Ultima coada din Romania supravietuieste de un sfert de secol. Cat de simplu ar fi ca totul sa se rezolve online

Ultima actualizare: 27-03-2015 07:02
coada la taxe Bacau circa financiara

Dupa 1989, romanii au scapat incet-incet de mai toate cozile din viata lor. Una singura a scapat insa, in ciuda tuturor schimbarilor prin care am trecut in ultimul sfert de veac: coada la fisc.

In ultimii 25 de ani, coada la plata taxelor si impozitelor a fost unul dintre putinele lucruri constante in viata romanilor. Si daca cumva credeai ca anul aceasta este altfel - inca din primele zile ale lui 2015 a fost imbulzeala la ghiseele din sectoarele 1 si 4 ale Capitalei. Si asta cu toate ca la sectorul 1 sefa Directiei de Impozite si Taxe Locale spune ca “suntem pe primul loc intre primarii la operatiuni de plata cu POS”. La fel se intampla si in Timisoara, Braila, Constanta, Cluj-Napoca sau Galati.

Paradoxal, alternativa exista, dar nu este suficient folosita. 110 primarii din tara sunt inscrise in ghiseul.ro, Sistemul National Electronic de plata online prin care teoretic orice roman ar trebui sa-si poata plati cu cardul, pe Internet, taxele, impozitele si amenzile. Printre aceste 110 primarii se numara toate sectoarele Capitalei, majoritatea resedintelor de judet, dar si comune precum Vulcana Bai din Dambovita sau Miroslava din Iasi.

Citeste si: Cu cardul e mai simplu. Plata electronica a taxelor si impozitelor a atins sume record in 2014

Si apropo de judetul Iasi, resedinta sa nu este inrolata in ghiseul.ro deoarece, dupa cum declara viceprimarul chiar la inceputul acestui an, “o sa vedem exact ce se intampla, nu stiu ce inseamna ghiseul.ro, daca este un site oficial, n-am vrea sa facem plati in Insulele Feroe, vrem sa facem plati in Romania.” Pe de alta parte, primaria Iasi are propriul sistem de plata online a taxelor, dar spre deosebire de cel de pe ghiseul.ro, care este securizat la cele mai inalte standarde, in cazul acestuia chiar Google avertizeaza: “Conexiunea nu este privata. Atacatorii pot incerca sa va fure informatiile de pe dfpl.primaria-iasi.ro (de exemplu, parolele, mesajele sau informatiile despre cardurile de credit).” Un mesaj care nu e tocmai menit sa-ti dea incredere atunci cand vrei sa-ti taxele cu cardul pe Internet.

Pe de alta parte, la Iasi exista totusi un sistem de plata online a taxelor. In total, numarul municipalitatilor din Romania care ofera o astfel de facilitate – fie ca e printr-un sistem propriu sau prin ghiseul.ro – ajunge pe la 112. 112 din 263 de orase si 2.685 de comune, cate sunt in tara noastra. Dat fiind ca sunt atat de putine, te-ai gandi ca inrolarea in ghiseul.ro trebuie asa fie foarte complicata, mai ales pentru primariile de tara, din moment ce nu le ofera o astfel de facilitate contribuabililor

Doar ca nu este. Nu e nevoie nici macar un drum la Bucuresti, trebuie doar ca primarii sa aiba o hotarare de Consiliu Local care stabileste cine plateste comisioanele (este o formalitate, fiindca legislatia prevede ca acestea sunt platite intotdeauna de primarii) si sa puna la posta un dosar cu acte. Raspunsul vine in 2-3 saptamani. De altfel, ca sa fie si mai simplu, Asociatia Comunelor din Romania le-a trimis un mail cu toate actele necesare la dosar tuturor gospodarilor de comune din tara care au o adresa de posta electronica.

Si contribuabilii prefera, in mod clar, aceasta varianta. In fiecare an numarul celor care prefera sa achite taxele online creste semnificativ: de pilda, 2014 valoarea totala a datoriilor catre stat platite prin ghiseul.ro a fost aproape dubla fata de 2013. Pe de alta parte, se pare ca institutiilor le e greu sa renunte la cozi si sa aiba incredere in Internet. Chiar si pentru primariile inrolate in ghiseul.ro tot va fi nevoie sa faci un drum la ghiseul de lemn sau de tabla, pentru a iti ridica datele de acces – user-ul si parola.

Acest drum ar putea fi insa evitat, cu conditia ca legislatia sa permita si utilizarea altor canale de distributie a datelor de acces, de pilda platformele securizate de internet banking ale bancilor. Ideea e ca oricine foloseste Internet banking probabil ca va prefera sa-si plateasca si taxele tot online. Iar numarul romanilor care utilizeaza acest serviciu ajungea in 2014 la aproape 1,2 milioane, potrivit unui studiu recent.

Comparand cu mai putin de 100.000 de plati online de taxe locale, cat s-au inregistrat tot in 2014, rezulta ca numarul celor care nu ar mai sta la coada ar putea creste de peste 12 ori prin aceasta metoda foarte simpla: sa nu mai fie nevoie de ridicarea datelor de acces pentru ghiseul.ro. Incet-incet, in felul acesta romanii ar putea scapa si de ultima coada: cea la taxe si impozite, care se incapataneaza sa supravietuiasca de un sfert de secol.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO