Milioane de oameni au vazut minunea: un star a salvat mii de copii. Povestea unui fotbalist cu suflet nobil

George Weah

Este unul dintre cei mai buni jucatori africani din istorie - George Weah. Atacantul a fost descoperit de Wenger, in perioada Monaco, si a devenit un star international dupa transferul la Milan.

Weah este un exemplu ca saracia poate tine loc de foame, iar cu motivatie si talent poti deveni un model pentru milioane de oameni.

Totul a inceput in Liberia, unde un copil dintr-o familie extrem de saraca incepea sa se joace cu mingi improvizate, undeva langa o mlastina. Despre locuitorii acelei zone se spunea ca sunt cei mai saraci din tara, iar despre tara lor - ca este una dintre cele mai sarace din intreaga Africa. Autoritatile aveau un program national de chemare a copiilor la fotbal, cu conditia ca parintii sa-i lase si la scoala - Weah a avut noroc, iar parintii lui au avut mintea deschisa pentru progres.

La 15 ani era deja un golgheter la o mica echipa de juniori si se tinea in continuare de scoala, insa norocul venea pentru el abia cativa ani mai tarziu. In 1987, cand avea 21 de ani, juca deja in strainatate, in Camerun. La Tonnerre Yaounde l-a vazut si Wenger, tot acolo unde au fost descoperiti Roger Milla sau Rigobert Song.

 

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In 1988, visul francez devenea realitate pentru saracul din Liberia - ajungea la AS Monaco. Wenger facea sedinte speciale de pregatire cu el, pentru a se adapta stilului de joc si ca sa-si faca prieteni in vestiar. Intre timp, Monaco se batea mereu la titlu, dar rata mereu la doar cateva puncte castigarea unui nou trofeu. Cel mai frumos moment pentru weah a fost finala Cupei Frantei (1991), castigata de ai sai in minutul 90, in fata lui OM. Apoi a venit o finala pierduta - Werder castiga Cupa Cupelor (UEFA) in 1992 chiar in fata lui Monaco. Weah a macat in acel sezon de patru ori in Liga, apoi PSG ii facea ofera. Alegea sa plece de langa Wenger, dupa un sezon - 1992 - in care marcase de 22 de ori pentru francezi.

 

Cand seicii nu erau seici

PSG da lovitura si il primeste cu bratele deschise pentru urmatoarele trei sezoane. La Paris, Weah era deja un jucator complet - avea 25 de ani, viteza, forta si ambitie. Golurile sale au dus-o pe PSG pana in semifinalele Cupei UEFA, in '93. Atunci el a iesit golgheterul echipei si a marcat de 7 ori in Europa. In campionatul Frantei a ajutat-o pe PSG sa termine de doua ori pe locul doi, iar in 1994, francezii au iesit campioni. Tot la nivel national, cu el in teren, PSG a mai cucerit doua Cupe ale Frantei si o Cupa a Ligii.

Meciul carierei

Weah devenea deja o legenda pentru Franta si un model pentru africani. In 1995 facea meciul carierei. PSG juca in Champions League, dupa ce luase campionatul in Franta, si castiga grupa cu sase victorii pe linie. Apoi o elimina pe Barcelona si o intalnea pe AC Milan in semifinale. Italienii au castigat la Paris cu 1-0, in prelungiri, apoi cu 2-0 in Italia. Remarcatul a fost acelasi George Weah, care jucase meciul vietii, chiar pe San Siro. Maldini vorbea despre el ca fiind unul dintre cei mai buni atacanti pe care i-a intalnit. Si era. Desi a ratat prezenta in finala CL, Weah a iesit golgheretul competitiei, cu 7 goluri. La cateva saptamani, AC Milan anunta ca a facut un transfer de senzatie - George Weah - momentul cel mai fericit din cariera aficanului.

 

 

Sarbatoare nationala

Pentru sezonul sau de vis, Weah a fost ales cel mai bun jucator african, cel mai bun jucator din Europa si FIFA World Player (actualul Balon de Aur, din 2010). Imediat ce a castigat Balonul de Aur, a mers acasa, in Liberia, si a aratat tuturor copiilor ca a ajuns cineva, ca poate fi model pentru ei. In tara sa natala, de la mlastina langa care crescuse pana pe strazile pavate era sarbatoare nationala. Peste ani, Weah a devenit 'jucatorul african al secolului', acceasi distinctie primita si de Pele - America de Sud si de Cruijff - Europa.

Finalul carierei

A ajuns la Milan in 1995, cand avea deja 29 de ani. A inceput sa joace titular si a petrecut cinci sezoane in Italia - unde a castigat de doua ori campionatul. In 2000 a fost cedat la Chelsea, apoi a prins cateva meciuri si in tricoul nou-promovatei Manchester City. Dupa o jumatate de sezon la Marseille, cariera lui George Weah s-a terminat la Al Jazira, in Emirate. Cand a tras linie, in 2003, Weah avea 37 de ani si castigase tot ce se putea castiga la nivel individual. Adunase peste 400 de meciuri la nivel inalt si aproape 200 de goluri in toata cariera.

Viata de dupa fotbal

Cand s-a retras, Weah era unul dintre cei mai bogati oameni din Liberia. Asa ca a continuat proiectul care il lansase si pe el in viata - fotbal cu conditia ca tinerii sa mearga la scoala. A organizat mai multe centre de fotbal in toata tara, iar pentru ideile si disponibilitatea sa a primit distinctia de ambasador UNICEF pentru copiii din Liberia.

Ciudateniile sale:

- A scos un album de muzica pentru copii, in 1998, alaturi de un cantaret cunoscut in Liberia
- inainte de a pleca din Liberia, el juca fotbal, dar avea si un job la o centrala telefonica
- S-a convertit de la crestinism la islamism si inapoi la crestinism
- A intrat in politica si a candidat la presedintia Liberiei in 2005, dar a iesit pe locul doi
- Numele sau complet este George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah

Poate povestile cu Messi si Ronaldo sunt mai interesante astazi, cand fotbalul se joaca la numarul de goluri. Insa povestile de viata cu eroi care au aparut din nimic vor impresiona peste generatii.

SURSA FOTO: GETTY IMAGES

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România

Papa Francisc a acordat un interviu jurnaliștilor români, după vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în țara noastră.

Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră

Papa Francisc vine de vineri în România, iar în avionul care îl va transporta în țara noastră se va afla și Andreea Esca.

Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze

Moment emoţionant în haosul votului din străinătate, la alegerile europarlamentare de duminică.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.