Cu cardul e mai bine. Bucatica de plastic care a salvat aproape 40.000 de romani in acest an de cozile de la ghiseu

25-03-2015 15:20


femeie care plateste online cu cardul

Cei mai multi dintre noi prefera sa aiba cat mai putin de-a face cu institutiile statului. Cum sa faci insa ca sa nu te trezesti cu datorii, dar nici sa nu pierzi timp cu cozi la casierii

Exista printre noi o categorie de cetateni mai speciali, care in fiecare an, in loc sa stea la rand la casierie ca sa isi achite taxele si impozitele, rezolva aceasta problema simplu si comod, fie din fata calculatorului, fie la POS. Iar acesti cetateni sunt din ce in ce mai multi de la an la an. Care este secretul lor?

Simplu: isi platesc taxele cu cardul. In 2010, aproximativ 128.000 de romani apelau la aceasta varianta, la ora actuala numarul lor se apropie de jumatate de milion. Cifrele arata clar ca tot mai multi contribuabili prefera varianta comoda si eleganta de a achita cu cardul - fie online, fie la POS, infochioscuri sau chiar in mall, unde in 2014 s-au amenajat locatii speciale – in loc sa achite la ghiseu.

Citeste si: Ultima coada din Romania supravietuieste de un sfert de secol

Mai precis, in 2010 se inregistrau 128,220 de tranzactii de plata cu cardul a taxelor si impozitelor, in valoare totala de 38,5 milioane lei. In urmatorul an valoarea lor aproape ca s-a dublat, pentru ca in 2014 sa se inregistreze 488,999 de tranzactii cu cardul, valorand 174,7 milioane lei. Si din in ce mai multe dintre aceste tranzactii se fac online, in fata calculatorului. In 2010, valoarea lor totala abia depasea un milion de lei, in vreme ce in 2014 a trecut de 25 de milioane, ceea ce arata clar ca romanii prefera sa interactioneze cat mai putin cu statul si, in masura posibilitatilor, sa o faca online.

Primele doua luni din 2015 arata ca si mai multi romani au ales platile din fata calculatorului. Mai exact, acesti contribuabili mai speciali au realizat aproape 40.000 de plati online de taxe si impozite catre autoritatile locale. Suma platilor facute pe Internet in aceasta perioada a depasit pragul de 10 milioane de lei, ceea ce inseamna peste 40% din taxele locale platite online in tot anul 2014.

In masura posibilitatilor, fiindca momentan numarul institutiilor care permit astfel de plati nu e foarte mare. In toata tara sunt 184 de primarii care accepta plata cu cardul si doar 112 care accepta ca aceasta plata sa se faca online, prin ghiseul.ro sau prin platforme proprii. E drept ca adunate, aceste primarii dau acces la plata pe Internet taxelor si impozitelor unui total de aproximativ 8,7 milioane de romani. Numarul romanilor care au carduri e chiar mai mare: potrivit datelor Bancii Nationale, la ora actuala sunt in circulatie 14,5 milioane de carduri. Si Internetul a ajuns deja in peste jumatate din gospodariile din Romania, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Iar pentru cei intimidati de calculatoare si Internet, plata cu cardul la POS sau la infochiosc e oricum preferabila celei cu bani gheata la ghiseu, duba inevitabila coada.

Ce avantaje au cei care platesc cu cardul? E mai confortabil si mai rapid. Poate fi chiar si mai ieftin, fiindca nu platesti comisioane, pe cand daca scoti bani de la bancomat ca sa achiti cash aproape sigur vei lasa cativa lei bancii. De asemenea, daca achiti online iti poti plati taxele si impozitele oricand si de oriunde, cu conditia sa ai un calculator legat la Internet si , desigur, un card. De asemenea, poti plati si pentru mai multe proprietati, chiar daca nu sunt in aceeasi localitate - cu conditia ca primariile respective sa accepte plata online a taxelor.

E drept ca si pentru plata online e nevoie de un drum la administratia locala. Unul singur, insa, ca sa va ridicati datele de acces cu care apoi puteti an de an sa intrati pe ghiseul.ro si sa va platiti taxele. Daca uitati user-ul si parola nu trebuie sa mergeti iar la administratie, ci doar sa cereti online sa va fie retrimise pe email, pe baza CNP-ului. Iar pe viitor ati putea scapa si de acest singur drum, daca legislatia va fi modificata ca sa puteti primi utilizatorul si parola si prin Internet banking.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO