Ca in filme! Paznicii inchisorii ii spuneau "Lord" gangsterului El Chapo si il tratau "cu mare respect": "Nu era arogant"

El Chapo - GETTY

Un medic care a fost in inchisoarea din care a evadat gangsterul mexican El Chapo a dezvaluit faptul ca paznicii il tratau pe acesta "cu mare respect" si i se adresau cu apelativul "Lord".

Conform Daily Mail, 7 oficiali ai respectivei inchisori au fost arestati recent, sub acuzatia ca Joaquin 'El Chapo' Guzman, liderul cartelului Sinaloa, ar fi avut ajutor din interiorul penitenciarului atunci cand a evadat, pe 12 iulie.

Bertoldo Martinez Cruz este liderul unuei grupari politice care se numeste Miscarea Populara Guerrero si a fost trimis in inchisoarea de maxima securitate Puente Grande in 1999, fiind acuzat de actiuni de guerilla si repartizat in acelasi bloc de detentie cu El Chapo. Ca prizonier politic, Cruz sustine ca a fost tratat "foarte rau", insa El Chapo l-ar fi ajutat, folosindu-se de puterea sa.

Intr-un interviu acordat unui site spaniol, Blog Del Narco, Cruz a povestit ca El Chapo era foarte privilegiat in spatele gratiilor si ca era singurul detinut care avea telefon mobil. De asemenea, el primea doua ziare in fiecare dimineata. "Il tratau pe El Chapo cu mult respect. I se adresau cu numele Don Joaquin, iar cand nu era de fata ii spuneau Lordul", a declarat el.

FOTOJoaquin 'El Chapo' Guzman, in ultima imagine furnizata de procuratura Mexicului:

Citește și
Guzman - agerpres
Recompensa de 3,8 milioane de dolari pentru prinderea lui "El Chapo". Cum arata tunelul prin care a evadat. FOTO SI VIDEO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cruz a mai spus ca El Chapo era amabil cu paznicii si ca "nu era arogant, ci mai degraba simplu". Acest interviu vine la scurt timp dupa ce Daily Mail a aflat ca personalul angajat al penitenciarului a avut liber exact in momentul in care El Chapo a evadat.

Acum, cele 7 persoane care au fost arestate au fost duse intr-un centru federal de detentie. In total, procurorii au retinut 22 de oficiali ai inchisorii, inclusiv directorul, care este anchetat de atunci. Insa rudele celor anchetati insista asupra faptului ca, de fapt, coruptia, vine de la guvern, iar cei "saraci si amarati" sunt fortati sa plateasca in locul lor. Mai mult decat atat, membrii familiilor celor arestati sustin ca rudele lor sunt tratate cu brutalitate de oficialii centrelor de detentie. Ei au reclamat fapte bizare care s-ar fi produs in inchisoare, care pana acum au ramas neexplicate.

Anita Moreno Flores, angajata a penitenciarului, in varsta de 30 de ani, a primit ordin sa ramana in cantina timp de o ora, intre orele 20 si 21, sambata, 11 iulie. Apoi, cu doar 9 minute inainte de ora 21.00, El Chapo a evadat din inchisoare, folosindu-se de o gaura sapata in podeaua din sala de dusuri, care ducea la niste tuneluri - fapt care nu a fost semnalat de paznici aproape o jumatate de ora.

FOTO - Gaura sapata in sala de dusuri:

Mai mult decat atata, printr-o coincidenta ciudata, aceasta a fost prima tura in calitate de paznic, pe care Flores a facut-o. Ea, dar si alti angajati de la biroul administrativ, unde muncea in mod regulat, a primit ordin sa intre in tura de paza, seara.

"Sotia mea lucreaza la birou si se ocupa de actele administratiei inchisorii. Insa in ultima sambata dimineata i s-a spus si ei, dar si altor angajati sa faca de garda. Nu are niciun sens. Ea si alti paznici au fost trimisi sa manance in cantina personalului la ora 8 si au fost tinuti acolo pana la 9 seara." a declarat Gustavo Valdez.

Flores se numara acum printre cei care sunt retinuti de mai bine de 6 zile pentru ancheta. "Se plang ca sunt batuti de politie atunci cand reprezentantii organizatiilor pentru apararea drepturilor omului nu se uita", afirma o persoana.

FOTO - Celula in care a stat EL Chapo:

Guzman a evadat dintr-o inchisoare aflata in Altiplano, la 90 de kilometri vest de capitala Ciudad de Mexico, printr-un tunel care ducea intr-o cladire aflata in constructie. Acolo se afla o motocicleta, care servea pentru a cara pamantul si a transporta materiale.

"El Chapo" a mai evadat in 2001 dintr-o inchisoare de maxima securitate, ascuns intr-un cos cu lenjerie murdara.

FOTO - El Chapo, in anul 2014:

Paznicii au dat alarma abia dupa 18 minute

Gardienii inchisorii din Altiplano au avut nevoie de 18 minute pentru a-si da seama de disparitia baronului drogurilor mexican Joaquin 'El Chapo' Guzman, a anuntat ministrul de interne, relateaza AFP, conform Agerpres. Cand au constatat ca 'detinutul a scapat', ei au dat imediat alarma, a precizat Miguel Angel Osorio Chong. Anchetatorii verifica in prezent daca procedurile au fost respectate in cadrul unitatii penitenciare, a adaugat el.

Este pentru prima data cand autoritatile informeaza public despre timpul care le-a fost necesar gardienilor sa reactioneze la disparitia lui Guzman, care s-a strecurat intr-o groapa sapata in dusul celulei sale pentru a ajunge apoi intr-un tunel. Imaginile camerelor de supraveghere difuzate in aceasta saptamana de guvern il arata mergand de mai multe ori de-a lungul si de-a latul celulei, iar apoi poate fi vazut cum se ghemuieste in spatele peretelui care separa dusul de restul celulei si dispare.

Seful cartelului Sinaloa a parcurs apoi pe o motocicleta fixata de sine un tunel de 1,5 km sapat de complicii sai care ducea la o casa in constructii din mijlocul campului.

Tricourile cu El Chapo se vand ca painea calda

La mai putin de o saptamana dupa spectaculoasa evadare din inchisoare a lui "El Chapo", vanzarile de tricouri cu chipul baronului drogurilor Joaquin Guzman continua sa creasca pe internet, ducand uneori la epuizarea stocurilor, relateaza AFP. Considerat cel mai puternic narcotraficant din lume, "El Chapo" a inspirat in Mexic mai mult cantece care il glorifica, aparute chiar la cateva ore dupa fuga din inchisoarea de maxima securitate din Altiplano.

El apare acum pe tricouri si sepci scoase la vanzare pe internet, fie pe un anunt de cautare propunand o recompensa pentru capturarea lui, fie scapand dintr-o cusca, cu o geanta cu bani in mana si aripi pe spate, fie cu textul "Boss" (sef), cu un logo rosu si albastru care a fost utilizat de Barack Obama in campania prezidentiala. Cu preturi cuprinse intre 5 si 32 de dolari, tricourile profita de ecoul mediatic de care beneficiaza evadarea sefului cartelului din Sinaloa.

Cumparatorii de articole cu "El Chapo" sunt mexicani si americani, dar si din Orientul Mijlociu, arata Gabriella Zarazoga, din conducerea firmei de vanzari online Kartel Kollection, al carei logo este o pusca AK-47. In catalogul online al acestui magazin figureaza si alti traficanti de droguri celebri, imprimati pe tricouri si sepci, printre care Amado Carrillo Fuentes, seful cartelului din Juarez, Rafael Caro Quintero din cartelul Sinaloa sau Ismael "El Mayo" Zambada, adjunctul lui Guzman.

Cultura narco, care glorifica violenta si viata luxoasa a narcotraficantilor, este un fenomen intalnit in statele de frontiera din Mexc si Statele Unite. Una din marile figuri ale acestei culturi este "El Chapo", 58 de ani, care a reusit sa creeze un imperiu criminal datorita traficului de cocaina spre Statele Unite, Europa si Asia. El apare pe lista celor mai bogati zece oameni din lume, publicata de revista Forbes.

"In figura lui *El Chapo* se intruchipeaza oarecum banditul popular care face avere punandu-si viata in joc, isi bate joc de lege si de cei puternici, utilizand viclenia si ironia penru a-si atinge scopurile", scrie romancierul Hector Aguilar Camin. "Dar si sangele", adauga el, amintind ca Guzman a transformat zona de granita Ciudad Juarez intr-una dintre cele mai violente din lume.

"In mod curios, nici teama, nici indignarea impotriva lui *El Chapo* nu au fost cele mai raspandite reactii pe retelele de socializare mexicane dupa evadarea sa", observa ziaristul Diego Enrique Osorno, autorul cartii "Cartelul Sinaloa". "Charisma lui criminala se pare ca este in crestere. Mexicul are anti-eroul sau, a carui popularitate pune in umbra clasa conducatoare", incheie Osorno.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Momentul in care
Momentul in care "El Chapo", lordul drogurilor, a evadat din celula sa, surprins de camere. Filmarea a fost facuta publica

Lordul drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzman din Mexic s-a plimbat de mai multe ori intre pat si zona in care se afla toaleta, inainte de a evada din celula sa.

Recompensa de 3,8 milioane de dolari pentru prinderea lui
Recompensa de 3,8 milioane de dolari pentru prinderea lui "El Chapo". Cum arata tunelul prin care a evadat. FOTO SI VIDEO

Procuratura generala din Mexic a oferit luni o recompensa de 60 de milioane de pesos (circa 3,8 milioane de dolari) pentru orice informatie despre locul unde s-ar putea ascunde baronul drogurilor Joaquín “El Chapo” Guzmán, care a evadat sambata.

Joaquin
Joaquin "El Chapo" Guzman, lordul drogurilor din Mexic, a evadat pentru a doua oara in 14 ani. Ce au gasit paznicii in CELULA

Lordul drogurilor Joaquin 'El Chapo' Guzman din Mexic a reusit sa evadeze dintr-o inchisoare de maxima securitate pentru a doua oara in 14 ani, a anuntat guvernul mexican.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.