Pierdem sute de milioane de euro pe an din cauza cozilor la taxe si impozite. Cat de simplu ar fi sa le platim de acasa

Ultima actualizare: 21-03-2014 16:29
plata taxe

Ne-am obisnuit atat de tare sa stam la cozi la casierie ca sa ne platim taxele ca nici nu ne mai gandim ca, afara de timp, pierdem si bani. Si nu putini: sute de milioane de euro se irosesc anual din aceasta cauza.

La fel ca in fiecare an, romanii au inceput si 2014 stand la coada la taxe si impozite. In epoca in care orice poate fi cumparat de pe Internet cu cardul, milioane de oameni sunt nevoiti sa stea ore intregi la rand la casierie pentru a isi achita taxele cu banii jos. N-ar trebui insa sa fie asa. Se poate si altfel: taxele pot fi platite comod, cu cardul, fara cozi, fara dosare cu sina doldora de acte si fara ghisee la care trebuie sa te apleci umil in fata functionarului.

Vezi cum poti plati rapid taxele si impozitele in orasul tau

Dovada ca se poate si altfel e ca deja in Romania au inceput sa apara solutii alternative. De pilda, Visa Europe a deshis atat anul acesta cat si anul trecut, standuri speciale pentru plata taxelor in centrele comerciale din Capitala si alte cateva mari orase. Facute in colaboare cu primariile, aceste standuri le permit contribuabilor din Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta si Targu-Mures sa isi plateasca taxele cand ies de la film sau dupa o sedinta de shopping.

Primariile Romaniei, online si nu prea
Autoritatile sunt si ele convinse ca exista o problema , asa ca au urgentat implementarea sistemului national de plata online a taxelor, pe scurt ghiseul.ro. In 2013 numarul primariilor din tara care accepta plata taxelor cu cardul prin ghiseul.ro a crescut cu 70%, spun autoritatile. Dar nu sunt nici macar 100: la sfarsitul anului trecut, doar 73 de municipalitati se regaseau in aceasta lista, dintre care numai 6 din mediul rural. Nici macar toate sectoarele Capitalei nu sunt inscrise in ghiseul.ro.

Si asta in conditiile in care potrivit datelor oficiale 58% dintre gospodariile din tara noastra au acces la Internet iar in Romania sunt in circulatie peste 14 milioane de carduri (date BNR). Ceea ce inseamna ca majoritatea romanilor ar putea sa isi plateasca taxele cu cardul, ba chiar si online, cu conditia sa existe infrastructura. Nici macar nu ar fi mai scump, dat fiind ca nu exista comisioane la plata cu cardul pentru contribuabili.

In lipsa acesteia, anul trecut s-au facut doar 372.000 de plati de taxe si impozite locale cu cardul, conform datelor de la bancile din Romania membre ale Visa Europe. Doar 372.000,in conditiile in care in tara noastra sunt peste 7 milioane de gospodarii, care teoretic ar trebui sa plateasca toate astfel de taxe. Adica doar una din 20 de gospodarii a putut sa isi plateasca darile intr-un mod morden si comod, si asta in conditiile in care totusi valoarea taxelor platite cu cardul in Romania a crescut semnificativ, cu 36%.

Cat ne costa cozile la casierii
Mai mult, plata taxelor direct pe net nu ar fi doar mai comoda pentru contribuabili, ci ar si aduce statului un castig substantial. Potrivit unor simulari realizate de Visa Europe, daca 30% din platile de taxe si impozite s-ar face cu cardul, statul ar incasa venituri suplimentare de 167 milioane euro, de la contribuabilii care nu au timp – sau chef – sa-si piarda o zi la coada.

In plus, potrivit simularilor Visa Europe, alte 5 milioane s-ar adauga la buget din reducerea cheltuielilor cu administrarea fiscala. Adica prin disparitia functionarilor plictisiti de la ghisee si desfiintarea unor sedii costisitoare si inutile ale Fiscului. Aceasta suma ar acoperi fara probleme comisioanele de tranzactionare platite de stat.

Nu stii daca in localitatea ta se pot plati taxele cu cardul? Intra aici si afla si poti castiga si un super-telefon

Iar prin plata online a taxelor ar castiga bani nu doar statul, ci si cetatenii. Fiindca atunci cand iti pierzi o zi stand la coada, nu numai ca te enervezi, dar practic si pierzi neproducand nimic.

Calculand pe baza PIB-ului pe cap de locuitor si al numarului de gospodarii din tara noastra, daca fiecare roman care are de platit taxe locale isi ia o zi libera in acest scop rezulta pierderi pentru economie de aproape 200 de milioane de euro pe an. Suntem atat de bogati incat sa ne permitem asemenea pierderi doar de dragul de a avea cozi la casierie? 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO