Legea martiala in Thailanda. Armata decreteaza cenzura mass-media: "Nu este o lovitura de stat". Reactia MAE
Armata thailandeza a decretat marti legea martiala in regat, care in decursul mai multor luni este afectat de o criza politica grava si manifestatii antiguvernamentale, soldate cu 28 de morti si sute de raniti, relateaza AFP.
"Instaurarea legii martiale nu este o lovitura de stat", ci are scopul de a "restabili ordinea publica si pacea", a asigurat armata intr-un anunt facut la o televiziune controlata de militari.
"Populatia trebuie sa-si traiasca viata normal in continuare", au indemnat fortele militare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un consilier guvernamental a declarat ulterior ca Guvernul interimar nu a fost consultat cu privire la aceasta decizie si isi va pastra atributiile.
"Guvernul interimar va continua sa existe", a subliniat el.
Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat ca Thailanda este in pragul unui razboi civil. "Ne temem de tendintele spre razboi civil", a afirmat Tarit Pengdith, seful Departamentului thailandez pentru anchete speciale.
"Armata interzice tuturor media sa raporteze sau sa distribuie orice informatie si orice fotografie daunatoare securitatii nationale", a precizat generalul Prayut Chan-O-Cha, potrivit The Guardian.
Washingtonul avertizeaza ca legea martiala decretata in Thailanda trebuie sa fie "temporara"
Legea martiala decretata de catre armata thailandeza este necesar sa aiba un caracter "temporar" si sa nu afecteze democratia, au avertizat luni seara Statele Unite, relateaza AFP.
"Toate partile trebuie sa respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare", a declarat, citata intr-un comunicat, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jen Psaki, care a exprimat totodata ingrijorarea Washingtonului fata de criza politica din Thailanda.
"Asteptam din partea armatei sa-si respecte angajamentul de a da acestei masuri un caracter temporar, pentru a impiedica violenta si de a nu submina institutiile democratice", a subliniat ea.
"Statele Unite cred ferm ca toate partile implicate este necesar sa coopereze pentru a-si solutiona diferendele prin dialog (...). Aceasta evolutie subliniaza nevoia organizarii unor alegeri pentru stabilirea vointei poporului thailandez", a adaugat Psaki.
Japonia, ingrijorata de situatia din Thailanda
Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez a exprimat marti "ingrijorari mari" din partea autoritatilor de la Tokyo fata de evenimentele din Thailanda, o tara in care Japonia investeste masiv.
"Avem ingrijorari mari fata de situatia din Thailanda", a declarat Yoshihide Suga pentru presa. "Indemnam inca o data toate partile vizate sa actioneze cu retinere si fara sa recurga la violenta".
"Speram ca diferentele intre parti sa fie solutionate pasnic si democratic", a adaugat purtatorul de cuvant.
Japonia este unul dintre principalii investitoti in Thailanda, o economie-pivot in randul tarilor din Asia de Sud-Est aflate in plina dezvoltare. Tokyo este cu atat mai interesata de aceasta regiune, cu cat ea ii permite sa-si alimenteze propria crestere economica fara sa recurga la China, cu care Japonia intretine relatii dificile.
MAE, apel catre cetatenii romani
Ministerul nostru de externe le cere cetatenilor romani sa se informeze in prealabil daca vor sa calatoreasca in aceasta tara.
"Armata a mobilizat trupe in punctele cheie ale capitalei Bankok, traficul se desfasoara cu dificultate si unele autostrazi sunt blocate", se precizeaza in comunicatul MAE.
Totusi, pana acum n-au fost semnalate violente. Informatii actualizate despre situatia din Thailanda pot fi gasite si pe site-ul ministerului.