La 100 de zile de cand a devenit presedinte, Trump anunta o "reforma istorica". Cand va fi gata zidul de la granita cu Mexic

Dată publicare: 26-04-2017 09:46
Dată actualizare: 29-04-2017 07:09


Donald Trump

Inaintea marcarii celei de a 100-a zi a presedintiei sale, Trump anunta o reforma fiscala ”istorica”.

Donald Trump incearca sa marcheze puncte miercuri - odata cu anuntarea unei reforme fiscale pe care o prezinta drept ”istorica” - inaintea celei de a 100-a zi a presedintiei sale, in contextul in care se indrepata catre un compromis cu democratii in privinta securitatii la frontiera cu Mexicul, relateaza AFP.

Aceasta va fi ”probabil cea mai mare scadere de impozite din istorie”, a anuntat presedintele Trump insusi saptamana trecuta. Insa trecerea dincolo de o simpla usurare a impozitelor si o remaniere a intregului Cod fiscal - un lucru care nu a s-a mai facut din 1986 - se prefigureaza o sarcina complexa.

Concret, nivelul taxelor impus societatilor, in prezent de 35%, ar putea sa scada la 15%, potrivit promisiunii din campanie a republicanului, iar numarul de transe de impozitare a privatilor sa scada de la sapte la trei.

O certitudine este ca lupta va fi dura in fata democratilor, in Congres. Liderii republicani au recunoscut deja ca agenda dorita initial in vederea adoptarii acestei reforme, pana in august, nu poate fi respectata. Insa anuntul cu privire la orientarile Executivului va reprezenta, in sine, un relativ succes.

Dezvaluirea acestei reforme fiscale miercuri se explica prin apropierea pragului de 100 de zile al administratiei Trump, sambata

La Casa Alba a inceput sa prezinte un bilant avantajos al acestei perioade, enumerand implinirile liderului republican: 30 de decrete semnate, 28 de legi promulgate, scaderea numarului de sosiri clandestine si 38 de telefoane cu lideri straini. Presedintia a comparat aceste date statistice cu cele ale predecesorilor sai.

Lumea reactioneaza la leadershipul pe care presedintele l-a instituit la Washington”, a declarat Sean Spicer, purtatorul sau de cuvant, laudand actiunea internationala a lui Trump.
Pe plan intern, bilantul real este insa slab.

Doua dintre proiectele sale - inchiderea selectiva a frontierelor si abrogarea legii asigurarilor de sanatate ”Obamacare” - au esuat.

Iar daca Trump a angajat un val de dereglementare masiva economica si in domeniul mediului, efectele vor aparea peste luni sau ani de zile.

Doar confirmarea judecatorului conservator Neil Gorsuch la Curtea Suprema reprezinta o victorie de netagaduit.
Acest lucru explica tensiunile care domina in Congres, odata cu apropierea termenului-limita, vineri noaptea, pana cand congresmenii trebuie sa adopte bugetul. Dupa acest termen, statul federal nu mai este finantat si risca sa-si inchida administratiile chiar in a 100-a zi de guvernare - o paralizie umilitoare pentru noua putere republicana.

Minoritatea democrata din Senat dispune de o putere efectiva de obstructionare si a amenintat ca o va utiliza daca presedintele american insista sa ceara ca aceasta lege a bugetului sa includa credite in vederea lansarii santierului sau cu privire la zidul de la frontiera cu Mexicul.
Potrivit unor jurnalisti conservatori primiti la Casa Alba luni, el ar fi acceptat sa amane pe mai tarziu chestiunea finantarii zidului. Iar democratii si-au revendicat victoria.”Suntem multumiti ca a dat inapoi”, a declarat marti senatorul Chuck Schumer. "Negocierile pot fi reluate”.

”Zidul va fi construit”

Locatarul de la Casa Alba nu a confirmat si nici nu a infirmat acest pas inapoi, repetandu-si obiectivul final: ”zidul va fi construit”. ”Avem tot timpul de care avem nevoie”, a spus el, confirmand ca zidul va fi construit inaintea incheierii primului sau mandat.

Purtatorul sau de cuvant Sean Spicer a declarat ca planificarea santierului ar putea sa inceapa deja, sugerand ca acest lucru ar urma sa aiba loc fara noi fonduri. Administratia, spune el, va cere credite in bugetul anului 2018, care incepe pe 1 octombrie.

In fapt, pare sa apara un compromis - in locul fondurilor in vederea construirii zidului insusi, congresmenii ar putea sa voteze o anvelopa in vederea consolidarii securitatii la frontiera - cu drone, detectoare si alte mijloace tehnice.

In cazul in care vor fi adoptate prin vot asemenea credite, Trump va putea sa-si revendice victoria, iar opozitia va putea sa spuna ca a oprit construirea zidului propriu-zis, pe care-l considera atât un simbol, cât si o masura ineficienta.

Un acord bugetar in vederea incheierii anului financiar 2017 - pana la 30 septembrie - are nevoie de inca niste zile pentru a se concretiza.

Cu scopul de a evita inchiderea administratiei in acest weekend, congresmenii spun ca pot adopta prin vot o prelungire de cateva zile.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO