunci cand s-a mutat la Timisoara. „Am locuit in primul an la demisolul unui camin, nici macar nu era o camera ci o improvizatie plina de mucegai, gandaci si cu un miros ingrozitor. Nu stiam pe nimeni si mi se parea totul foarte greu. Atunci au revenit gandurile negative. Voiam sa ma las de muzica, sa plec cativa ani in strainatate, sa muncesc pe santier sau sa imi sun cativa prieteni si sa ma intorc la lucruri care nu erau tocmai legale. M-au tinut in frau muzica si facultatea”, marturiseste acesta.

Facultatea a insemnat pentru el un nou inceput. A luat totul de la zero si a continuat sa faca muzica, sa isi faca noi prieteni din domeniu si sa colaboreze cu oameni importanti din industrie. Totusi, in urma cu doi ani a privit facultatea ca pe o alternativa in cazul in care nu va merge cu muzica. De un an de zile a inceput sa traiasca din muzica si se pare ca lucrurile incep sa mearga si mai bine.

„Piesa care imi va asigura succesul am scris-o intr-un loc plin de mucegai”

Totusi de improvizatia din camin se leaga o poveste interesanta. Acolo a scris versurile ultimului sau mixtape, numit „Motivatie”. Practic, toata acea atmosfera l-a motivat sa vrea mai mult de la muzica si mai putin de la anturaj.

Cred ca in acel loc am scris cele mai multe versuri. Am scris in mare parte un mixtape, alte piese lansate pana acum si single-ul cu care am semnat o piesa la o casa de discuri. Tot acolo am scris si piesa Plec, care s-a bucurat de un mare succes pe internet. Stateam acolo, in camera, si ma gandeam la faptul ca m-am mutat dintr-un oras foarte mic, precum Orsova, in Timisoara. In acea piesa am vrut sa zic ca mi-am omorat sentimentul de neliniste, am acceptat situatia in care ma aflam. Multa lume nu s-a prins, dar imi place ca a starnit o controversa uriasa”, spune Nane.

Legat de noul single, acesta va fi lansat in perioada urmatoare si aste o colaborare cu timisoreanul George Hora. Melodia este produsa in Statele Unite ale Americii de Rappy si va fi inclusa pe viitorul sau material discografic. „Chiar daca acum totul se bazeaza pe single-uri, eu cred ca un album este ca un carnet de note pentru un artist. Eu lucrez enorm la conceptul carnetului meu de note pentru ca vreau sa fiu premiant”.

Este nemultumit de copiii din ziua de astazi

Chiar daca el a avut o copilarie care nu a putut fi incadrata la categoria „baieti buni”, Nane este de parere ca tinerii de acum nu sunt deloc cum trebuie. „Acum nu stiu daca tinerii citesc, iar daca nu citesti nu stiu cum poti ajunge cineva. Cand aveam 12 ani ma jucam sotronul si elasticul cu fetele, nu aveam timp sa ma plictisesc. Acum e creta pe asfalt doar la accidente”, incheie Nane.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Controversatul cantaret de hip hop Tudor Sisu se va intoarce dupa gratii
Controversatul cantaret de hip hop Tudor Sisu se va intoarce dupa gratii

Are de ispasit 4 ani de inchisoare pentru ca a fost gasit vinovat de trafic de droguri. Condamnarea lui, dispusa inca de anul trecut de Tribunalul Prahova, a fost consimtita definitiv joi seara de Instanta Suprema.

Tu ce ai face daca bunicii tai ar canta hip hop in biserica?
Tu ce ai face daca bunicii tai ar canta hip hop in biserica?

Un cor bisericesc de batrani s-a gandit sa cante si alte melodii la slujba de duminica, decat cele obisnuite.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.