Gestul din cauza caruia se pierde peste un MILIARD de lei in fiecare an. Jumatate dintre romani ar putea sa il faca


Ultimul update: Sambata 07 Martie 2015 06:54
Data publicarii: Miercuri 04 Martie 2015 16:27
Categorie: Taxe si Impozite
monede in borcan

Se spune ca “timpul inseamna bani” – deci timpul pierdut inseamna bani aruncati pe fereastra. Cat ne costa, atunci, cozile la taxe unde romanii pierd zile bune in fiecare an?

Desi traim in epoca Internetului si ne laudam cu una dintre cele mai rapide viteze de acces la reteaua globala, continuam sa ne platim taxele la ghiseu, cu bani scosi din portofel si adesea dupa cozi care ne consuma o zi intreaga. Pe de alta parte, multi romani se gandesc ca e un inconvenient minor si ca nu e nenorocire daca isi dedica o zi din an platii darilor la stat. Realitatea e insa alta: nu doar ei pierd bani stand la cozi, ci si economia Romaniei pierde. Si nu sume marunte, ci de ordinul sutelor de milioane, chiar miliardelor de lei.

Chiar daca in tara noastra sunt peste 7 milioane de gospodarii, anul trecut mai putin de 500.000 dintre acestea – 1 din 14 - si-au achitat obligatiile fiscale altfel decat prin clasica coada la ghiseu. Si asta nu pentru ca nu ar exista alternativa: aproape jumatate dintre romani - 8,7 milioane de oameni - au la ora actuala posibilitatea sa isi plateasca online taxele si impozitele locale.

Ce s-ar intampla daca macar 30% dintre contribuabilii din tara noastra si-ar plati taxele locale cu cardul, pe Internet? Potrivit simularilor realizate de Visa Europe, statul ar incasa in plus 750 de milioane de lei. Si asta pentru ca multi de romani care nu aveau posibilitatea sau nu erau dispusi sa se prezinte personal la ghiseu ar avea astfel posibilitatea de a scapa de situatia de a ajunge involuntar datornici.

La aceasta suma, deloc mica, s-ar mai adauga si economii de peste 20 de milioane de lei. Acestea ar rezulta din desfiintarea unor ghisee si din faptul ca functionarii care le deserveau – in jur de 575 de angajati bugetari – vor fi redistribuiti, adica vor ajunge sa faca lucruri mai utile decat sa taie chitante si sa le stampileze. Astfel, din desfiintarea unor sedii costisitoare si inutile ale Fiscului primariilor s-ar economisi fara probleme comisioanele de tranzactionare pentru aceste plati online, comisioane care la ora actuala sunt acoperite complet de catre stat.

In plus, prin plata online a taxelor castiga bani nu doar statul, ci si cetatenii. Cand stai jumatate de zi sau chiar o zi intreaga la coada la un ghiseu, pierzi un timp in care altfel ai fi produs ceva, fie la serviciu fie la propria ta firma. Un calcul facut pe baza PIB-ului pe cap de locuitor si al numarului de gospodarii din Romania arata ca daca fiecare roman care are de platit taxe locale isi ia o zi libera in acest scop , economia ar pierde aproximativ 900 de milioane de lei pe an. Bani pierduti doar de dragul de a sta la coada la un ghiseu, desi pentru multi romani exista si alternativa online.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO