Scandal mare in Polonia, dupa publicarea pe internet a unor interceptari. Mai multi ministri si consilieri au demisionat

Ultima actualizare: 14-06-2015 06:49

Demisii in lant in Polonia, dupa scurgerea pe internet a unor documente judiciare dintr-un scandal cu interceptari ilegale, devenit public anul trecut.

Presedintele Parlamentului, ministrul Sanatatii, cel al Sporturilor si ministrul Trezoreriei si-au prezentat demisiile miercuri seara. La fel au facut consilierul-sef al premierului si patru viceministri, precum si coordonatorul serviciilor speciale.

Politicienii au fost inregistrati in secret, in timp ce se aflau in restaurante din Varsovia, negociind intelegeri si promovari, in 2013 si 2014.

Astfel, presedintele demisionar al Parlamentului, care era atunci ministru de Externe, descria alianta cu Statele Unite in termeni obsceni si il numea pe premierul britanic David Cameron "incompetent". Scandalul vine cu patru luni inainte de alegeri, iar demisiile sunt o incercare a partidului aflat la guvernare, Platforma Civica, de a se salva de la infrangere.

Cei trei ministri care si-au prezentat demisiile sunt Bartosz Arlukowicz (sanatate), Andrzej Biernat (sport) si Wlodzimierz Karpinski (finante), a precizat premierul Ewa Kopacz intr-o declaratie de presa.

Un om de afaceri care a avut legaturi cu politica, Zbigniew Stonoga, a publicat in aceasta saptamana pe contul sau de Facebook 2.500 de pagini din dosarele anchetei asupra interceptarilor ilegale ale unor discutii compromitatoare intre personalitati de prim rang din viata politica si economica a tarii, printre care cei patru demisionari, scandal care a izbucnit anul trecut.

Afirmatiile putin amabile, inregistrate fara stirea interlocutorilor in restaurante din Varsovia, au dezvaluit o serie de opinii surprinzatoare, punand sub semnul indoielii alianta polono-americana si independenta bancii centrale. "In numele Platformei Civice va cer iertare", a declarat Ewa Kopacz.

Premierul Kopacz a mai spus ca vrea sa repare pagubele provocate de inregistrari si sa faca in asa fel incat ele sa nu devina punctul central al campaniei electorale. "In ultimele doua zile opinia publica s-a concentrat asupra interceptarilor ilegale, ceea ce are un efect negativ asupra functionarii statului", a mai afirmat ea.

De asemenea, sefa guvernului de la Varsovia si-a anuntat refuzul de a accepta raportul anual al procurorului general, Andrzej Seremet.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO