Ce prevede noul PUG: cale ferata in subteran, piste de biciclete pe carosabil si platforma de muzee

26-06-2013 11:26


timisoara de sus

 Planul Urbanistic General al Municipiului Timisoara este in dezbatere publica, iar cetatenii isi pot spune opinia in legatura cu prevederile acestuia. Aceste dezbateri continua pana vineri, iar fiecarei zone din oras ii este repartizata cate o zi.

 Cea mai indrazneata idee din noul PUG o reprezinta mutarea in subteran liniilor de cale ferata care traverseaza orasul. Cand se va intampla acest lucru, timisorenii ar putea circula de la un capat la altul al orasului cu metroul, iar la suprafata se va amenaja un bulevard cu o lungime de opt kilometri si cu o latime de 80 de metri. Arhitectul-sef al orasului, Sorin Ciurariu, spune ca este un proiect viabil, insa costurile ar fi uriase si poate fi realizat doar prin fonduri europene.

Sorin Ciurariu, architect-sef Primaria Timisoara: “Este o chestiune pe care altii au facut-o in urma cu 100 de ani si suntem si noi pregatiti sa o facem. (…) Nu poate fi realizat cu fondurile orasului, este un proiect major de infrastructura al Romaniei. Din punct de vedere al proiectarii mai devreme de un an nu se poate face. Apoi, din punct de vedere tehnologic se poate realiza intr-un an sau doi, daca lucrarile merg bine”.

Pe langa acest proiect major, noul PUG prevede si realizarea de piste pentru biciclete intre carosabil si trotuar. In momentul de fata, cand se creeaza piste pentru biciclete, acestea sunt amenajate tot pe trotuar, iar problemele persista. Vorbim despre piste care ocolesc stalpi si copaci, sau piste cu borduri care necesita coborarea de pe bicicleta pentru a fi traversate. In acest caz, primarul Nicolae Robu da vina pe proiectantii care nu iau in calcul aceste probleme.

De asemenea, noul PUG lanseaza si ideile de a avea o platforma muzeala, un centru expozitional, precum si centre de cartier, acolo unde timisorenii pot face tot felul de cumparaturi si unde se pot organiza concerte si piese de teatru.

Odata ce vor fi incheiate dezbaterile privind noul Plan Urbanistic General, acesta va fi trimis la Bucuresti pentru a fi aprobat de Guvern, iar apoi va fi supus votului si in Consiliul Local.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO