Totul despre EBOLA: virusul din Africa tine SUA si Europa in teroare. Panica la Londra si mesaje de amenintare in Atlanta

Ebola

Publicatia New York Times a facut o centralizare a tuturor datelor cunoscute despre temutul virus mortal Ebola: cate victime a facut pana acum, cat de periculoasa este epidemia de acum 9comparativ cu celelalte) si cat de contagios este virusul.

Cititi in acest material:

─►Cati oameni au murit din cauza infectarii cu Ebola?
─►Unde se afla focarul de infectie cu Ebola?
─►Cat de mortala este aceasta noua epidemie, in comparatie cu cele din trecut?
─►Cat de contagios este virusul Ebola?
─►De ce este atat de dificil de izolat virusul Ebola?
─►Care sunt simptomele si cum se dezvolta boala?
─►Cum se trateaza boala?
─►De unde a aparut acest virus?
─►Spitalul din SUA unde este tratat un american infectat cu Ebola a primit mesaje de amenintare

Cati oameni au murit din cauza infectarii cu Ebola?

Peste 1.300 de oameni din Guineea, Liberia si Sierra Leone au murit dupa ce s-au infectat cu virusul Ebola, din martie 2014 si pana acum, conform Organizatiei mondiale a Sanatatii, citata de NY Times. Aceste cifre indica astfel faptul ca epidemia din 2014 este cea mai mortala de pana acum. Peste jumatate dintre cei infectati au murit. In acelasi timp, Nigeria a raportat un prim caz posibil de infectare cu Ebola: este vorba despre un liberian care a calatorit in Nigeria si a murit acolo pe 25 iulie 2014.

Citește și
Spitalul din SUA unde vor fi repatriati americanii cu Ebola
Ebola, pentru prima data in SUA. Primul american infectat a ajuns deja in America, al doilea va fi repatriat in cateva zile
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Unde se afla focarul de infectie cu Ebola?

Puteti urmari mai jos o harta in acest sens, realizata de New York Times:

Cat de mortala este aceasta noua epidemie, in comparatie cu cele din trecut?

Este cea mai grava epidemie de Ebola de pana acum, eclipsand-o pe cea din 1976 - anul in care a fost descoperit acest virus mortal.

Cat de contagios este virusul Ebola?

Nu riscati sa va infectati cu Ebola daca stati in apropierea cuiva care are virusul, pentru ca nu se ia prin aer, asa cum se intampla cu gripa sau virozele respiratorii. In schimb, Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele umane. Daca sangele cuiva infectat sau saliva sa ajunge in ochii altei persoane, in nas sau in gura, infectia se poate transmite.

In epidemia care are loc acum, cele mai noi cazuri de infectare s-au produs in cazul celor care au avut grija de persoanele bolnave sau care au pregatit corpurile celor decedati pentru inmormantare. Acest virus poate rezista pe diferite suprafete, astfel ca orice obiect infectat cu fluide (cum sunt manusile de latex sau acele hipodermice) ar putea raspandi boala.

De ce este atat de dificil de izolat virusul Ebola?

In unele tari din Africa de Vest se crede ca simpla rostire cu voce tare a cuvantului Ebola are drept rezultat aparitia bolii. Aceste credinte reprezinta un obstacol major pentru specialistii din grupuri precum Medici Fara Frontiere, care incearca sa combata epidemia. Unii oameni dau vina chiar pe acest medici pentru raspandirea virusului si apeleaza la vrajitori pentru tratament. Ce-i drept, scepticismul lor nu este chiar fara o samanta de adevar. In trecut, personalul spitalelor nu a luat suficiente masuri de precautie, astfel incat a devenit agent de transmitere a virusului.

Care sunt simptomele si cum se dezvolta boala?

Simptomele apar de obicei la 8 sau 10 zile dupa contactul cu virusul Ebola, conform Centrului american pentru Controlul si Preventia Bolilor. La inceput seamana cu gripa: migrena, febra si diverse dureri. In unele cazuri mai apar si iritatii, urmate de diaree si varsaturi.

Apoi, in jumatate dintre cazuri, Ebola se agraveaza, cauzand hemoragie victimelor. Unii vomita sange sau in urina, iar altii sangereaza sub piele sau din ochi si gura. Insa nu sangerarile ucid pacientul, de obicei, ci mai degraba vasele de sange care se sparg in corpul victimei, provocand o scadere a presiunii sangelui atat de mare, incat inima, rinichii si alte organe nu mai pot functiona.

Cum se trateaza boala?

Nu exista vaccin sau alt tratament pentru Ebola, iar, in trecut, virusul a fost fatal pentru un procent cuprins intre 60 si 90% din cazuri. Tot ce pot face medicii pentru cei infectati este sa-i ingrijeasca pe bolnavi si sa incerce prin diferite meidcamente sa mentina constanta presiunea sangelui. Cu toate acestea, se pare ca exista un procentaj foarte mic de oameni cu imunitate la Ebola.

De unde a aparut acest virus?

Virusul Ebola a fost descoperit in 1976 si s-a crezut initial ca provine de la gorile, deoarece epidemia a izbucnit dupa ce oamenii au inghitit mancare de gorila. Insa oamenii de stiinta au eliminat aceasta teorie dupa ce au observat ca maimutele care se infecteaza cu virusul mor in procent mult mai mare decat oamenii.

In prezent, se crede ca liliecii sunt principalii purtatori ai virusului, iar oamenii si maimutele se infecteaza dupa ce mananca din fructele sau legumele contaminate de fecalele liliecilor - sau dupa ce vin in contact cu diverse suprafete infectate de lilieci si ating apoi ochii sau gura. Epidemia din 2014 se pare ca a izbucnit intr-un sat de langa Guéckédou, in Guinea, unde vanatoarea de lilieci este o practica obisnuita, conform organizatiei Medici Fara Frontiere.

CITITI SI: Spitalele din Romania, puse in garda in contextul epidemiei de EBOLA din Africa

Spitalul din SUA unde este tratat un american infectat cu Ebola a primit mesaje de amenintare

Spitalul din Atlanta unde este tratat unul dintre americanii infectati cu Ebola si care urmeaza sa il primeasca pe cel de-al doilea a cerut populatiei sa dea dovada de compasiune dupa ce a primit "e-mailuri amenintatoare" in care era intrebat de ce li s-a permis pacientilor sa se intoarca in SUA. 

Emory University Hospital asteapta sosirea lui Nancy Writebol la inceputul acestei saptamani. Ea va fi tratata intr-o sectie izolata alaturi de doctorul Kent Brantly care a ajuns la spital la acest sfarsit de saptamana. Izolatorul de la Emory a fost construit pentru tratarea medicilor de la Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC, care isi are sediul tot in Atlanta), care s-ar putea infecta accidental cu un virus mortal. Oficialii se straduiesc sa reasigure membrii comunitatii ca prezenta in oras a celor doi americani infectati cu Ebola nu implica riscul unei epidemii pe teritoriul Statelor Unite.

"Sper ca teama noastra de inteles fata de necunoscut nu va avea castig de cauza in fata compasiunii atunci cand americani bolnavi se intorc in Statele Unite pentru a primi ingrijiri", a declarat medicul Tom Frieden, directorul CDC. El a precizat ca agentia a primit unei "e-mailuri amenintatoare" si aproximativ 100 de telefoane de la persoane care intrebau de ce sunt lasati pe teritoriul Statelor Unite cei doi americani bolnavi. Acestia s-au infectat cu Ebola in timp ce lucrau la o clinica din Liberia.

Medicul Kent Brantly a fost primul care a fost adus in Statele Unite la bordul unei aeronave private pentru ca a insistat ca singurul antitod disponibil la clinica sa ii fie administrat lui Nancy Writebol. Aceeasi aeronava, dotata cu echipamentul necesar pentru izolarea pacientului de echipaj si de personalul medical, a fost trimisa inapoi in Liberia pentru a o aduce pe Writebol.

 

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Epidemie de Ebola. Panica pe un aeroport din Londra din cauza unei femei care venea din Africa, decedata dupa aterizare
Epidemie de Ebola. Panica pe un aeroport din Londra din cauza unei femei care venea din Africa, decedata dupa aterizare

Oficialii de pe aeroportul Gatwick din Londra au izolat un avion care venea din Gambia si echipajul acestuia, dupa ce o femeie a murit la scurt timp dupa aterizare. Incidentul a provocat teama de infectare cu virusul Ebola, potrivit Sky News.

Ebola, pentru prima data in SUA. Primul american infectat a ajuns deja in America, al doilea va fi repatriat in cateva zile
Ebola, pentru prima data in SUA. Primul american infectat a ajuns deja in America, al doilea va fi repatriat in cateva zile

Ebola ajunge pentru prima data pe pamant american! Totul in mod controlat insa, pentru ca autoritatile de la Washington au decis sa repatrieze doi americani infectati cu temutul virus pe care l-au luat in Africa.

Sute de romani se tem de boala care pare sa fi scapat de sub control. Ebola a ucis 729 de oameni
Sute de romani se tem de boala care pare sa fi scapat de sub control. Ebola a ucis 729 de oameni

Sute de romani stau cu teama in suflet din cauza epidemiei de Ebola, care face ravagii in trei tari africane. Ai nostri muncesc in industria petroliera, constructii civile si energie si stiu ca teribila boala pare sa fi scapat de sub control.

Spitalele din Romania au fost puse in garda in contextul epidemiei de EBOLA din Africa. Cum se transmite boala
Spitalele din Romania au fost puse in garda in contextul epidemiei de EBOLA din Africa. Cum se transmite boala

Toate spitalele Romaniei au fost puse in garda. Ebola, una dintre cele mai terifiante boli face ravagii. Epidemia de Ebola din Africa de vest se agraveaza si risca sa afecteze si alte tari.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.