La Timisoara se incearca infiintarea unei scoli profesionale duale. Cum va functiona

15-11-2013 11:22


Scoala profesionala

 Numarul mic de meseriasi de pe piata muncii au facut companiile sa inceapa sa investeasca in tinerii de liceu. Astfel, la Timisoara si in mai multe orase din tara au aparut clase de scoala profesionala duala, care au parteneriate cu diverse companii.

 La nivel national, functioneaza deja cateva scoli profesionale care sunt organizate in totalitate in sistem dual. Mai exact, asta inseamna ca elevii fac cursuri intr-o anumita proportie, iar in paralel inveta o meserie intr-o companie. O astfel de scoala ar putea functiona si la Timisoara in urmatorii ani. Anuntul a fost facut de Stelian Fedorca, consilier in Ministerul Educatiei.

Stelian Fedorca, consilier in Ministerul Educatiei: „In sistem dual, elevii fac practica la nivelul unui loc de munca. Cei care termina o astfel de scoala profesionala au prioritate la angajare. Pentru clasele in sistemul dual, selectia o face agentul economic. Daca elevul nu corespunde, se va intoarce la un liceu tehnologic. Au fost asemenea cazuri din cauza absentelor, in care agentul economic nu a mai vrut sa acorde bursa.”

La Timisoara functioneaza doua clase de scoala profesionala in sistem dual german, la Liceul Ferdinand I. Elevii fac trei saptamani teorie, iar alte trei saptamani fac practica la o companie pentru a invata o meserie. Lunar, elevii scolii profesionale primesc o bursa de 400 de lei.

Chiar si asa insa, tinerii nu se inghesuie sa urmeze astfel de cursuri. In aceasta vara, Clubul Economic German din Timisoara a dorit sa infiinteze trei clase, au existat 80 locuri, insa doar 23 de elevi s-au inscris si s-a infiintat numai o clasa.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei: „Ne-am confruntat cu receptivitatea familiilor la ideea de a-si indruma copiii la o scoala profesionala.. Tocmai pentru a contracara aceasta retinere pe care unii o au la aceasta idee, noi dorim sa aducem personalitati care sa vina cu argumente solide si sa schimbam aceasta mentalitate, care din pacate a aparut dupa revolutie si face rau societatii. O societate are nevoie de specialisti, altminteri sunt dificultati. Productia fara meseriasi nu poate fi facuta ”.

In momentul de fata, scoala in totalitate in sistem dual la Timisoara este doar o idee ce ar putea fi implementata in urmatorii ani.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO