“Judetul” unde toti sunt datori la stat fiindca nu-si pot plati taxele. In 2015, autoritatile nu au inca o solutie pentru ei

Ultima actualizare: 15-03-2015 07:05
portofel

2, chiar 3 milioane de romani nu apuca, in fiecare an, sa-si plateasca taxele deoarece nu au cum sa ajunga sau ajung foarte greu la un ghiseu. O situatie ce ar putea fi foarte simplu schimbata: ar fi nevoie doar de un card si un calculator cu acces la net

Este vorba despre romanii peste hotare, pe care actualul sistem ii forteaza practic sa devina datornici, daca nu vin in tara ca sa isi plateasca taxele si impozitele locale. Si asta deoarece, desi in 2015 in Romania exista magazine online chiar si pentru masini sau locuinte, in schimb e complicat, daca nu imposibil, sa achiti online taxe de cateva zeci sau cel mult sute de lei. Pierd atat oamenii, care sunt pusi in situatia de a deveni datornici fara voie, cat si statul, care pierde sume insemnate de bani sau, in cel mai bun caz, ii incaseaza cu mare intarziere.

Citeste si: Gestul din cauza caruia se pierde peste un MILIARD de lei in fiecare an. Jumatate dintre romani ar putea sa il faca

Chiar daca nu exista nicio estimare precisa a numarului romanilor din diaspora, autoritatile spun ca ar fi 2,5 – 3 milioane. La ultimele alegeri au votat peste 377.000, deci cu siguranta vorbim de un numar mare de persoane care detin proprietati in tara si deci ar trebui sa plateasca taxe in fiecare an, dar nu o prea pot face. Si asta fiindca pentru a plati trebuie sa faca cel putin un drum la un ghiseu – fie ca sa achite, fie ca sa obtina datele de logare in ghiseul.ro, fara de care nu se poate plati online. Deci, in teorie, atunci cand vin in tara, romanii care muncesc peste hotare ar trebui sa sacrifice din timpul petrecut cu cei dragi ca sa stea la o coada la ghiseu pentru o chitanta sau o parola. Lucru care, in practica, e putin probabil sa se intample.

Pe de alta parte, 377.000 de oameni inseamna populatia unui judet, de pilda Sibiu sau Valcea. Ce s-ar intampla toti oamenii dintr-un judet al Romaniei nu si-ar mai putea achita taxele? Or exact asta se intampla cu romanii care muncesc peste hotare.

Chiar si asa, in 2014 s-au platit cu carduri Visa emise in afara tari echivalentul a 3,59 milioane lei 3,5 milioane lei in conturile administratiilor locale din Romania. Cum valoarea medie a unei plati facuta prin aceasta metoda este de 215 lei, rezulta ca ceva mai putin de 15.000 dintre milioanele de romani din diaspora si-au platit taxele cu cardul. O cifra care cu siguranta ar fi mai mare daca, pentru a isi plati online taxele, contribuabilii nu ar avea nevoie sa faca un drum pana la administratia fiscala ca sa isi ridice datele de acces in loc sa poata pur si simplu sa intre pe ghiseul.ro si sa achite ca in orice magazin online. Atentie: asta cu conditia ca proprietatile pentru care platesc acele taxe sa fie in localitati inrolate in ghiseul.ro. In caz contrar, acesti oameni sunt condamnati sa stea la coada la casierie.

Cele mai multe plati online de taxe facute de romani de peste hotare au fost efectuate cu carduri emise in Marea Britanie, Italia, SUA, Franta, Spania, Germania, Canada, Irlanda, Belgia si Norvegia. Pe lista apar insa si state mai exotice – taxele si impozitele din Romania au fost platite si cu carduri emise in Mexic, China, India, Corea de Sud, Thailanda, Noua Zeelanda, Singapore, Bahrein, Insulele Bermude sau Cambodgia.

Cat de mult s-ar castiga daca romanii care muncesc peste granita ar putea achita taxele pe Internet, cu cardul? Daca ar plati toti cei care s-au prezentat la vot la turul doi al alegerilor din noiembrie 2014 – despre care stim sigur ca sunt in diaspora si au peste 18 ani - la o valoare medie a unei plati de taxe si impozite locale realizate cu orice card de 357 lei rezulta o suma de aproape 135 milioane lei. Pare putin, dar de fapt valoarea totala a platilor facute prin ghiseul.ro in 2014 a fost de numai 14,7 milioane lei. Statul ar castiga deci de 10 ori mai multi bani ca pana acum din taxele achitate online, iar romanii care muncesc peste hotare ar scapa de o grija.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO