Wikileaks: NSA a spionat contracte franceze de export si a interceptat convorbirile telefonice ale unor ministri francezi

Ultima actualizare: 03-07-2015 06:58
NSA, Agentia Nationala de Securitate SUA

NSA a interceptat convorbirile telefonice a doi ministri francezi si a practicat spionajul economic in Franta, potrivit mai multor documente obtinute de Wikileaks si publicate luni seara de cotidianul Liberation si site-ul Mediapart, informeaza AFP.

''Mai multe personalitati politice si inalti functionari francezi au fost ascultati in ultimii ani'', mentioneaza Liberation si Mediapart, referindu-se la actualul comisar european Pierre Moscovici, ministru al economiei in perioada mai 2012 - august 2014, si la François Baroin, ministru al bugetului si ulterior al economiei intre martie 2010 si mai 2012.

Mediapart citeaza o convorbire avuta in iulie 2012 de ministrul economiei francez din acea vreme, Pierre Moscovici, cu un senator socialist. Contactat de Mediapart, Moscovici s-a declarat ''profund socat'' de aceste dezvaluiri, relateaza Agerpres.

De asemenea, este amintit faptul ca NSA a practicat un ''spionaj economic masiv in Franta'', site-ul Mediapart punand sub semnul intrebarii anumite ''contracte comerciale pierdute de companiile franceze''.

Conform site-ului Wikileaks, actiunile de spionaj ale serviciilor de informatii americane au vizat domenii precum telecomunicatiile, productia de electricitate, petrolul, energia nucleara si energia regenerabila, tehnologiile de protectie a mediului si sanatatea.

''NSA urma sa intercepteze toate negocierile si toate contractele societatilor franceze estimate la cel putin 200 de milioane de dolari'', adauga Wikileaks.

La randul sau, publicatia Liberation estimeaza ca ''niciodata dovada unui spionaj economic masiv in Franta, orchestrat la cel mai inalt nivel de statul american, nu a fost stabilita atat de clar''.

Saptamana trecuta, presa franceza a publicat documente furnizate de site-ul Wikileaks potrivit carora serviciile secrete americane au spionat in ultimii zece ani Palatul Elysée (sediul presedintiei franceze), ministerele de Interne, de Externe, al Justitiei si al Apararii, Adunarea Nationala, precum si mai multe ambasade, cu ajutorul unei instalatii de interceptare a comunicatiilor, amplasata pe acoperisul ambasadei SUA la Paris.

Instalatii similare, apartinand Special Collection Service (SCS) - o unitate comuna a NSA si CIA, ar mai exista in alte circa 80 de state, dintre care 19 in Europa, in orase precum Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena si Varsovia.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!