Vodafone: in 28 de tari, autoritatile au cerut acces la datele abonatilor. De ce situatia din Romania e SECRETA
Gigantul international al comunicatiilor a dezvaluit ca in ultimul an, 28 de tari au cerut interceptarea unor convorbiri sau acces la datele utilizatorilor.
Vodafone a publicat raportul privind informatiile dezvaluite institutiilor de aplicare a legii din tarile unde opereaza, raport care acopera perioada 1 aprilie 2014-31 martie 2015. Compania spune ca este cel mai amplu demers de acest fel facut pana acum si ca in multe state, redactarea a avut “un potential de risc” pentru angajatii Vodafone. In opinia autorilor raportului, institutiile de stat si nu operatorii ar trebui sa publice astfel de informatii, pentru a demonstra ca sunt cu adevarat transparente.
Lista tarilor unde s-a cerut acces la datele sau convorbirile utilizatorilor include Albania, Congo, Ghana, Kenya, Qatar si Tanzania, dar si state europene – Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Ungaria si Romania.
In legatura cu tara noastra, raportul Vodafone precizeaza ca nu e permisa divulgarea de informatii precise sau de statistici legate de cererile facute de institutii ale statului, deoarece Codul de Procedura Penala e neclar in aceasta privinta. Cei de la Vodafone afirma ca au cerut autoritatilor lamuriri privind caracterul secret al acestor date, dar nu le-au primit. Astfel incat, “data fiind pozitia legala neclara si riscul potential pentru angajatii nostri implicati in redactarea raportului”, nu pot divulga informatii precise legata de cererile de date ale utilizatorilor facute de institutiile statului roman. E clar insa ca au existat asemenea cereri, altfel Romania nu ar figura in raport
In termeni mai generali, un purtator de cuvant al companiei a precizat, potrivit Bloomberg, ca in 6 dintre cele 28 de tari, autoritatile au acces direct la reteaua Vodafone – insa, din motive de securitate a angajatilor, nu s-a precizat care sunt respectivele state. De asemenea, unele tari ar fi cerut blocarea comunicatiilor – de pilda, in 2011 guvernul egiptean le-a cerut tuturor operatorilor, inclusiv Vodafone, sa isi inchida complet retelele.
Potrivit raportului, in Ungaria s-a cerut acces de peste 76.000 de ori la datele de comunicatii ale utilizatorilor, in Spania – de 43.500 de ori, in Italia – de 866.000 de ori. Pe de alta parte, in Franta au existat numai 3 cereri in acest sens si niciuna de interceptare a convorbirilor, deoarece nici macar nu este implementata tehnic o solutie de interceptare.
Potrivit definitiei din raport, accesul la datele de comunicatii inseamna ca autoritatile pot afla cat a durat un apel, de unde a fost facut si catre cine, dar si cine a vizitat un anumit site. “Din analiza acestor date se pot afla multe despre deplasarile unei persoane, despre preocuparile si relatiile sale”, se arata in document. Pe de alta parte, in tarile unde autoritatile au acces direct la date, nu mai este nevoie sa formuleze astfel de cereri catre operatori.
Vodafone mai precizeaza si ca retele sale sunt configurate astfel incat autoritatile dintr-o tara pot cere acces doar la datele stocate in statul respectiv.
Sursa: Pro TV
Etichete: comunicatii, interceptari, date, vodafone, servicii, secret, operator,
Dată publicare:
15-07-2015 14:49