Fostul procuror DNA care a ajuns sa vanda tablouri false pe Internet. "Le zic ca le dau o mie, ca lucrarea-i o porcarie"

Ultima actualizare: 29-06-2015 07:05

Un procuror iesean – acelasi care, in urma cu ani buni, instrumenta dosarul care l-a adus dupa gratii pe Dan Voiculescu – este acum el insusi in centrul unui scandal legat de comertul cu opere de arta..

Procurorul Emilian Eva, care pana in decembrie anul trecut a facut parte din Directia Nationala Anticoruptie, a ajuns acum in vizorul fostilor sai colegi. El este acuzat ca s-ar fi ocupat cu vanzarea ilegala de tablouri si obiecte de arta si de patrimoniu si exista chiar suspiciunea ca o parte dintre lucrari erau false. Anchetatorii au facut perchezitii acasa la fostul procuror, dar si la biroul acestuia, si au prezentat interceptari din dosar.

Ce acuzatii i se aduc procurorului
Conform Agerpres, procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a fost pus sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile de catre DNA, in dosarul in care este acuzat ca ar fi tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

El este urmarit penal pentru operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia; executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, in scopuri comerciale sau daca au fost expuse in public; tainuire; folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Cine au fost complicii sai
DNA i-a identificat pe principalii furnizori ai procurorului Eva, in persoana lui Dan Nicolae Tesloianu, doctor la Spitalul Judetean "Sfantul Spiridon" din Iasi, cunoscut colectionar de arta de pe raza municipiului Iasi, precum si pe Tegzes Gabor, samsar de opere de arta, care isi desfasoara activitatea preponderent in zona Transilvaniei.

Procurorul a mai fost sprijinit de nepotul sau, Ioan Eva, asistent medical in cadrul Spitalului de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi; de fiica sa, Bianca Eva, studenta, precum si de fostul prieten al acesteia Alexandru Cretu.

Tablouri de 300.000 de euro
Potrivit documentelor de la dosar, Emilian Eva a achizitionat, in intervalul noiembrie 2014 - aprilie 2015, de la diverse persoane fizice, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-a lasat in custodie spre evaluare la Casa de licitatie "ARA ART" din Bucuresti.

Dintre acestea, 16 tablouri, semnate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Constantin Piliuta, A. Popp, Oszkar Nagy, Thorma Janos, Aurel Ciupe, au fost evaluate la suma totala de 81.600 de euro. In perioada ianuarie - februarie, procurorul Emilian Eva a postat prin intermediari, spre vanzare, pe site-ul OLX (cu mentiunea "tablouri originale/expertizate") 34 de tablouri (presupus a fi semnate sau executate de catre pictorii Octav Bancila, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Stefan Pelmus, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Stefan Popescu, Constantin Piliuta, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Baltatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Balasa, Jean Steriadi), solicitand suma totala de 51.800 de euro.

Ulterior, in perioada 4 februarie - 22 iunie 2015, procurorul a achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane fizice sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori/restauratori, si a valorificat sau a incercat sa valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri (semnate sau presupus a fi executate de catre pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi, Jean Cheller, Radu Daranga, Gheorghe Petrascu, Nicolae Darascu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Dan Hatmanu, Karoly Ferencz si Nicu Enea) au fost evaluate de catre Emilian Eva si intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei.

In data de 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Eva, a obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi un certificat de export si a trimis 3 tablouri in Marea Britanie, semnate Dimitrie Berea, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii. Potrivit DNA, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.


Interceptari: "Daca-ti iau Balasa ala, la cat mi-l dai?"
Potrivit documentelor, in 22 februarie 2015, Ioan Eva poarta o discutie telefonica cu Dan Nicolae Tesloianu, colectionar de opere de arta, iar de pe telefonul acestuia discutia este continuata de Emilian Eva. Procurorii arata ca din continutul discutiei rezulta ca cei doi negociau cumpararea de la terti prin intermediul procurorului, pentru Dan Tesloianu, respectiv cumpararea de catre Emilian Eva de la doctor, a doua picturi semnate ''Gheata'' si ''Balasa'', contra unor sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro.

"Tesloianu: Alo!
Eva Ioan: Ce faceti, domn doctor?
Tesloianu: Uite, acuma merg spre casa.
Eva Ioan: Haideti sa vi-l dau putin pe Emi la telefon.
Tesloianu: Da, da.
(in continuare, discutia se poarta intre Emilian Eva si Tesloianu n.n.)
(...)
Eva Emilian: Salut! Ce faci?
Tesloianu: Uite, acuma plec si eu spre casa.
Eva Emilian: Da? A cazut aia. Ăstia nu vor sa cedeze. Am stat acuma de vorba cu Ionut.
Tesloianu: Dar ce? Tu la ce te refereai?
Eva Emilian: La ala de Ghiata.
Tesloianu: Nu mai, dar n-are rost. Adica la pretul ala...
Eva Emilian: Auzi? Eu nu ma mai... daca-ti iau eu Balasa ala, la cat mi-l dai? Balasa, Sabin Balasa cu expertiza.
Tesloianu: Mai, nu mai stiu cat am trecut, cat am facut eu. Deci exact...
Eva Emilian: Nu mai ai hartia? Ca nu stiu, i-am lasat-o tot lui Ionut si n-o mai gaseste.
Tesloianu: Mai, eu stiu ca Balasa, ca pot sa-ti spun deschis, ca n-am niciun interes, cu tine nu fac afaceri, cu tot cu expertiza eu cred ca am dat 1.500. Eu asa zic. Noi l-am pus la 3000 sau 2000, ceva de genul asta. Eu asa zic ca am dat pe el. Dar ma mai uit o data, ca sa nu spun prostii. Eu cred ca asa am dat
".

Falsele falsuri
De asemenea, in documente, este redata si o convorbire telefonica de la aceeasi data intre Dan Tesloianu si Ioan Eva in cadrul careia colectionarul isi manifesta nemultumirea fata de procuror. Tesloianu il suspecta pe magistrat de faptul ca, in intelegere cu anumiti experti, catalogheaza anumite picturi remise prin intermediul nepotului spre comercializare de catre el, ca fiind neautentice pentru a le cumpara la preturi derizorii si pentru a le vinde, pe cale de consecinta, la preturi care sa-i aduca venituri substantiale lui Emilian Eva.

"Tesloianu : Am inteles. Mai, nu stiam, ca... ma tot suna, nu stiam de ce ma tot sunase si pe mine Emilian dimineata. De patru ori ma sunase. Cum i se pune lui pata, ca in esenta, ce vorbisem eu cu tine, ca hai sa vedem, ca poate ii dau eu, ca sa le dea o mie la astia si o sa vada el si o sa vada el dupa aia cum se intelege cu ei... Bai, zic, na, nu stiu...Zic eu n-am niciun ban, Emilian. Dar fii atent, ramane intre noi discutia, ca sa nu...
Ioan Eva: Pai da, aia-i problema, ca daca... acum nu mai pot sa fac nimica, ca...
Tesloianu: Dar el oricum voia la pocneala, adica sa ia el o mie de euro, sa le dea la astia o mie de euro, pe urma sa trimit eu, sa iau lucrarea, s-o duc la madam Arama, sa spuna madam Arama ca de fapt, lucrarea este falsa si el sa zica "Bai, v-am dat o mie si cu asta basta!" Sau ceva de genul asta, cam asta era... intelegi, adica a adus lucrarea, eu o duc la expertiza, la expertiza spune ca-i falsa si atunci sa zica astia ca le dau o mie, ceva de genul asta. Nu stiu, a zis ca a vorbit si cu tine sau ca nu stiu ce ti-a propus tie, habar n-am, na...
(...)
Tesloianu: Si na, am plecat azi de dimineata, m-a sunat de patru ori. Bai, sigur are.. ca am facut legatura cu ce mi-ai zis, stii ca tu mi-ai zis ... el ma sunase ultima data la... noua (?), stii? Si mi-a zis ca "Hai, bai, uite ca mi-a venit o idee, ca mie imi place... Bai, dar magarii vor doua mii si ceva de euro, eu n-am de unde sa-ti dau atatia, dar uite ca ii dau eu o mie de euro lui Ionut sa mi-o aduca, o duci tu la una care-i experta ta, ii spune ca nu-i adevarata lucrarea si eu le spun ca... le zic ca le dau o mie, ca lucrarea-i o porcarie si asa..."I-am zis, 'bai Emilian, eu nu pot sa...In primul rand, zic, nu pot sa-i spun unei experte sa-mi dea o hartie la mana, adica, ca nu-i adevarata lucrarea, stii?' Ca zic, na... pana mea, adica iti dai seama, asa... Zic, nu stiu, adica mai bine ii explic ca lucrarea s-a dat, adica cel mai sfant, din punctul meu de vedere, stii?
Ioan Eva : Asa e...
Tesloianu: Bai, n-am fost... Te trezesti ca-ti face, adica pot sa spun... iti dai seama, el voia sa incerce exact ceea ce a vrut sa incerce prima data, adica poate ia lucrarile, da o suma de bani de cacat pe ele, dupa care le... (...) si dupa aia eventual sa bage un text ca de fapt lucrarea-i falsa si cum ar veni, ce vor astia? Adica sa mai faca eventual si galagie ca i-a dat o lucrare falsa si eventual sa o obtina gratis, stii, cum mi-a spus si mie dupa doua lucrari, parca... fac si ei, parca i le-am dat... Tu stii foarte bine discutiile si cu alealalte de la Bucuresti, ca-s false... Pai na, tu le-ai luat, nu te-am obligat eu sa le iei, adica na... fac si eu... I-am zis ca cel mai sfant, dom'le, lucrarea deja e data, in fond oamenilor ... desi el a stiut ca voia sa vanda, doar nu voiau sa faca cadou. Deci au gasit intre timp un cumparator. Care-i problema?
Ioan Eva: Imhi... Da, dar sa nu cumva sa afle vreodata ca noi am asa... ca ma muta, ne muta pe amandoi din Iasi, cred ca.
(...)
Tesloianu:Trebuie sa se obisnuiasca si el cu ideea ca.. intr-un fel, ca... are impresia ca gata, treaba-i... Deci, el isi facuse planul: iti da tie o mie de euro, ii aduci lucrarea, eu vorbesc cu o experta care sa spuna - cu Ivona Arama - care sa spuna ca-i falsa lucrarea, el zice, vai, sa zicem mersi ca a dat o mie de euro, ca e o lucrare falsa si lasati-ma in pace s.a.m.d., adica na, tre' si el sa se obisnuiasca cu ideea ca nu se poate numai asa, adica numai cu smecherii de genul asta, stii? Care na, pana la urma nici nu sunt corecte, adica iti spun deschis, ca oricum n-am fi facut ce voia el, adica sa ma apuc sa ma duc eu la cineva care sa spuna ca lucrarea-i falsa. Eu acuma i-am spus: "Bine, bai Emilian, si daca-i falsa, oamenii o sa-ti spuna in fata: Bine, dom'le, da-mi lucrarea inapoi si poftim o mie de euro! Ei, nu, ca nu mai... ca dati iti dau o mie, n-o sa mai imi dai tu o mie de euro inapoi!
".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO