Manifestatii violente in Thailanda pentru demiterea Guvernului. MAE avertizeaza turistii romani

Thailanda

In Bangkok, mobilizarea populatiei impotriva sefului Guvernului, Yingluck Shinawatra, si a fratelui sau, Thaksin - un fost premier inlaturat de la putere in urma unei lovituri de stat, in 2006 - dureaza deja de o luna.

Manifestatiile s-au intensificat in ultimele zile. Vineri, protestatarii, care au respins oferta de dialog lansata de Yingluck, ocupau cladirile unor institutii oficiale, inclusiv cea a Miniserului Finantelor.

Tot vineri, manifestantii care cereau plecarea Guvernului thailandez au intrat cu forta in sediul armatei terestre, solicitand militarilor sa li se alature, relateaza AFP. "Manifestantii au fortat poarta de intrare la ora locala 12.10 (07.10, ora Romaniei) si sunt acum in cartierul general al armatei terestre", in centrul istoric al Bangkokului, capitala Thailandei, a anuntat pentru AFP un purtator de cuvant al armatei, precizand ca seful fortelor terestre nu era prezent in acest moment.

Potrivit unei jurnaliste a AFP, mii de persoane au intrat atunci in complex, dar nu si in cladiri.

"Vrem sa aratam armatei ca poporul este puternic si curajos (...). Vrem sa vedem daca armata va trece de partea poporului", a declarat unul dintre liderii manifestantilor, Amorn Amornrattananont.

Citește și
franta
Proteste in Franta fata de proiectul de lege prin care cei prinsi la prostituate vor fi amendati
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Noi nu vrem (sa facem) o lovitura de stat militara", a adaugat el.

Premierul thailandez Yingluck Shinawatra a supravietuit, joi, unei motiuni de cenzura in Parlament. "Premerul Yingluck a obtinut votul de incredere", a declarat presedintele Parlamentului, Somsak Kiatsuranont.

In total, 297 de deputati au votat impotriva si 134 pentru. Doi deputati s-au abtinut, iar cinci nu au votat.

Minoritar in Parlament in fata partidului guvernamental Puea Thai, Partidul Democrat, care nu a mai castigat alegerile de aproape 20 de ani, nu avea nicio sansa sa obtina adoptarea motiunii, cu exceptia situatiei in care avea loc o dezertare in masa a membrilor Puea Thai.

Acest vot a avut loc in timp ce manifestantii au promis sa asedieze din nou ministerele, dupa ce au ocupat cateva dintre ele in ultimele zile. Mii de oameni au cerut demisia Guvernului thailandez, intr-o contestare fara precedent de la criza politica sangeroasa din 2010.

"Jos Guvernul!"

Manifestantii din Thailanda cer plecarea sefului Guvernului, Yingluck Shinawatra, si pentru ca il urasc pe fratele sau, Thaksin - prim-ministru inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat in 2006 - si care ramane, in pofida exilului, un personaj la fel de iubit pe cat este de detestat in regat.

Furia manifestantilor a fost declansata de o lege de amnistie, despre care ei afirma ca a fost creata special pentru Thaksin, condamnat la doi ani de inchisoare. Respingerea ei in Senat nu a calmat opozantii, care vor distrugerea clanului Thaksin.

Societatea thailandeza este profund divizata intre masele rurale si cele urbane, defavorizate, din nordul si nord-estul tarii, reprezentate de miscarea "camasile rosii", loiale lui Thaksin, si elitele capitalei care graviteaza in jurul palatului regal si care vad il vad ca pe o amenintare pentru monarhie.

Mai multe mii de "camasi rosii" s-au reunit de duminica pe un stadion din Bangkok, pentru a sustine Guvernul.

Manifestatiile de la Bangkok s-au extins catre alte orase din Thailanda

Miile de manifestanti thailandezi care cer plecarea de la putere a Guvernului si-au extins actiunile catre alte orase din Thailanda, care au aderat la o miscare fara precedent de la criza politica sangeroasa din 2010, relateaza AFP.

Mai multe manifestatii au avut loc recent in orase din sudul tarii, un bastion al Partidului Democrat, principalul partid de opozitie, inclusiv pe Insula Phuket, frecventata de numerosi turisti.

La Bangkok, manifestantii au dat asigurari ca victoria lor este o chestiune de "zile". "Suntem foarte optimisti si cred ca vom obtine victoria in cateva zile", a oferit asigurari pentru presa Suthep Thaugsuban, un lider al Partidului Democrat, in timp ce pleca de la Ministerul Finantelor, devenit de facto sediul central al actiunilor de protest si singura institutie guvernamentala ocupata de catre manifestanti.

Yingluck Shinawatra a declarat ca este pregatita sa discute cu Suthep Thaugsuban si a reafirmat ca statul nu va "recurge la violenta". "Exista doar o democratie si un Guvern ales, nu regimul Thaksin", a spus ea, respingand acuzatiile opozantilor potrivit carora premierul ar fi marioneta fratelui sau.

Thailanda este divizata intre mase rurale si urbane defavorizate din nordul si nord-estul tarii, reprezentate de miscarea "camasilor rosii", loiale lui Thaksin, si elitele din capitala, care graviteaza in jurul palatului regal si il considera ca o amenintare pentru monarhie.

MAE atentioneaza romanii care doresc sa calatoreasca in Thailanda in legatura cu demonstratii

Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Thailanda asupra faptului ca, in prezent, au loc demonstratii antiguvernamentale din aceasta tara, care pot degenera in violente.

Conform unui comunicat MAE, autoritatile thailandeze au instituit masuri pentru mentinerea ordinii publice in Bangkok, precum si pentru zonele din imediata apropiere a capitalei (Nonthaburi, districtul Bang Phli din Samut Prakan si cartierul Lat Lum Kaeo din Pathum Thani).

Cetatenii romani care se afla in Thailanda sau doresc sa se deplaseze in aceasta tara sunt sfatuiti sa evite zonele in care au loc demonstratii si sa manifeste atentie sporita in locurile publice, inclusiv in zonele turistice.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite implicarea in demonstratiile care au loc in aceasta perioada, precum si sa urmareasca permanent recomandarile autoritatilor locale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Motiunea de demitere a guvernului din Kiev a cazut, insa opozitia nu renunta la proteste
Motiunea de demitere a guvernului din Kiev a cazut, insa opozitia nu renunta la proteste

Opozitia ucraineana ramane mobilizata, chiar si dupa esecul unei motiuni de neincredere in Parlament. Peste 20.000 de manifestanti au fost marti-noapte in Piata Independentei, cerand demisia Guvernului si repunerea Ucrainei pe drumul catre Europa.

Proteste in Franta fata de proiectul de lege prin care cei prinsi la prostituate vor fi amendati
Proteste in Franta fata de proiectul de lege prin care cei prinsi la prostituate vor fi amendati

Un grup de barbati din Franta protesteaza fata de un proiect de lege ajuns pe masa guvernului prin care cei prinsi ca apeleaza la serviciile unei prostituate vor fi amendati.

Lupte de strada la protestul privind cresterea taxelor in Franta. Sase persoane au fost ranite
Lupte de strada la protestul privind cresterea taxelor in Franta. Sase persoane au fost ranite

Un protest impotriva cresterii taxelor s-a terminat cu lupte de strada intr-un mic oras din regiunea franceza Bretania.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.