Thailanda - tara loviturilor de stat. Turistii incep sa ocoleasca Bangkokul, in timp ce localnicii isi fac selfie cu soldatii

Thailanda

In cele mai multe capitale, imaginile cu soldati inarmati, vehicule militare si blocade pe strazi - in traducere, o lovitura militara de stat - ar fi o cauza serioasa de alarmare. Insa Bangkok nu este un oras obisnuit.

CNN scrie ca din 1932 - anul in care Thailanda a devenit o monarhie constitutionala - s-au produs cel putin 18 lovituri de stat sau incercari de lovituri militare de stat. De asemenea, din noiembrie 2013, in Bangkok au fost numeroase proteste violente, din cauza populatiei impartita in doua tabere, fata de conducerea tarii. Prin urmare, locuitorii Thailandei nu sunt foarte surprinsi de aceste noi evenimente.

Armata thailandeza a decis joi suspendarea Constitutiei si demiterea Guvernului de la Bangkok, in ceea ce analistii considera a fi o lovitura de stat militara, dupa o criza politica care dureaza de 7 luni.

In ciuda acestei stari neobisnuite, CNN precizeaza ca viata acestei metropole nu parea sa se fi schimbat in mod dramatic. Dimineata a inceput in mod normal, cu obisnuitele blocaje in traficul auto si copii inghesuiti in autobuzele scolare. Pe strazile cele mai populare din oras putea fi vazuri localnici care le faceau fotografii soldatilor inarmati pana in dinti. Mai mult decat atat,  unii mai indrazneti isi faceau chiar poze de tip selfie cu acei militari.

Insa pentru turistii internationali care ajung in Thailanda, situatia nu este tocmai ideala. Protestele stradale, atacurile cu grenade si legea martiala nu reprezinta o atmosfera in care un strain se poate relaxa. Desi unii turisti au declarat pentru CNN ca este usor pentru ei sa evite protestele - daca urmaresc stirile - in ultimele luni de zile multi au ales sa evite Bangkokul din cauza evenimentelor tumultoase. In schimb, s-au indreptat catre alte locuri populare precum Chiang Mai, Koh Samui sau Phuket. Drep urmare, hotelurile din Bangkok au raportat pierderi, incepand cu prima parte a anului 2014, situatie care afecteaza toata Thailanda la nivel general, in ceea ce priveste turismul.

Citește și
Yingluck Shinawatra
Premierul Thailandei a fost destituit de catre Curtea Constitutionala. Motivul: abuz de putere
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Rata de ocupare a hotelurilor a cazut la 55,2 % in primul trimestru al anului 2014, in comparatie cu 79,7 % in perioada similara a anului 2013.

Turistii romani din Thailanda

Ministerul de Externe al Romaniei a precizat ca, pana in prezent, nu au fost semnalate cazuri de cetateni romani aflati in situatii deosebite pe teritoriul Thailandei, unde a avut loc, joi, o lovitura de stat. "Ambasada Romaniei in Regatul Thailandei informeaza ca, pana in prezent, nu au fost semnalate cazuri de cetateni romani aflati in situatii deosebite pe teritoriul acestei tari", se arata in raspunsul MAE. "Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Bangkok mentin contactul permanent cu autoritatile thailandeze si sunt pregatiti sa acorde asistenta consulara de specialitate, in limita competentelor legale, daca situatia o va impune", mai precizeaza Ministerul de Externe.

Totodata, MAE recomanda tuturor cetatenilor care se afla pe teritoriul Thailandei sau care doresc sa calatoreasca in aceasta tara sa consulte site-urile de specialitate, precum si pagina de internet www.mae.ro, pentru informatii actualizate. Ministerul de Externe mai recomanda contactarea Ambasadei Romaniei la Bangkok, pentru inregistrarea prezentei pe teritoriul acestei tari. De asemenea, pe site-ul MAE a fost postata o atentionare de calatorie pentru informarea cetatenilor romani cu privire la situatia de securitate.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe ii informeaza pe cetatenii romani asupra faptului ca in capitala Bangkok au loc manifestari organizate de opozitie impotriva guvernului. Cetatenii romani care se afla in Thailanda sau doresc sa se deplaseze in aceasta tara, sunt sfatuiti sa evite zonele in care au loc demonstratii, sa manifeste atentie sporita in locurile publice, inclusiv in zonele turistice si sa evite sa iasa din casa dupa ora 22.00.

In acelasi timp, MAE recomanda evitarea calatoriilor in provinciile din sudul extrem al tarii: Pattani, Narathiwat, Yala si Songkhla, precum si granita cu Myanmarul si zona templului Preah Vihear (Khao Phra Wiharn), precizand ca in aceste teritorii climatul de securitate este "deosebit de volatil si turistii se pot expune riscului de a fi victime colaterale ale actelor de violenta". Totodata, cetatenii romani sunt sfatuiti sa nu efectueze deplasari in Regatul Thailanda, daca acestea nu sunt necesare.

Primele masuri dupa impunerea legii martiale

In prezent, puterea militara din Thailanda a interzis unui numar de 155 de persoane sa paraseasca tara, inclusiv fostului premier Yingluck Shinawatra, iar peste 100 de reprezentanti politici au fost convocati de catre militari, relateaza AFP. "In total, 155 de persoane au interdictia de a calatori in strainatate fara autorizatie" din partea noului regim militar, "in scopul mentinerii pacii si ordinii", a declarat un purtator de cuvant militar la televiziune. Pe de alta parte, fostul premier Yingluck Shinawatra, destituita din functie de catre justitie, s-a prezentat vineri la convocarea de catre junta, la o zi dupa o lovitura de stat. "Ea a sosit", a declarat pentru presa Wim Rungwattanajinda, un colaborator al fostului premier. Yingluck Shinawatra s-a prezentat, la fel ca Niwattumrong Boonsongpaisan, care a asigurat interimatul dupa ce aceasta a fost destituita de justitie la 7 mai.

Astfel, ea nu i se va putea alatura fratului sau Thaksin Shinawatra, exilat dupa ce a cazut victima unui puci in 2006 si condamnat, ulterior, pentru deturnare de fonduri. Pe retele de socializare circulau zvonuri cu privire la plecarea acesteia in strainatate

In total, peste 100 de reprezentanti politici atat din cadrul Partidului Puea Thai (fost guvernamental), cat si din cadrul Partidului Democrat (opozitie) au fost convocati vineri de catre autorii loviturii de stat condamnate de catre comunitatea internationala. Aproximativ 30 de tineri thailandezi au incalcat interdictiile impuse de junta si au manifestat in fata Monumentului Democratiei, potrivit unui fotograf AFP. Militarii i-au ignorat.

Bangkokul era calm, fara ca pe strazi sa fie prezente tancuri, ca in 2006. in schimb, toate scolile erau inchise. Numerosi militari se aflau in jurul sediului Guvernului, evacuat de mai multe luni, in timp ce ultimii manifestanti de opozitie, multumiti de acest puci pe care si-l doreau, isi strangeau corturile, potrivit unor jurnalisti AFP.

Dupa aproximativ trei zile de lege martiala, instituita, potrivit armatei, cu scopul de a obliga la un dialog intre actorii civili implicati in criza politica, puternicul sef al fortelor aeriene, generalul Prayut Chan-O-Cha, a declarat joi ca lovitura de stat este necesara "pentru ca tara sa revina la normal".

Thailanda - tara loviturilor de stat

Seful fortelor armate terestre din Thailanda, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anuntat o lovitura de stat, joi, intr-o declaratie televizata, dupa sapte luni de criza politica, relateaza AFP. "Pentru ca aceasta tara sa revina la normal", fortele armate "trebuie sa preia puterea incepand cu 22 mai, ora 16.30" (12.30 ora Romaniei), a precizat el. Generalul, care a declarat legea martiala marti, a invocat violentele din tara care s-au soldat cu 28 de morti de la inceputul crizei, in toamna. "Toti thailandezii trebuie sa ramana calmi si functionarii trebuie sa continue sa lucreze ca de obicei", a adaugat el.

Anuntul televizat are loc dupa a doua sesiune de negocieri intre principalii actori ai crizei, destinata gasirii unui compromis. Liderii manifestantilor celor doua tabere au fost luati de la locul reuniunii in vehicule militare, sub paza, chiar inainte de anuntarea loviturii de stat, potrivit martorilor oculari.

Armata le-a ordonat manifestantilor din ambele tabere, care campeaza la Bangkok, sa se intoarca acasa si a interzis orice reuniune de peste 5 persoane. Manifestantii au inceput sa se supuna in cursul serii. Noul Consiliu a suspendat Constitutia, dar a decis sa mentina Senatul, precizand ca acest lucru le-ar permite sa "conduca tara in fara forta".

Dupa mai putin de trei zile de la instaurarea legii martiale, destinate, potrivit armatei, sa forteze dialogul actorilor civili ai crizei politice, puternicul sef al fortelor terestre, generalul Prayut Chan-O-Cha, a aparut in cursul dupa-amiezii la televiziune pentru a explica faptul ca o lovitura de stat este necesara, "pentru ca tara sa revina la normal". Generalul a invocat violenta din tara, care s-a soldat cu 28 de morti de la inceputul crizei in toamna, majoritatea in timpul aruncarilor de grenade la Bangkok pentru reprimarea manifestantilor. "Toti thailandezii trebuie sa ramana calmi si functionarii trebuie sa continue sa lucreze ca de obicei", a adaugat el.

Au fost insa impuse restrictii de circulatie in toata tara incepand cu noaptea de joi spre vineri. "Nu imi place acest lucru ... imi traiesc viata de la o zi la alta", a declarat Fuangfaa, o vanzatoare ambulanta contrariata de efectele restrictiilor de circulatie asupra micii sale afaceri.

Toate televiziunile si radiourile au fost nevoite sa isi intrerupa programele si sa difuzeze buletine ale noului regim militar. "Pentru a oferi informatii exacte populatiei", a citit un purtator de cuvant militar la televiziune, care nu mai prezinta decat fotografiile militarilor pe fond alb intre doua comunicate citite de un militar la o masa.

Thailanda s-a confruntat cu 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat in 80 de ani. Ultima dateaza din 2006, impotriva fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra, si a antrenat o serie de crize politice care au scos in strada inamicii si sustinatorii miliardarului, care ramane, in pofida exilului sau, factorul de diviziune al tarii.

Criza actuala nu este decat ultima tresarire. Ea a inceput in toamna cu manifestatii care cereau plecarea surorii sale Yingluck, premier din 2011. Ea a fost destituita de justitie la inceputul lui mai, dar Guvernul interimar i-a supravietuit, contestat de opozitie. Anuntul loviturii de stat de joi a avut loc la doua ore dupa reluarea negocierilor intre partidele politice inamice si conducatoare ale manifestantilor din cele doua tabere intr-un complex militar din capitala sub atenta supraveghere.

Cu putin timp inainte, confuzia a domnit in randul jurnalistilor aflati la fata locului cand liderii politici ai celor doua tabere au fost scosi sub escorta militara din sala de negocieri si imbarcati in vehicule militare. Locul unde se afla premierul interimar Niwattumrong Boonsongpaisan, reprezentat de ministri la negocieri, nu este cunoscut si niciun reprezentant al diversilor actori nu a putut fi contactat.

Armata a instaurat, marti, legea martiala, denuntata de unii drept un puci. Aceasta conferea deja puteri extinse armatei. Aceasta din urma asigura ca nu incearca decat sa gaseasca o iesire din criza, fara sa vrea sa profite de situatie pentru o lovitura de stat. "Situatia ma ingrijoreaza si nu pot sa las lucrurile sa continue fara o solutie", a declarat in deschiderea sedintei de negocieri generaul Prayut. "Lovitura de stat nu este o solutie pentru orice criza. Ea va deveni criza", se ingrijoreaza Pavin Chachavalpongpun, de la universitatea din Kyoto, in Japonia.

Camasile rosii, puternica miscare proguvernamentala ai carei sustinatori manifesta intr-o periferie din Bangkok, ar putea sa reactioneze, chiar daca manifestantii lor s-au dispersat. In timpul negocierilor, liderul Camasilor Rosii, Jatuporn Prompan, a propus un referendum national despre o optiune mai buna pentru iesirea din criza. Dar cele doua tabere, care au acceptat sa se aseze la aceeasi masa pentru prima data in sapte luni de criza, pareau ireconciliabile. Sustinatorii Guvernului insistau asupra necesitatii unor alegeri cat mai repede, cele din februarie fiind invalidate de justitie din cauza perturbarii lor de catre manifestanti.

Manifestantii voiau un premier "neutru", numit de Senat, in absenta Camerei inferioare a Parlamentului, dizolvata in decembrie.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Legea martiala in Thailanda. Armata decreteaza cenzura mass-media:
Legea martiala in Thailanda. Armata decreteaza cenzura mass-media: "Nu este o lovitura de stat". Reactia MAE

Armata thailandeza a decretat marti legea martiala in regat, care in decursul mai multor luni este afectat de o criza politica grava si manifestatii antiguvernamentale, soldate cu 28 de morti si sute de raniti, relateaza AFP.

Premierul Thailandei a fost destituit de catre Curtea Constitutionala. Motivul: abuz de putere
Premierul Thailandei a fost destituit de catre Curtea Constitutionala. Motivul: abuz de putere

Premierul thailandez Yingluck Shinawatra a fost destituita din functie miercuri de catre Curtea Constitutionala, care a gasit-o vinovata de abuz de putere.

Revolta in Thailanda. Premierul dizolva Parlamentul, dar fara efect asupra manifestantilor
Revolta in Thailanda. Premierul dizolva Parlamentul, dar fara efect asupra manifestantilor

Premierul thailandez a anuntat, luni, dizolvarea Parlamentului si convocarea de alegeri "cat mai repede" pentru a incerca sa scoata tara din criza politica profunda.

Manifestatii violente in Thailanda pentru demiterea Guvernului. MAE avertizeaza turistii romani
Manifestatii violente in Thailanda pentru demiterea Guvernului. MAE avertizeaza turistii romani

In Bangkok, mobilizarea populatiei impotriva sefului Guvernului, Yingluck Shinawatra, si a fratelui sau, Thaksin - un fost premier inlaturat de la putere in urma unei lovituri de stat, in 2006 - dureaza deja de o luna.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.